Kulttuuri    |   KIRJAT

Karjalaa kolmelta kantilta Kohtalonyhteys synnyttää etnistä kirjallisuutta,

Tilaajille

yysin Yhdysvaltain etnisen historian kurssillani yliopiston oppilaita kirjoittamaan kurssin aluksi heidän oman etnisen historiansa. Ne joilla oli karjalaista sukutaustaa määrittelivät sen omaksi etnisyydekseen. Muut kertoivat kokemuksistaan ulkomailla ja ulkomaalaisista.

Useimmat etnisyyden määritelmistä sisältävät ajatuksen, että pelkkä kansalaisuus tai johonkin kulttuurisesti yhtenäiseen joukkoon kuuluminen ei riitä etnisyyden kokemiseen. Tarvitaan käsitys tuon joukon kohtalonyhteydestä, menneisyydestä, jopa tulevaisuuden pyrkimyksistä.

Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Panteleimon on kirjoittanut historiallisen romaanin, joka sijoittuu vuosiin 1913-1914. Hän tarkastelee silloin käytyä taistelua karjalaisten ortodoksien sieluista venäläistämis- ja luterilaistamispyrkimysten keskellä. Panteleimon pohtii kyskymystä karjalaisten keskuudessa vihatun piispa Kiprianin ja hänen inkeriläissyntyisen avustajansa isä Georgin, tarinan todellisuuspohjaisten päähenkilöiden kautta.

Kertomuksen keskipisteessä on kysymys ortodoksisten karjalaisten etnisyydestä. Vastaus on varovainen vanha tuttu: he olivat kieli- ja kulttuuriyhteytensä vuoksi suomalaisia etnisyydeltään, mutta ortodokseja uskonnoltaan, siis Venäjän kirkon, mutta Suomen valtion vaikutuspiirissä.

Panteleimon ei tarkastele taistelua karjalaisten sieluista ainoastaan omaan etniseen ryhmään kohdistuvan kiinnostuksen näkökulmasta. Teoksensa alkupuheessa hän määrittelee omaa siirtokarjalaista etnisyyttään, ja hakee historialliselle kertomukselleen yhtymäkohtia tämän päivän maailmaan - varsin terveellä otteella: "Mutta onhan myös niin, etteivät ortodoksiset karjalaiset ole maailmassa ainoa kotiseutunsa menettänyt ja kuitenkin omassa kulttuuriperinnössään yhä edelleen vahva kansa. Kysymys on yleismaailmallinen ja edelleen jokapäiväinen." Kannas on kuollut Suomessa ilmestyy varmasti toistakymmentä Karjala-aiheista teosta vuosittain. Jo pelkästään Kannaksen kynnyskivet käännetään ympäri vielä monta kertaa ennen kuin ne saavat rauhan. Sen osoittaa muun muassa Tuuli Reijosen jo 1968 ilmestynyt, silloin ehkä hieman epämuodikas Kannaksen mosaiikkimaailma, josta on nyt otettu kolmas painos. Muistot eivät siis himmene niin kuin huvilan verannan mosaiikki-ikkunat?

Akvarellimainen teksti kestää juuri ja juuri. Kepeän teoksensa lopuksi Reijonen myöntää, että hänen nuoruutensa Kannas katosi. 1930-luvun Terijoki ja Kuokkala, Villa Gölicke ja Repinit olivat ja menivät. Se ei liene ollut pelkästään Neuvostoliiton syy: nuoruus kestää vain sen aikaa kun se kestää. Silti oli ihanaa, ja saahan siitä kirjoittaa.

Kartanonrouvan koettelemukset Margareta Grigorkoffin Kartano Laatokan rannalla on muistelmateos, joka perustuu Hiitolan Laurolan kartanon emännän Anna Starckjohannin laajaan kirjekokoelmaan.

Anna Starckjohannin kokemukset kartanon "rouvana" sotavuosien Laatokan Karjalassa välittyvät Grigorkoffin tekstissä perinteisenä, ainakin minun kaltaiselleni "varttikarjalaiselle" vieraana ja todella menneeseen maailmaan kuuluvana kartanonrouvanäkökulmana. Heimoyhteyttä ei synny.

Grigorkoff on itsekin Laurolan jälkeläisiä; tyyli ja kerronta noudattelee sitä tapakulttuuria, josta se kertoo. Ollaan aina iloisia, muistellaan "väen jouluja", joissa koko kartanon väki luokkaeroista riippumatta oli yhtä suurta perhettä.

Kohtalonyhteyden perusteella yhtenä suurena perheenä nähdään myös yhteinen karjalainen kansa. Suomalaiset olivat likaisempia ja sivistymättömämpiä, heidän taloissaan oli luteita.

Tutkijat ovat paljon arvailleet etnisyyden ja luokan suhdetta. Grigorkoffin kertomuksen perusteella luokka olisi ainakin karjalaisuudesta puhuttaessa etnisyydelle alisteinen. Rakkaus Karjalaan häivytti luokkarajat, jos siis puhutaan totta.

KRISTIINA MARKKANEN OTAVAN ARKISTO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää