Kulttuuri

Teatterilaki avautui Kehä III ja Zodiak Presents saavat uusina ryhminä osan teatterien lakisääteisistä valtionosuuksista

Tilaajille

JYRKI ALKIO Vantaalaisen teatteriryhmä Kehä III:n ja tanssiryhmä Zodiak Presentsin toive toteutuu ensi vuoden alusta. Ne pääsevät silloin "teatterilain piiriin", kuten byrokraattinen sanahirviö kuuluu.

Teatterilain piiriin pääsy tarkoittaa sitä, että valtio sitoutuu tukemaan teatterin toimintaa pitkäjänteisesti: se maksaa vuosittain teatterille lakiin perustuvia avustuksia eli valtionosuuksia. Jos teatteri ei kuulu teatterilain piiriin, se ei voi olla yhtä varma avustustensa jatkuvuudesta.

Kun teattterilaki tuli voimaan vuoden 1993 alusta, se turvasi 53 teatterin toiminnan. Sen jälkeen lain piiriin ei ole otettu yhtään uutta teatteria. Kehä III ja Zodiak ovat siten ensimmäiset "uudet" teatterit, jotka saavat lain turvakseen.

Teatterijärjestöjen keskusliitto esitti alkukeväästä, että lain piiriin olisi kelpuutettu myös Jussi Parviaisen Vierailuteatteri, edellyttäen että teatterin talous on kunnossa.

Opetusministeriössä ei edes harkittu Vierailuteatterin ottamista mukaan, koska teatteri ei toimittanut ministeriölle tarvittavia tiliselvityksiä. Kun paperit lopulta tulivat, teatteri oli jo konkurssitilassa, sanoo teatterien valtionavuista opetusministeriössä vastaava kulttuurisihteeri Helena Suomela.

Jussi Parviainen on syyttänyt teatterinsa konkurssista juuri valtiota eli opetusministeriötä, joka ei kelpuuttanut Vierailuteatteria mukaan ajoissa.

Sementoiko laki teatterikentän?

Kolme vuotta voimassa ollutta teatterilakia on yleisemminkin kritisoitu siitä, että se sementoi suomalaisen teatterikentän. Arvostelijoiden mielestä laki jakaa teatterikentän kahtia, niihin onnekkaisiin joilla on laki turvanaan ja niihin onnettomiin, jotka jäävät sen ulkopuolelle. Teatterien toiminnan turvaamiseksi luotu laki on synnyttänyt nurinkurisen tilanteen, jossa maahan on liki mahdoton perustaa uutta teatteria.

Kahden uuden teatterin pääsy mukaan ei varsinaisesti ole vastaus esitettyyn kritiikkiin, sanoo kulttuurisihteeri FM,1YS,1Helena Suomela. "Teatterilaki ei tarkoituksellisesti ole ollut suljettu. Aiemmin emme vain ole mitenkään voineet ottaa mukaan uusia teattereita, koska henkilötyövuosia ei ole ollut tarpeeksi." Henkilötyövuosia käytetään laissa laskentaperustana, jolla määrätään, kuinka paljon tukea kukin teatteri saa. Valtion budjetissa määrätään vuosittain, paljonko henkilötyövuosia on jaettavana.

"Saimme ensi vuodelle uusia mahdollisuuksia, sillä saimme valtion budjettiin lisää henkilötyövuosia", Suomela sanoo. Ratkaisua edelsi pitkällinen kädenvääntö opetusministeriön ja valtiovaranministeriön välillä. Kiistely päättyi lopulta ministeri YSFM,3YS,1Claes AnderssoninYR voittoon.

Budjettiin on tosin kirjattu, että teatterien valtionosuuksiin ei enää ensi vuoden jälkeen ole luvassa uusia henkilötyövuosia. Uusilla teattereilla on siten jatkossa entistä vaiheampi päästä lain piiriin.

Seuraavana vuorossa Arena?

Teatterien jako kahteen kastiin siis säilynee jatkossakin. Erityisesti uuden teatterin on vaikea hankkia rahoitusta toiminnalleen.

"Uuden teatterin synnyttäminen Suomeen on erittäin vaikeata", Helena Suomela myöntää. "Täyttää olla hyvin varakas, koska kunnatkaan eivät tule heti mukaan. Uuden teatterin perustaja tarvitsee palavaa intomielisyyttä, joka kestää sen että ensimmäisinä vuosina tulee vain vähän rahaa." Teatterin tiedotuskeskuksen johtajan Riitta Seppälän mielestä teatterin perustaminen sinänsä ei ole vaikeata. "Jokainen voi perustaa teatterin, ja teattereita todella perustetaankin. Ongelma on siinä, että uuden teatterin on vaikea saada rahaa, koska valtio ei tue tarpeeksi teatterilain ulkopuolella olevia ryhmiä." Seppälä toivookin kulttuuriministeri Claes Anderssonin ottavan ensi vuoden budjetin valmistelussa painopisteeksi juuri lain ulkopuolella olevien teatterien tukemisen.

Seppälä haluaisi teattereille lisää harkinnanvaraista rahaa, koska kaikki teatterit eivät pääse, eivät edes halua päästä teatterilain piiriin. Pääsyn kriteerinä nimittäin on se, että teatterilla on vakituisesti ammatillista esitystoimintaa - "niin että näyttöä on useammalta vuodelta", kuten Seppälä sanoo.

Helena Suomelakin on sitä mieltä, että aloittavalle teatterille pitäisi löytyä nopemmin julkista tukea, mutta "tässä valtiontalouden tilanteessa hyviäkin ajatuksia on vaikea toteuttaa". Tilannetta hankaloittaa se, että "kunnatkaan eivät ole yhtä kulttuurimyötämieleisiä kuin aiemmin".

Seuraavana pääsyä teatterilain piiriin tavoittelee vuoden päivät Helsingin Hakaniemessä toiminut Komediateatteri Arena. Se on Riitta Seppälän mielestä osoittanut toiminnan jatkuvuutta ja ammattimaisuutta, joten sillä pitäisi olla edellytykset päästä teatterilain piiriin vuoden 1998 alusta.

"Teatterijärjestöjen keskusliitto on antanut varauksellisesti Arena-teatteria puoltavan lausunnon. Keskusliiton näkemyksen mukaan se saattaa ensi keväänä täyttää lain kriteerit", Seppälä sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää