Kulttuuri    |   LEVYT

Musiikki houkuttelee antautumaan Lindberg ei toista itseään sen enempää kuin Mozart tai Sibelius

Tilaajille

yysin taannoin kapellimestari >

Pyysin taannoin kapellimestari Sakari Oramoa tiivistämään sanoiksi Magnus Lindbergin musiikin loiston.

"Siinä on hyvä, kysymyksiä herättelevä alku, jalkaa nostattava jatko ja kaikkeen vastaava loppu", Oramo totesi. Tästä on turha kiistellä.

Ondine-merkin levylle on kerätty Lindbergin neljä kamariorkesteriteosta. Vanhin on Tendenza vuodelta 1982 - Lindberg oli tuolloin 24-vuotias - tuorein on Arena 2 viime vuodelta. Coyote blues sekä Corrente 2 ovat 1990-luvun alkuvuosilta.

Yksi äänitteen hienoista oivalluksista on teosten järjestys; musiikki ei etene Tendezasta tähän päivään vaan melkeinpä sitä kohti ja siitä poispäin. Näin saadaan leikkaus sen yllättävän kulmikkaaseen ja rajun rosoiseen maailmaan entistäkin terävämmäksi.

Äänitteen avaava Arena 2 on teoksista laajin ja kertoo mihin on tultu. Coyote blues on kuin sinfonian skertso ja lopuksi kuultava Corrente kuin tanssillinen finaali. Joskus tulin kuunnelleeksi tätä suurenmoista äänitettä kuin Lindbergin laajamuotoista, sinfonista kokonaisuutta.

Tämän musiikin äärellä voi vain olla ja iloita sen vääjäämättömästä etenemisen energiasta. Soittimien värit, toisiinsa lomittuvat rytmiset leikit, muodon yllättävät, mutta aina perustellut käänteet sekä hassusta riipaisevaan väreilevät tunnelmat ovat ehtymätön vuo mielen virkistystä ja lumoa.

Levy on oivaa materiaalia niille, jotka haluavat tutkailla kiistattoman etevän säveltäjän kehitystä tai muuttumista. Tendenza on nuoren miehen rouhivaa ja tunkeilevaa itseilmaisua, rientämistä ideasta uuteen ja taas eteenpäin. Sen tärkeintä materiaalia ovat säveltasot, joita organisoimalla uudet kudelmat syntyvät.

Hyppäys Tendenzasta Correnten melkeinpä tanssilliseen maailmaan on pitkä. Sävelillä on entistä enemmän sanottavaa. Jatkumista ennustavat myös väri, tunnelma tai yllättävä assosiaatio hienostuneeseen Purcell-sitaattiin tai gamelan-musiikkiin.

Correntessa, samoin kuin Coyte bluesissa eleet ja ideat saadaan pienien taittojen avulla säihkymään uudella tavalla. Yhä vähemmästä löydetään, nähdään ja kuullaan yhä enemmän.

Arena 2 on kamariorkesteriversio Sibelius-kapellimestarikilpailuun tehdystä pakollisesta kappaleesta Arena. Näiden teosten sointimaailma on erilainen, mutta musiikin tenho ei tunnu sovittelusta vähenevän.

Klarinetin kolmisävelinen ele on kuin lähde, joka jatkuvasti pulputtaa raikasta vettä. Teoksen motiivinen puhtaus tekee siitä hyvin klassisen, mikä vielä korostuu laajoissa kaarroksissa ja hurmaavassa romantiikassa.

Arenan seittimäisen taitavasti punottu musiikki on toivottavasti lopullinen piste amatöörimäisille vihjauksille siitä, että Lindberg toistaisi itseään. Totean tähän painokkaasti: ei enempää kuin Beethoven, Mozart tai Sibelius!

Sakari Oramon ja Avantin soitto kertoo siitä kuinka syvälle tulkinta voi ulottua. Lindbergillä, Oramolla ja Avantin soittajilla on ollut vuosia aikaa onnistua ja erehtyäkin yhdessä, pohdiskella tätä saunan lauteilla ilta illan jälkeen sekä tehdä sitten täysin ainutlaatuinen levy.

TAPANI LÄNSIÖ

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää