Kulttuuri

Nektaria selkäytimestä György Kurtág on aikamme suuria säveltäjiä

Tilaajille

JUKKA ISOPURO nkarilainen György Kurtág syntyi 1926, kaksi ja puoli vuotta ennen Karlheinz Stockhausenia. Vasta nyt, kun ikätoverit Boulezista Ligetiin ovat löytäneet aikaa sitten paikkansa musiikin kaanonissa, Kurtág alkaa hitaasti kuulua ja näkyä.

Hakuteoksissa ja uuden musiikin oppaissa - jotka helposti laahaavat jäljessä - Kurtágista on kirjoitettu niukasti. Hän on vain yksi monien joukossa. Kommentaattorit eivät ole löytäneet hänestä suunnannäyttäjää tai salattua neroa.

Vetäytyvän, herkän ja harvakseltaan säveltävän Kurtágin ura on kaikkea loistoa vailla. Kuitenkin on yhä ilmeisempää, että György Kurtág on vuosisatamme jälkipuoliskon suuria säveltäjiä.

Kurtág sävelsi yksinomaan soolosoitin-, kamari- ja laulumusiikkia vuoteen 1994 asti, jolloin kantaesitettiin Berliinissä hänen ensimmäinen suuren orkesterin teoksensa Stele . Kurtág oli Berliinin filharmonikoiden säveltäjä 1994-95.

Kapellimestari Claudio Abbado liittyi Kurtágin luottomuusikoihin, joita ovat Kurtágin pianistivaimon Mártan lisäksi mm. kapellimestarit Pierre Boulez ja Peter Eötvös, sopraanot Adrienne Csengery ja Rosemary Hardy, Keller-kvartetin jäsenet, alttoviulisti Kim Kashkasian ja sellisti Frances-Marie Uitti.

Heidän ja monien muiden muusikoiden kanssa Kurtág tekee läheistä yhteistyötä ja varmistaa siten, että esittäjät ymmärtävät hänen sävelkieltään.

äännekohta Kurtágin sävellysuralla oli opiskelu Pariisissa 1957-58 Darius Milhaudin ja Olivier Messiaenin johdolla. Kurtág oli alkanut säveltää jo 1940-luvun alussa, mutta opusluettelonsa ykköseksi hän sijoitti 1959 valmistuneen jousikvarteton.

Sen hän omisti unkarilaiselle Marianne Steinille. Tämän Pariisin taiteilijapiireissä vaikuttaneen psykologin avulla 33-vuotias Kurtág selviytyi henkisestä kriisistään. Stein ehdotti, että Kurtág vain yhdistäisi kaksi säveltä toisiinsa.

Neuvo oli puoskarimaisen yksinkertainen. Jos tarina siitä on vähänkään tosi, se kuvaa hämmästyttävän hyvin Kurtágin musiikkia, jossa yhtä ääntä voi seurata mikä tahansa toinen ääni. Kaaosta tai pyhäinhäväistystä siitä ei kuitenkaan synny, vaan emotionaalisessa armottomuudessaankin oudon syvää ja puhtaaksi kärsittyä sopusointua.

Vapauden kokemus syntyi myös siitä, kun Kurtág sai kuulla Stockhausenin kolmen orkesterin teoksen Gruppen ja Ligetin nauhateoksen Artikulation .

Kurtág julkaisi jousikvarteton jälkeen 1959-73 yhteensä vain kahdeksan teosta, vajaat puolitoista tuntia musiikkia.

Kurtágia verrataan aina Weberniin, eikä suotta. Mutta kun Webernillä liike ja jännitys puristuu kohti koteloituja sävelkristalleja, Kurtágilla suunta on päinvastainen: äärimmäisen harkitut ja niukat äänet tuntuvat avautuvan, kimpoavan, laajenevan ja räjähtävän. Suunnan kuulee myös Kurtágin tuoreemmissa töissä, jotka ovat entistä laajakaarisempia, soinniltaan mehevämpiä ja vapautuneempia.

nkarilaisena Kurtág ei voinut välttyä Bartókin vaikutukselta. Selkein todiste siitä on neljäksi kokoelmaksi kasvanut pianokappaleiden sarja Játékok (Leikkejä), joka muistuttaa Bartókin Mikrokosmosta pedagogisuutta myöten.

Játékok on oikeastaan Kurtág-sanakirja, kokoelma niitä äärimmäisen monitahoisia elementtejä, joiden parissa Kurtág jatkuvasti elää. Lyhin kappale on kahden soinnun mittainen. Etydimäisten kappaleiden lisäksi aiheita ovat vaikkapa rakkaiden puhelinnumerot, riitely, paholaisen hypyt, itsepäiset solmut tai tyylimylly.

Hommage , kunnianosoitus, on Kurtágin rakastama laji. Sellaisen kohteeksi pääsevät elävät ja kuolleet säveltäjät, muusikot, kirjailijat, kirjankustantajat, ketkä vain, jotka kuuluvat Kurtágin lähipiiriin tai jotka ovat tehneet Kurtágiin vaikutuksen.

Ulkopuolisen on usein turha yrittää löytää näköisyyttä hommageissa. Játékokiin kuuluva Hommage à Nancy Sinatra koostuu duurisoinnusta ja sen sisään sijoitetuista lisäsävelistä, joita taotaan molemmin käsin vuoronperään 11 tahdin ajan.

Kurtág säveltää ystävyyssuhteensa, kokemuksensa ja elämyksensä: András Mihály, Stockhausen, Verdi, Kabalevski, Sostakovits, Varèse, Musorgski, Scarlatti, loputtomana sarjana.

Kurtág liikkuu täysin pidäkkeettä tasolta toiselle. Esimerkiksi Schumannin fantasiahahmon, mestari Raron hän panee tutustumaan Machautiin, mutta Bachin hän ottaa yllättäen nuottiakaan muuttamatta Actus tragicuksesta kahdelle pianolle sovitettuna.

oittimia Kurtág käyttää mutkattomasti kuin lapsi, joka noukkii käteensä esineitä, koputtelee ja helisyttelee niitä. Sulassa sovussa voivat soittaa vaikkapa kontrabasso ja cimbalom.

Tyypillistä Kurtágille on käyttää yllättäviä soittimia ohimenevänä lisukkeena: huuliharppu antaa väriä pianon ja kamariyhtyeen quasi una fantasiassa, kahden viulun ja sellon Ligatura - Message to Frances-Marie päättyy kolmeen celestan sointuun ja Hommage à R.Sch. klarinetistin soittamaan isonrummun vaimeaan kumahdukseen.

Ligaturassa Kurtág hyödyntää Frances-Marie Uittin harjoittelemaa tekniikkaa soittaa selloa kahdella jousella yhtaikaa kielten ala- ja yläpuolelta. Kurtág sijoittaa esittäjät mielellään erikoisiin asetelmiin ympäri esitystilaa. Hämmästyttävintä on se, että tässä kaikessa ei ole vähääkään kokeilun tai tehosteen makua.

Játékokin joskus auvoisista, joskus humoristisista sävelkokemuksista on huima askel Rimma Dalosin venäjänkielisiin runoihin. Edesmenneen neiti R. V. Trusovan viestejä sopraanolle ja kamariyhtyeelle on läheisyyden ja erotiikan punastuttavan paljasta, tuhoutunutta kaipausta. Kafka-fragmentit ovat vieläkin ahdistavampia, sulkeutunutta piinaa, jota korostaa sekin, ettei sopraanon ainokaisena säestyksenä oleva viulu tarjoa bassoperustan turvaa.

ärkyttävin osoitus Kurtágin musiikin hapuilemisesta mykkyyden ja alkuäänen välisellä rajalla on Samuel Beckett - What is the Word . Sen tekstinä on Beckettin viimeinen työ, joukko katkelmallisia, kyvyttömiä sanoja. Kurtág omisti teoksen näyttelijä Ildikó Monyókille, joka kävi esittämässä teoksen Suomessakin pari vuotta sitten.

Monyók oli joutunut kahdeksan vuotta aiemmin auto-onnettomuuteen. Hän sai opetella kaiken uudestaan puhumisesta alkaen. Samuel Beckettissä hän resitoi, ynähtelee, huutaa ja laulaa, lauluyhtye toistelee ja vääntelee ääniä taustalla ja laajalle levittynyt soitinyhtye antaa tukahduttavat ja katkelmalliset kehykset näytelmälle.

Apaattisesti harhailevalla kitarasoinnulla alkava Grabstein für Stephan (Stephan oli Marianne Steinin aviomies) on hiljaisesti sykkivä, henkäyksenomaisesti lohduttava surumarssi, joka räjähtää yhtäkkiä esihistoriallisen mammuttieläimen tuskanhuutoja muistuttaviin ääniin. Jyrkkiä kontrasteja sisältävä Stele päättyy suuren orkesterin viipyilevästi värähteleviin sydämenlyönteihin kuin jonkin kipupisteen autuaaseen hierontaan.

György Kurtágin musiikin viittaukset ovat kuin sakea sienirihmasto, joka työntää arvaamattomissa paikoissa "maanpäällisen" kasvaimen ulkopuolisen ihmeteltäväksi. Rihmaston olemassaoloa ja ulokkeita voi vain arvailla, vaikka niitä ei tarvitsekaan tuntea. Musiikki ei ole kuitenkaan sitaateilla kuormitettua postmodernia härnäystä; sellaiseen pintaliitoon Kurtág ei yksinkertaisesti kykene.

Voisi kuvitella, että kohdussa kelluva sikiö kuulee samalla tavoin äänet ensi kertaa, osana erittelemätöntä olemassaoloaan. Kurtágin musiikki on selkäytimestä jalostettua nektaria.

György Kurtág: Portraitkonzert Salzburg 10.8.1993. Márta ja György Kurtág, Kocsis, Perényi, Monyók, Csengery ym. Budapestin festivaaliorkesteri, joht. Peter Eötvös. Col legno. Kaksi levyä.

Aus der Ferne III; Officium breve; Ligatura; jousikvartetto op. 1; 12 mikroludia. Keller-kvartetti. ECM.

Edesmenneen neiti R.V. Trusovan viestejä op. 17; . . . quasi una fantasia . . .; kohtauksia romaanista op. 19. Hardy, Whittlesey, Kretschmar, Ensemble Modern, joht. Peter Eötvös. Sony.

Kafka-fragmentteja. Komsi, Oramo. Ondine.

Grabstein für Stephan; Stele (sekä Stockhausenin Gruppen). Berliinin filharmonikot, joht. Claudio Abbado. DG.

Samuel Beckett - What is the Word (sekä Nonon, Furrerin ja Rihmin teoksia). Monyók, Zaire, Ensemble Anton Webern, joht. Claudio Abbado. DG.

9 kappaletta sooloalttoviululle; Jelek op. 5 (sekä Schumannin teoksia). FZ,1,0Kashkasian, Brunner, Levin. ECM.

STEFAN BREMER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää