Kulttuuri

Karita Mattila oli todellinen sensaatio Lohengrinissa Vanha 1970-luvun ohjaus nousi yllättäen hitiksi Covent Gardenissa

Tilaajille

VESA SIRÉN LONTOO - Juttu on tuttu antiikin Kreikan Zeuksen ja Semelen tarinasta tai vaikkapa Mika Waltarin käsikirjoituksesta Kulkurin valssi -elokuvaan.

Tiedättehän: tarina sankarista, jonka täytyy salata henkilöllisyytensä. Vain siten hän saa tietää, rakastaako nainen häntä hänen itsensä vai asemansa vuoksi.

Richard Wagner teki oman versionsa jutusta 1850-luvulla Lohengrin -oopperaansa. Se on tarina Parsifalin pojasta, joka jättää Montsalvatin linnan pelastaakseen syyttömänä syytetyn Elsan. Sankarin täytyy esiintyä nimettömänä, mutta kun Elsa erehtyy kysymään sankarin nimeä, hänen täytyy se paljastaa - ja palata Graalin ritarien luo.

Tuttu juttu - ja vanha ohjaus 1970-luvulta - on yllättäen noussut tässä kuussa hitiksi Lontoon Covent Gardenin Royal Opera Housessa.

Suomalaisittain ilahduttavaa on, että esityksen suurin sensaatio on ollut sopraano Karita Mattila . Hän on saanut brittilehdistön Elsallaan täysin polvilleen.

Mattila on nyt vireessä, jossa näyttämö alkaa säteillä sillä hetkellä kun hän astuu esiin. Kun hän kävelee valkoisissaan yleisön eteen pitkään mykkänä pysyen, hän hallitsee tilannetta pelkällä karismalla. Ja kun hän vihdoin päästää ilmoille sanat Einsam in trüben Tagen, ääni solisee kuin virkistävä kevätpuro ja kantaa kevyesti yli salin.

Tämä on ääni, jota Mattilalla ei vielä ollut hänen levyttäessään Mozartia uransa alussa. Ääni on syventynyt ja saanut enemmän hehkua ja lämpöä ilmeisesti aivan viime vuosina.

Torstain esityksessä Mattilan ääni tuntui olevan kauneimmillaan hänen laulaessaan hiveleviä pianissimoja. Hänen Elsansa on varsinkin oopperan alussa naiviiudessaan puhdas sielu, ja niinpä hän tuntui tulkinnassaan pidättelevän niitä dramaattisia sävyjä ja fortissimoja, johon perustaltaan edelleen lyyrinen ääni jo selvästi pystyy. Näin tulkinta myös pysyi uskollisena libretolle.

Kun ottaa huomioon äänen pohjimmaisen lyyrisyyden, voi ihmetellä brittikriitikkojen intoa julistaa hänet jo nyt "Isoldeksi, jota olemme odottaneet". Ehkäpä Mattila käytti dramaattisempia sävyjä ensi-illassa.

On huikaisevaa ajatella, että tällä suomalaisella sopraanolla on ainekset tulkita joskus tätä rooleista raskainta ja haastavinta maailman huipulla. Mutta vielä hänen ei kannattane riskeerata, kun niin monia muitakin hienoja rooleja Salomesta Desdemonaan on edessä.

TYleisö hulluna myös Gergijeviin Kapellimestari Valeri Gergijevin taakkana oli Royal Opera Housen orkesteri, joka ei ole kansainvälistä huipputasoa. Se häviää selvästi esimerkiksi Rotterdamin filoharmonikoille, joka teki tässä kuussa ihmeitä Sir Simon Rattlen kanssa Parsifalin esityksissä Amsterdamissa.

Alkusoiton herkkä ja läpikuultava kudos soi jousistossa sietämättömän epäpuhtaasti. Lohengrinin alku on kinkkinen paikka monissa levytyksissäkin, mutta näin falskilta sen ei tarvitsisi kuulostaa.

Kauneusvirheistä huolimatta Gergijev sai aikaan hiuksia nostattavia tehoja esimerkiksi toisen näytöksen lopussa ja kolmannen näytöksen kuuluisassa preludissa. Yleisö on selvästi hulluna myös Gergijeviin. Häntä ehdotellaan lehdistössä jopa Royal Opera Housen uudeksi ylikapelllimestariksi Bernand Haitinkin jättäessä tehtävänsä.

Joutsenen tuoman ritarin on usein vaikea säilyttää uskottavuutensa perinteisissä Lohengrin -ohjauksissa, mutta Gösta Winberghilta se onnistuu. Hän laulaa tavattoman selkeästi ja puhtaasti. Winbergh on esittänyt oopperaa Mattilan kanssa aikaisemmin San Franciscossa ja Pariisissa, joten pääparin yhteispeli on täysin saumatonta.

Plussan puolelle jää myös rakastuneena jättiläisenä Bayreuthin Reininkullassa viime vuosina loistanut René Pape kuningas Heinrichina. Hän on nuori tulevaisuuden nimi Salmisen ja Ryhäsen seuraajaksi ensi vuosituhannella.

Sitä vastoin on riipaisevaa katsoa iäkkään Gwyneth Jonesin kiemurtelua pahana Ortrudina. Kunniakkaan uran tehnyt entinen Elsa, Isolde ja Brunnhilde saa nykyisin kantavuutta äänensä raunioihin vain turvautumalla sietämättömän laajaan vibraattoon.

Perinteessään elävä ohjaus Elijah Moshinsky uusi jälleen ohjauksensa, joka on peräti vuodelta 1977. Viimeksi se nähtiin Lontoossa 1988. Moshinskyn Lohengrin on hyvin perinteinen pukuja myöten, mutta askeettisuudessaan se on myös hyvin ajaton ohjaus. Näyttämökuva on riisuttu, mutta kristinuskon (Lohengrin) ja pakanallisuuden (Ortrud) symbolit jakavat tilan dynaamisesti. Moshinsky selvästikin taitaa henkilöohjauksen, joten perinne herää vanhassa ohjauksessa elämään. CATHERINE ASHMORE

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  10. 10

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää