Kulttuuri    |   Kulttuurin kulississa

Elokuvien kuvaaja haltioituu hetkestä

Tilaajille

HARRI UUSITORPPA En tiedä, onko tässä työssä tarpeeksi jutun juurta", sanoo Marja-Leena Hukkanen : "Tämänhän kuvaa kevyesti vaikka viidellä virkkeellä." Niin kuvaa, mutta miksi pelkistämistäkin pitäisi pelkistää: Aki Kaurismäki ehdotti, että elokuvan voi tehdä vaikka tulitikusta, ja sepitti sen tytöstä, joka oli töissä tulitikkutehtaalla.

Tässä on toinen tarina; tarina tytöstä, joka kuvaa tyttöä, joka on töissä tulitikkutehtaalla.

Malla Hukkanen on stillkuvaaja: elokuvan mainoskuvaaja ja elokuvan tekemisen tallentaja. Hän kuvaa kuvia kuvien takaa.

"Se oli silkka sattuma. Kuvasin Ilta-Sanomiin Viimeisiä rotannahkoja ja sanoin Mänttärin Anssille, että tätä tahtoisin tehdä työkseni", Malla Hukkanen muistaa.

Kesän kuluttua Mänttäri tarjosi hänelle toiveiden täyttymystä Rakkauselokuvassaan (1984).

Rakkaus ei ole ruostunut rahtuakaan vaikka harrastuksesta on tullut täysipäiväistä työtä.

Malla Hukkanen on kuvannut nelisenkymmentä kotimaista pitkää elokuvaa. Hän on työllistetyin ja tunnetuin stillkuvaajamme; stillkuvien "joihin on tallennettu elokuvanteon intensiivisyys, hulluus, haltioittavuus".

Lehtikuvaaja tekee tavallisesti työtään kameraa karsastavien kuvattavien kanssa. Näyttelijöiden kanssa tilanne on toinen.

"He ovat tottuneet poseeraamaan. He osaavat dramatisoida pysähtyneen hetken, mutta sitä kiristää kiire", Hukkanen sanoo.

Stillkuvaajalla on ottojen välissä vain muutama minuutti aktiivista aikaa , ja silloinkin hänen niskaansa hengittää kymmenen kiiruhtajaa: Ota nyt äkkiä! Hän on kahden minuutin kuvaaja.

"Tämä työ edellyttää tilannetajua; ettei ole tiellä, että saa sen kuvan vaikka on kauhea kiire." Hukkanen sanoo välttelevänsä "turhia kuvia". Hän keskittyy keskeisiin kohtauksiin, mutta silti ruutuja on jo noin 40000. Elokuvaa kohti kuluu nelisenkymmentä rullaa, vaikka valmiita kuvia tehdään tarjolle vain parikymmentä.

"Työtä auttaa aika lailla se, että olen usein elokuvan kuvaussihteeri", sanoo Hukkanen: "Toisaalta tunnen käsikirjoituksen ja toisaalta pääsen paikkoihin, joihin stillkuvaajalla ei ole aikaa tai asiaa. Stillkuvaaja seuraa kuvauksia kymmenen päivää, kuvaussihteeri kaikki päivät." Malla Hukkanen kuvaa lavastettujen tähtihetkien lisäksi lavastamattomia: elokuvatyöntekijöitä kulisseissa, työn ja vapaan määrittelemättömässä maastossa.

"Näissä työkuvissa on tietysti enemmän minua, minua valokuvaajana", Hukkanen heittää mutta muistuttaa, että hän on sittenkin elokuvan palveluksessa.

"Stillkuvaajan ei sovi sooloilla. Sitä paitsi, stillit ovat oikeastaan ohjaajien, näyttelijöiden, lavastajien, valaisijoiden, maskeeraajien ja puvustajien valokuvia. Stillkuvaaja poimii vain parhaat päältä." Voi vaatimattomattomuutta!

Hukkasen stillkuvissa ja työkuvissa tiivistyy, esimerkiksi, Aki Kaurismäen merkillisen melankolinen maailmankuva. Hän on kuvannut useimmat Kaurismäen elokuvat, joista on koottu juuri komea kirja, Kaihon kultamaa .

"Suomielokuvan kulta-aikana stilleihin pantiin aikaa ja ajatusta, mutta sittemmin kuvaus kuivui kokoon", Hukkanen kertoo: "Kaikista viime vuosikymmenten kotimaisista filmeistä ei olekaan kuvan kuvaa. Se on suuri sääli, sillä negoista saa harvoin hyviä stillejä. Elokuvakamera kuvaa 24 kuvaa sekunnissa, valokuvaaja kuvaa yhden", hän sanoo.

Malla Hukkasen työ todistaa, että stillkuva on painettuna paljon parempi; kuva kuvasta.

JUHANI NIIRANEN / HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää