Vuokko Tolonen johdattaa tamperelaiskirjallisuuden 2000-luvun painajaisiin Aikain merkit unionin kaupungissa - Kulttuuri | HS.fi

Vuokko Tolonen johdattaa tamperelaiskirjallisuuden 2000-luvun painajaisiin Aikain merkit unionin kaupungissa

27.2.1997 2:00

Vuokko Tolosen romaanin päähenkilö sosiologi Antti Mutanen istuu Turvallisuustieteen keskuksen kallioluolassa Tampereen Hervannassa ja löytää cd-romilta maininnan kirjasta nimeltä Tampere, tehtaitten kaunis kaupunki.

Sen ilmestymisestä on yli puoli vuosisataa, eletään uuden vuosituhannen alkua. Mutanen miettii: "Nyt täällä ei juuri muita tehtaita ole kuin Keskus, eikä tästä kirjoja kirjoiteta." Romaanissa on viittauksia Tampereen kirjallisuuden menneisiin loistoaikoihin. Turvallisuustieteen vetäjät, romaanin konnat, kukkoilevat mellakoiden jälkeen tv-uutisissa. Mutanen sanoo monitorille: "Aika velikultia." Salapoliisiksi ruvennut Mutanen näppäilee mikroaan Pispalassa Lauri Viidan patsaan jalustalla, keksii ratkaisun ja lyö innoissaan nyrkkinsä muistomerkkiin, joka kumahtaa kuin tyhjä betonimylly. Ympärillä näkyvä Pispala on aivan muuta kuin Viidan Moreenin "Luojan palikkaleikki".

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat