Potilaat, ihmiset Kuvia neljän maan mielisairaaloista - Kulttuuri | HS.fi

Potilaat, ihmiset Kuvia neljän maan mielisairaaloista

18.7.1997 3:00

Kellokosken sairaalan ylilääkäri Ilkka Taipale pyysi 1994 Magi Viljasta tekemään potilaista valokuvanäyttelyn sairaalan 80-vuotisjuhliin. Kuvista ovat pitäneet niin potilaat itse kuin muutkin. 1996 ne olivat mukana kilpailemassa Fotofinlandiasta.

Nyt esillä olevaan näyttelyyn Viljanen on jatkanut teemaa. Hän on kuvannut mielisairaaloissa Pietarissa, Mosambikissa ja Japanissa. Näyttely on saanut Prinssi -nimensä mosambikilaiselta potilaalta. Kellokoskellahan on ollut Prinsessaksi itseään nimittänyt potilas.

Inhimillisyys yhdistää Viljasen tarkoituksena oli kuvata eri maiden mielisairaaloiden eroja ja samaan aikaan kaikkia potilaita yhdistävää inhimillisyyttä. Toinen tavoite on toteutunut paremmin kuin ensimmäinen. Koska kaikissa paikoissa on kuvattu eri tavoilla, sairaaloita ei pääse paljon vertailemaan. Kellokosken kuvissa ihmisten ympärillä näkyy hieman luontoa, Japanin lähikuvissa ei sitäkään. Pietarin vaakasuorat panoraamakuvat näyttävät kurjan sairaalan, joka on juuri sellainen kuin venäläisestä laitoksesta voisi kuvitella. Mosambikin kuvien karu ympäristö taas näyttää suomalaisin silmin miltä tahansa afrikkalaiselta paikalta. Sen sijaan kuvat todistavat hyvin, että ihmisten inhimillisyys on kaikkialla sama - ja kaikkien ihmisten, ei vain mielisairaalapotilaiden. Jos ei tietäisi, Viljasen kuvien henkilöitä ei välttämättä pitäisi potilaina. Näyttely tuo mieleen Jukka Malen ihmiskuvat Grönlannista ja Barcelonasta. Jokainen ihminen - ei vain ne kauniit ja rohkeat - on kuvan arvoinen. Näyttely avattiin Lahden aikuiskoulutuskeskuksessa 6. heinäkuuta Mielenterveyden maailmankongressin yhteydessä. Näyttelypaikka ei ole paras mahdollinen, sillä kaikkien maiden kuvat eivät ole mahtuneet esille samaan tilaan nähtäviksi rinnakkain. ARJA MAUNUKSELA

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat