Kulttuuri

"Ääni lävistää ja ympäröi kaiken kuin valtameri" Tyynen meren reuna-alueen äänikulttuuri esittäytyy San Franciscossa

Tilaajille

Teksti TUIKE ALITALO SIMO ALITALO Kuvat TOM LEVY SAN FRANCISCO - Vanha kiinalaisruno ylistää tuulenvirettä Quin luutun kielillä maailman kauneimmaksi ääneksi. Performanssitaiteilija Kazue Mizushima soittaa puistossa mäntyjen väliin pingotettuja silkkilankoja etsien samaa elämystä.

Kiinalainen runous ja japanilainen nykytaide houkuttelevat mystisoimaan Tyynen meren alueen äänimaailmaa ja -kulttuuria. Sanfranciscolaisen äänitaiteilijan Ed Osbomin mieleen tulevat Tyynen meren alueen äänimaailmasta hiljaisuus ja zeniläisyys sekä toisaalta uudisraivaaja-mentaliteetti, joka liittyy yhtä hyvin Australiaan, Kaliforniaan tai Alaskaan.

Australialainen Nigel Helyer varoittaa romantisoinnista. "Tyynen meren reuna on kulttuurisesti rikas alue, jota ei pidä yrittää yksinkertaistaa. Se on tuhansien kulttuurien mosaiikki, ei yksi yhtenäinen kokonaisuus." San Francisco on huhtikuun ajan omistautunut Tyynen meren alueen äänikulttuurille. Kaupungin ja sen ympäristön museoissa, gallerioissa, puistoissa, ostoskeskuksissa ja liikehuoneistoissa on esillä kymmeniä ääni-installaatioita, -veistoksia ja -teoksia.

Soundculture 96 -tapahtuma lähestyy äänimaailmaa taiteen ja musiikin lisäksi tieteen, tutkimuksen ja ekologian kuulokulmista. Tapahtuma on kolmas kahden vuoden välein järjestetyistä äänikulttuuritapahtumista. Aiemmat ovat olleet Sydneyssa ja Tokiossa, ja seuraava on Aucklandissa, Uudessa Seelannissa, kahden vuoden kuluttua.

Soundculture -tapahtuman johtajan Ed Osbornin mukaan Tyynen meren alueen kulttuurille, myös äänimaailmalle, on ominaista tietoisuus tilasta ja maisemasta. Se ei keskity instituutioihin ja historiaan kuten eurooppalainen kulttuuri.

"Siksi äänikulttuurin käsite, jota eurooppalaiset usein vierastavat, ei tuota meille vaikeuksia. Emme keskity historiaan tai instituutioihin, eikä meillä ole tarvetta luokitella asioita - tämä on musiikkia, tämä nykymusiikkia, tämä äänitaidetta - se on eurooppalainen tapa ajatella." Kokeellisuus on Osbornin mukaan luonteenomaista Yhdysvaltojen länsirannikon taiteelle. "Kun eurooppalaisten siirtolaisten laivat joutuivat merihätään, piano oli ensimmäinen painolasti, joka lensi laidan yli. "Tietokoneet, teknologia ja digitaalisuus ovat tulleet luontevasti, läheisen piilaakson kautta, mukaan sanfranciscolaiseen äänikulttuuriin.

Golden Gate saa uuden sävelen

Maanjäristysten tutkimuksessa ääni- ja värähtelytutkimuksella on tärkeä rooli. Hongkongilainen Wang Po Shu yhdistää omassa Golden Gate -sillan salattu musiikki -teoksessaan maanjäristystutkimusta ja kiinalaiseen matematiikkaan perustuvia laskelmia. Hän on laskenut Golden Gate -sillan värähtelytaajuuden ja muuntanut sen ihmiskorvin kuultavaksi ääneksi. Maanjäristystutkijat ovat tahollaan todenneet, ettei Golden Gaten resonanssitaajuus ole paras mahdollinen. Siltaa ollaan nyt "virittämässä" uudelleen. Wang Po Shu aikoo tehdä ääniteokseensa toisen osan, kun silta on saanut uuden sävelen.

Äänikulttuurin määritteleminen on vaikeaa, koska meiltä puuttuvat käsitteistö ja sanat. Äänitaiteen yhdeksi tehtäväksi voisikin määritellä, että se pyrkii saamaan ihmiset kuuntelemaan ääntä, ei miettimään mikä sen aiheutti.

Hiljainen metsä

Nigel Helyerin Hiljainen metsä San Francisco Art Instituten galleriassa yhdistää arkkitehtuurin, äänen, hiljaisuuden ja tauot sekä esinemaailmansa suureksi galleriatilan täyttäväksi teokseksi. Se on australilalainen puheenvuoro Vietnamista, Yhdysvalloissa esitettynä.

Työn lähtökohtana ovat sodassa käytettyjen kasvimyrkkyjen aiheuttamat ekologiset tuhot Vietnamissa ja kolonialismi, jonka symboliksi nousee ranskalaisten aikanaan Hanoin keskustaan rakentama, sittemmin hylätty oopperatalo. Sen katolla sijaitseva sireeni varoitti kaupunkilaisia lähestyvistä pommikoneista.

Hiljainen metsä yhdistelee tilaa ja esineitä arkkitehtonisesti, mutta myös ääniteos on luonteeltaan arkkitehtoninen. Helyer on sekä kuvanveistäjä että radiotaiteilija, joka on tehnyt radioteoksia Australian yleisradion kuuluisaan Listening room -ohjelmaan.

Kirjoittajat ovat mediataiteeseen erikoistuneita vapaita

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää