Kulttuuri

Northern Encounters keräsi kaupunkiin kaksituhatta näkymätöntä taiteilijaa Toronto uskoo pohjoiseen ideaan

Tilaajille

TOMI ERVAMAA TORONTO - Orkesterin ja neljän kuoron äänet nousevat, kumpuilevat, risteytyvät ja täyttävät 50 metriä korkean tilan. Sanoja ei ole, tai ainakaan niillä ei ole yleisiä merkityksiä, sillä äänteet on muokattu arktisten alkuperäiskansojen kielistä.

Laulajat ovat kiivenneet parville Kanadan yleisradiorakennuksen lävistävässä tilassa, mutta kapellimestari Jukka-Pekka Saraste johtaa Toronton sinfoniaorkesteria permannolla äänikerrosten pohjalla.

Torontolaisen säveltäjän Harry Freedmanin 18-minuuttinen teos Borealis sai ensi-iltansa Sarasteen johtamana viime perjantaina. Soinneista ja stereofoniasta kiinnostunut kapellimestari manipuloi katedraalimaista tilaa yhteistyössä Tanskan radion kuoron, Ruotsin radion kuoron, kanadalaisen Elmer Iseler -kuoron, Toronton lapsikuoron ja Toronton sinfoniaorkesterin avulla.

Monikansallinen konsertti oli yksi keskeisistä koko kesäkuun jatkuvassa Northern Encounters -festivaalissa. Pohjoisen taiteen katselmukseen osallistuu parituhatta taiteilijaa ja esiintyjää kahdeksasta maasta, Suomesta muiden muassa Olli Mustonen, Avanti, Tapiola-kuoro ja joukko kirjailijoita Olli Jalosesta Leena Krohniin . Konsertteja, luentatilaisuuksia, filmiesityksiä, näyttelyjä on yhteensä noin 120.

Festivaaliajatus syntyi aikoinaan Sarasteen ja torontolaisen oboistin Lawrence Cherneyn keskusteluista. Cherney otti sittemmin järjestelyt harteilleen.

"Toronto tarvitsee taidefestivaalin. Täällä on kyllä ollut pikkutapahtumia, mutta ei mitään isoa", Saraste sanoo yleisradiorakennuksen pihalla. Naapuritontilla hohtaa kesäauringossa sinfoniaorkesterin kotisalin kartiomainen katto.

Toronton pienehkö pilvenpiirtäjäkeskusta kohoaa Ontariojärven edustalla, mutta lähiömatto on levinnyt kauas kaupungin ytimestä. Rakenteeltaan kaupunki on pohjoisamerikkalainen, mutta pidättyneen sivistyneessä ilmapiirissä nakkisämpyläkauppiaatkin vaikuttavat järjestään kauppatieteiden maistereilta.

Harkitulla kaaoksella on paikkansa kymmenien rockklubien keskittymässä Queen Street Westilla. Torontossa on yhtä aikaa Northern Encountersin kanssa pienten pohjoisamerikkalaisten rockyhtyeiden katselmus North by Northeast, jolta ei voi keskustassa välttyä.

Lee's Palace -klubin baaritiskillä seisoo epätietoisena norjalaisen Bel Canton basisti Kirsti Nyutstumo . Yhtye on juuri lopettanut 40 minuuttia kestäneen esiintymisensä, joka oli osa Northern Encountersia, mutta sijoitettuna keskellä rockfestivaalia.

"Tämä oli ainoa esiintymisemme Pohjois-Amerikassa. En minä tiedä missä olemme. Tulimme tänne juuri", Nyutstumo sanoo.

Yleisö otti kohteliaan kiinnostuneena vastaan Bel Canton intialaiseksi iskelmäksi tekeytyvän norjalaispopin, "Bombay" -hitin ja laulaja Anneli Dreckerin uuspsykedeelisen olemuksen.

Kanadalaiset palaavat luontoon Jos katsoo karttapalloa pohjoisnavan kohdalta, maailman keskustan ympärillä ovat Northern Encountersin osallistujamaat: Kanada, Yhdysvaltoihin kuuluva Alaska, Venäjä, viisi pohjoismaata. Puhtaan maantieteellisesti ajatellen Torontossa on edustettuna valtava pohjoinen viipale maapallosta. Festivaalin taiteellinen johtaja Lawrence Cherney uskoo, että eri maista ja kulttuureista tulevia taiteilijoita yhdistää sama "pohjoisuus", ja myöntää epäonnistuvansa surkeasti yrityksissään määritellä, mitä "pohjoisuus" on. "Esimerkiksi tanskalaisella säveltäjällä Per Norgaardilla ja kanadalaisella R. Murray Schaferilla on yhtäläisyytensä, eivätkä kummankaan teokset voisi olla eteläeurooppalaisen tuottamia. En tiedä, miksi ", Cherney sanoo. "Ilmasto ja maantiede on osa sitä, keitä me olemme." Kanadalaisille pohjoinen sijainti on osa kansallista identiteettiä ja päähänpinttymä. Toronton suurelle muusikolle, neuroottiselle pianistinerolle Glenn Gouldille pohjoinen oli innoituksen lähde ja ihailun kohde. Gould puhui "pohjoisen ideasta", johon kuului etäisyyttä, itsenäisyyttä, henkisyyttä, moraalista ryhtiä, luonteenlujuutta - kaikkea mitä puuttui tungettelevan sosiaalisesta ja itseään korostavasta Välimeren kulttuurista. "Pohjoinen" on sama kuin eskimo Sarasteen mukaan pohjoisamerikkalaiset ja skandinaavit näyttävät ymmärtävän pohjoisen kulttuurin eri lailla. "Kun kanadalaiset puhuvat pohjoisesta, he tarkoittavat eskimoita ja muita alkuperäiskansoja. Meille se on jotakin aivan muuta, pohjoismaisuutta. Suomalaisen kulttuurin originellein osa on sitä, mikä on yhteistä Venäjän kanssa, kareliaanisuus, joka on sitten yhdistynyt läntiseen, keskieurooppalaiseen perintöön." Sarasteen mukaan Kanadassa elää myös käsitys, että kulttuuri lähtisi jollakin romanttisella tavalla luonnon keskeltä. Eurooppalaisessa merkityksessään kulttuuri syntyy ja kasvaa ennen kaikkea kaupungeissa. Northern Encountersin eräs pieni etäispääte löytyy pienestä puutalosta High Park -puiston laidalta. Siellä ajatus neitseellisestä, loputtomasta tilasta elää Geraldine Moodien valokuvien näyttelyssä. Moodie kiersi viime vuosisadan vaihteessa Kanadan aavaa preeriaa ja arktisia alueita kuvaten karjatiloja, valaanpyytäjiä, intiaaneja ja eskimoita. Alkuperäiskansojen edustajat ja uudisraivaajat ovat kuvissa tarkkaan piirtyviä puhtaita sieluja, joita metsä, preeria tai jäätikkö ympäröi. Kenkiin erikoistuneeseen Bata-museoon taas on lainattu Pietarista näyttely, joka esittelee Siperian pieniä kansoja - nenetsejä, jakuutteja, manseja, eveneitä. Kahdensadan nahkajalkineen keskellä pyörivä video näyttää, millaisia ovat tshutshikansan porotanssi ja nahantyöstämistanssi. Tshutshiosastolla viipyy turisteja ja torontolaisia, mutta Bata-museon todellinen vetonaula on vitriinissä omassa kulmauksessaan: poplaulaja Elton Johnin 1970-lukulaista huippusuunnittelua edustavat kengät, joissa yli kaksikymmensenttiset pohjat yhdistyvät kullanhohtoiseen yläosaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää