Kulttuuri    |   KIRJAT

Kaupungin ja luonnon runoilija Tomi Kontio etsii sanojen ja kuvien kauneutta

Tilaajille

omi Kontion säkeissä sykkii vahvasti tämän päivän ja huomisen runous. Jos haluat varman vinkin ensi vuosituhannelle, syövytä nimi muistiin.

Moniko kirjailija jaksaa tällaista tahtia menemättä hapoille: Kontio on nyt julkaissut peräkkäisinä vuosina neljä erilaista runo- ja proosateosta antaen kerta kerralta yhä vakuuttavamman näytön lahjoistaan. Hän ansaitsee kirkkaasti kaikki tähän asti saavuttamansa tunnustukset.

Lukinkehrän on kirjoittanut aito lyyrikko, keinoistaan tietoinen taiteilija ja etsijä. Tehkööt muut mihin pystyvät; Kontio tekee mitä haluaa.

Hän ei antaudu affektiensa valtaan vaan hyödyntää hallitusti runon eri keinovaroja. Kieli, kuva ja rytmi taipuvat hänen tarkoituksiinsa.

Hän tekee tutun vieraaksi, jotta näkisimme sen uutena ja selvemmin. Kontulan ostoskeskuksen tienoilla Kontio tiivistää: "Lasten nauru on täällä yhtä runollista kuin Toscanassa tai Sevillassa." Grafiikan lehtiä Lukinkehrä uudistaa suomalaista luontorunoa uppoutumalla kasvien ja hyönteisten maailmaan. Yksipuolisesti romanttinen ja luonnonsuojelullinen näkökulma jääkööt menneille vuosikymmenille. Kontion näkemys on tarkempi ja lopulta myös emotionaalisesti täydempi.

Kokoelman avaa osasto, joka esittelee ja ylistää lehdon kasveja: lehtopalsami, vilukko, vanamo. Maariankämmekkää runoilija puhuttelee: "Vain multainen rukous ja ajan mittainen uni / sinun kukkiva unesi." Tai hän näkee kasvissa vertauskuvallisuutta: "Elämä kohoaa kuin talvikin vana." Kontio käsittää tehtävänsä entisaikojen taiteilijan tapaan. Mikään aihe ei ole vähäpätöinen. Samalla kun hän etsii kauneutta, hänen silmänsä tutkivat luontoa. Kontion kasvi- ja hyönteisrunot ovat kuin kohteeseensa rajattuja grafiikan lehtiä.

Toisaalla eräässä kaupunkirunossaan hän kirjoittaa etsauksen motiivia kehitellen, miten "sade syövyttää kuin happo" ja miten "elämä kaiverretaan kaupungin otsaan".

Mutta luontorunoissa Kontion tekniikkana on kuparipiirros, vaikkapa Dürerin tapaan. Kuva on yksityiskohtainen, runsas ja syvätarkka.

Kielen keinovarat Toisaalta Kontio kirjoittaa hyvin vahvasti kielellisesti motivoitua runoutta, sortumatta kuitenkaan älylliseen kikkailuun. Hän löytää ilmeikkäitä, kauniita metaforia ja laventaa kaiken aikaa sanastoaan.

Muuan osasto sisältää pelkästään runoja, joiden nimet ovat Jotta sinä, Koska sinä jne.; toisin sanoen konjunktiot kehittävät paralleelisuutta ja rytmiä. Virikkeenä on ollut Gunnar Björlingin säetekniikka, mutta Kontion kielikorvan tarkkuudesta kertoo se, miten vaivattomasti hän irtautuu omille teilleen.

Kontio ei juuri korosta minäkohtaisuutta. Silti syntyy erittäin subjektiivinen vaikutelma, koska kuvasto ja kieli ovat niin voimallisen omaperäisiä.

Lukinkehrän runoissa luonto ja kaupunki eivät asetu vastakkain vaan elävät rinnakkain. "Talot laskeutuvat pehmeästi metsään" ja linnut lentävät "talojen oksille".

Näinkin voi pääkaupunkiseudun lähiöiden maiseman nähdä.

TERO LIUKKONEN ULLA-MAIJA LÄHTEENMÄKI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää