Kulttuuri

Hagelbergin sarjakuvat ihastuttavat Ranskassa

Tilaajille

HARRI RÖMPÖTTI Suomessa on jo niin paljon hyviä sarjakuvataitelijoita, että kaikki eivät edes mahdu yhteen kansainväliseen näyttelyyn, jos muillekin pohjoismaisille tekijöille on annettava tilaa.

Sellainen tilaisuus on tänään Ranskassa, Angoulêmessa alkava maailman suurin sarjakuvafestivaali. Siellä avataan pohjoismaisten sarjakuvien Serinord-Nordicomics-näyttely, jossa on 17 tekijää - neljä Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta ja yksi Islannistakin.

Matti Hagelbergkaan , 32, ei ole mukana Angoulemên näyttelyssä. Hänen töitään on kuitenkin jo julkaistu Ranskassa toisin kuin niiden, jotka on valittu näyttelyyn.

Hagelbergin ura on ottanut vauhtia aivan viime aikoina. Suuri Kurpitsa julkaisi hänen ensimmäisen varsinaisen albuminsa Venuksen sulttaani vasta viime syksynä. Samoin hän debytoi Ranskassa viime vuonna. Pienkustantamo Chacal Puant julkaisi hänen minialbuminsa The Sinful Ways of Simpli City and the Birth of Lauri Kenttä, the Champion of God - englanniksi, mikä on yleensä Ranskassa maanpetos.

THarvinainen raapekartonki Ranskalaiset vaihtoehtosarjakuvapiirit tuntuvat ihastuneet ikihyviksi Hagelbergin erikoisiin sarjakuviin. Hän käyttää alalla tuiki harvinaista raapekartonkia. Tekniikassa valkoinen raavitaan veitsellä esiin mustan alta.

"Haluan tehdä pikkutarkkaa, fyysistä, jälkeä - sellaista, että lukijan silmiin sattuu sitä katsoessa", Hagelberg selittää raapekartongille piirtämisensä lähtökohtia.

"Innostuin siitä, kun ihan sattumalta löysin oikean välineen raaputtamiseen. Se on sellainen puolitoista senttiä leveä katkoteräveitsi, jota ei neuvota missään kirjoissa. Jälki on ihan erilaista kuin oikeilla raapeveitsillä." "Mulle on tärkeää, että alussa on mustaa, vaikka lopputuloksessa olisi paljonkin valkoista. On aistillista, kun piirros tulee esiin mustasta. Tekoprosessi on tärkeä. Siitähän tässä on mulle itselle kysymys. Se on matka pimeästä valoon." Hagelbergin ensimmäinen raapesarjakuva syntyi Taideteollisen korkeakoulun lopputyön osaksi. Sen jälkeen hän on julkaissut kaksi osaa B.E.M. -omakustanteita, osallistunut Sarjakuvastin-ryhmän työhön ja saanut siis varpaansijaa Ranskasta. Albumin lisäksi Chacal Puantin lehdessä La Monstrueuse on julkaistu kaksi lyhyttä tarinaa. Ja lisää on luvassa.

"Angoulêmen festivaaleilla tai pikapuoliin sen jälkeen art brut -tyylisiin silkkipainojulkaisuihin erikoistunut Le Dernier cri -ryhmä julkaisee B.E.M. ykkösen ranskaksi. Sama firma on järjestänyt festivaalille Ex-voto-näyttelyn, jossa olen mukana yhdellä raapetyöllä. Näyttely lähtee myöhemmin kiertämään maailmaa. Työt suurennetaan kankaalle ja tietääkseni se versio on tilattu Japaniinkin." TRomppu tekeillä "Chacal Puant julkaisee tänä vuonna 16-sivuisen silkkipainoalbumini B.E.M. Action Pactionin ja Le Dernier cri 24-sivuisen vastaavan, jos vain ehdin saada sen valmiiksi. Suomessa ilmestyy syksyllä Tikapuuhermosto -albumi, johon tulee yksi pitkä, 32-sivuinenkin juttu. B.E.M. 3 on ollut jo pitkään valmis ja julkaisen sen itse. B.E.M. 3 :sen rahoitan piirtämällä painolle pelikortit", Hagelberg latelee projektejaan.

"Romppukin on tekeillä. Mä taidan olla kusessa", taiteilija huokaisee pysähdyttyään tuumimaan töidensä listaa. Silti aikaa riittää vielä animaatioidenkin suunnittelemiseen, mutta "niistä ei ole vielä mitään varmaa".

Kirjainyhdistelmä B.E.M. tulee englanninkielen sanoista bug eyed monsters , mulkosilmähirviöt, jotka ovat tieteisseikkailujen perinteistä kuvastoa. Hagelberg ammentaakin sarjakuviensa aiheet populaarikulttuurin perinteisistä hetteiköistä.

Useimmiten niissä seikkailee Matti Hagelberg -niminen hahmo, josta on myös Lauri Kenttä -sankariversio. Herra Kenttä oli Clark Kentin, Teräsmiehen siviiliminän, ensimmäinen suomenkielinen vastine.

"Lauri Kenttä on kaikkea sitä, mitä mä haluan olla jollain vinksahtaneella tasolla. Ei yksioikoisesti, koska Lauri päätyy aika ikäviin tilanteisiin. Sitä paitsi hän herää joka kerta kuoltuaan kolmantena päivänä." Hagelbergin sarjakuvat vilisevät polaarikulttuurin tuttuja hahmoja. Tarinat ovat hauskoja, mutta vaikuttavat helposti päättömiltä. Taiteilija on kuitenkin miettinyt niitä tarkkaan ja viittaa selityksissään sujuvasti niin kirjallisuusteorioihin - mm. Barthesiin ja Bahtiniin - kuin metafysiikkaankin.

Tarina kahdeksassa ruudussa "Kerronnassa minua kiinnostavat rakenteet. B.E.M. ykkösessä halusin kokeilla, mitä tapahtuu, kun tiivistän kahdeksaan ruutuun tarinan, jonka kertomiseen yleensä käytetään 64 sivua. Avainruutuihin tiivistämistä olen käyttänyt sitten myöhemminkin. Haluan minimoida sen, mitä nimitetään tarinan kertomiseksi. Mitä suuremmat ruutujen välit, sitä enemmän lukija tuo sarjakuvaan."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää