Kulttuuri

Monosen tangot matkaavat Uruguayhin

Tilaajille

KIRA GRONOW Peter von Bagh ja Ilpo Hakasalo toteavat Iskelmän kultaisessa kirjassa osuvasti, että Unto Monosen elämäntarinassa oli paljon tangolle tyypillisiä aineksia.

Karjalan kannaksella 1930 syntynyt, sotaorvoksi jäänyt Mononen muutti perheineen Somerolle 1947. Hän asui myöhemmin sekä Helsingissä että Rovaniemellä, mutta piti Someroa kotipaikkanaan.

Mononen opiskeli Turun musiikkiopistossa kirkkomusiikkilinjalla, mutta jätti opinnot kesken. Muusikkouransa hän aloitti somerolaisen tanssibändin kitaristina. Vuonna 1957 hän perusti oman yhtyeen.

Mononen meni naimisiin ja eli jonkin aikaa onnellista elämää muusikkona, säveltäjänä ja perheenisänä. Hän myös perusti Helsinkiin oman musiikkikoulun.

Avioeron jälkeen hän vähitellen velkaantui ja alkoholisoitui. Yksinäisyys ja kaipaus korostuivat. Kun tangon suosio romahti 1960-luvun lopulla, Mononen alkoi kokea taiteellisia ristiriitoja. Hän ampui itsensä 37-vuotiaana.

Satumaa virsikirjaan?

Varsinaisen läpimurtonsa säveltäjänä ja sanoittajana Mononen teki Satumaa -tangolla. Se julkaistiin ensi kerran jo vuonna 1955 Henry Theelin tulkitsemana, mutta vasta Reijo Taipaleen levytys 1962 nosti kappaleen listoille.

Satumaasta tuli Reijo Taipaleen tavaramerkki ja Suomen kaikkien aikojen soitetuin tango. Yksin Taipale on esittänyt laulun yli 6000 kertaa.

"Se on merkinnyt urallani hyvin paljon", Reijo Taipale sanoo. "Harmi etten koskaan tavannut Untoa, puhuimme vain muutaman kerran puhelimessa." Laulaja kertoo kuulleensa, että Satumaata havitellaan nykyisin jopa uuteen virsikirjaan.

Seuraavan kerran Taipale tulkitsee Monosen tangoja marraskuussa Uruguayssa, jossa hän esiintyy kansainvälisellä tangofestivaalilla.

Säveltäjä sai yhdistyksen Unto Monosen musiikillista perintöä vaalii Unto Mononen -yhdistys ry, joka perustettiin kolme vuotta sitten. Mukana on noin 150 jäsentä.

Yhdistys on järjestänyt useita Monoseen liittyviä tapahtumia. Se on myös löytänyt noin viisikymmentä Monosen ennen julkaisematonta sävellystä, jotka on tarkoitus levyttää lähivuosina. Esa Pulliaisen johdolla on jo tekeillä albumi, joka ilmestyy ensi vuonna.

Ensi vuonna julkaistaan myös Warner-Fazerin kustantama nuottijulkaisukokoelma Unto Monosen kappaleista ja mikä tärkeintä, Monosen elämäkerta.

"Elämäkerran julkaisu on ollut pitkäaikainen tavoitteemme. Nyt olemme allekirjoittaneet kustannussopimuksen", kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Petteri Pelkki , joka on kirjoittanut kirjan yhdessä Heikki Metsämäen kanssa.

Yhdistys haaveilee myös Unto Monosen museon perustamisesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää