Kulttuuri    |   KIRJAT

Pertti Niemisen loistava käännös klassisesta Laulujen kirjasta on valmis Arkea ja juhlaa Kiinan hoveissa

Tilaajille

itä tekivät, mitä tunsivat, mitä ajattelivat muinaiset kiinalaiset 3 000 vuotta sitten? Siihen tarjoaa hyviä vastauksia Pertti Niemisen suomennosvalikoima klassisesta Laulujen kirjasta.

Ja totisesti: ei mitään uutta auringon alla. Jo tuolloin Kiinassa täyttyivät kaikki sivilisaation tunnusmerkit. Oli kehittynyt poliittinen järjestelmä virkakoneistoineen ja sotineen. Monipuolisiin elinkeinoihin kuului maanviljelystä sekä muuta tuotantoelämää ja kauppaa. Kulttuuri kukoisti uskomuksineen ja taiteineen.

Kuin lennossa, kuin siivillä -valikoima muodostaa parin vuosi sitten ilmestyneen Sydämeni ei ole peili -teoksen kanssa. Yhdessä ne sisältävät kolme neljännestä Laulujen kirjan runoista.

Laulujen kirja kuuluu kungfutselaiseen kaanoniin, jolla on samanlainen merkitys kuin Vanhalla testamentilla juutalaisessa traditiossa. Sekä kiinalaisten että juutalaisten vanhimmat tekstit ovat jokseenkin yhtä kaukaa. Molemmat kansat ovat kirjoittaneet maallisen elämän iloista ja suruista avoimesti, minkä myöhemmät oppineet ovat yhteiskunnallisista ja uskonnollisista syistä koettaneet piilottaa.

Tarkkuus, tyyli Pertti Niemisen työrupeama Kiinan kirjallisuuden parissa on kestänyt neljä vuosikymmentä, mistä on karttunut laaja tuotanto. Täytyy toivottaa suomentajamestarille pitkää ikää ja edelleen uutteria eläkepäiviä.

Ilmestyneet kaksi teosta muodostavat länsimaissa harvinaisen valikoiman Laulujen kirjasta, joka on käytännössä suomennettu lähes kokonaan, sillä poisjätetyt runot ovat enimmäkseen toisintoja. Yhtä laajoja nykyaikaisia käännöksiä on olemassa vain Arthur Waleyn englanninnos vuodelta 1937 ja ruotsalaisen professorin Bernhard Karlgrenin tieteelliset käännökset 1940-luvulta, joihin Niemisen työ paljolti perustuu.

Laulujen kirjan suomennoksia Nieminen teki jo 1950-luvulla, ja niiden runojen kohdalla voi arvioida hänen työnsä kestävyyttä. Hän on tehnyt tarkennuksia yksityiskohtiin, mutta perusratkaisut ovat yleensä pitäneet. Muutamat runot hän on kelpuuttanut mukaan alkuperäisessä asussa.

Nieminen pyrkii ajattomiin käännöksiin, joissa tärkeintä on mahdollisimman tarkka merkitysvastaavuus. Runojen kommentaarit tukevat tätä pyrkimystä. Arkaaisia sävyjä, runomittaa tai sointuisuutta hän ei tavoittele.

Sen sijaan Nieminen on kehittänyt omintakeisen vakaasti laskevan rytmiikan ja hienostuneen tyylin, jotka tuntuvat vastaavan alkutekstin henkeä. Jos käännös kestää 40 vuotta tuoreena ja lukukelpoisena, suomentaja voi sanoa onnistuneensa.

Nöyryys, viisaus Nykyiset vallanpitäjät ottakoot oppia Laulujen kirjasta. Kuka heistä on valmis julistamaan omaa vähäpätöisyyttään niin kuin kuningas Ch'eng. Kuka heistä on tajunnut, että nöyryys on viisauden lähde.

Kuin lennossa, kuin siivillä sisältää pääasiassa rituaalista runoutta, rukouksia, uhrihymnejä, syntylegendoja ja hallitsijasuvun ylistyslauluja. Mukaan mahtuu jonkin verran yksityisempää lyriikkaa.

Runot eivät juurikaan kuvaa kansanelämää, vaan näkökulma on hovin tasolla. Maanviljelijän uutteran raadannan ja sotilaan kurjuuden voi vain aavistaa. Niemisen kirjan nimi tulee runosta, joka ylistää voittoisan sotajoukon kulkua.

Yksityisen ihmisen tuntemukset saavat sijansa valtaa pitävän luokan turvatussa elämänpiirissä. Problematiikka on ajatonta. Virkamies tuntee ristiriidan uran velvoitusten ja yksityisten toiveiden välillä. Hallitsija kokee esi-isien perinteen ja aseman tuoman vastuun raskaana.

Eikä ihminen näköjään kaipaa paljon mainetekojen jälkeen, vain hiukan lepoa ja rakkautta. Lisäksi hän haluaa juhlia: syödä, juoda ja kuulla hyvää musiikkia.

TERO LIUKKONEN JOUKO LESKELÄ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää