Kulttuuri    |   KUVAT

Kukkia ja muita hillittömyyksiä

Tilaajille

Kun arvostettu brittimuseo esitteli toissa kesänä 1600-luvun kukkamaalauksia, muuan päivälehtikriitikko huokasi, että kukat ovat nyt trendi. Aiemmin hänelle ei ollut edes juolahtanut mieleen, että joutuisi tekemään jutun kukkataiteesta.

Vähän samoin tuntemuksin voi tietysti lähestyä myös Galerie Artekin kukkamaalausten näyttelyä. Muutama vuosi sitten kukka-aihe liittyi enemmänkin suuren yleisön rakastamaan toritaiteeseen kuin modernismin linnakkeena tunnetun gallerian ohjelmaan.

Asia ei tietenkään ole näin yksinkertainen. Merkittävän panoksensa kukkien moderniin taidehistoriaan jätti etenkin edesmennyt Aimo Kanerva. Kukkia on maalannut aiemminkin myös näyttelyn Tapani Raittila, jonka hennot sekatekniikkatyöt ovat hänen uusinta tuotantoaan.

Suurin osa koko näyttelyn töistä on tätä varten tehtyä taidetta.

Myös Markus Konttinen kuuluu kukkia maalanneihin nykytaiteilijoihin, jonka isoja kukkamaalauksia on nähty ulkomailla ja vuosi sitten myös tässä galleriassa. Minusta hienoimpia ovat hänen pienet grafiikantyönsä - herkkyys ja aistillisuus ovat parhaiten oikeuksissaan.

Tässä kukkanäyttelyssä ei sinänsä ole uutta. Monet tekijät ovat vain riemulla tarttuneet kitsch-elementteihin, jotka postmoderni teki hyväksyttäviksi asioiksi. Nykymaalari saa olla koristeellinen.

No, myös nykyään laatu ratkaisee, - ja siinä suhteessa näyttely on epätasainen. Upeimmat töistä on tehnyt hyvässä vedossa oleva Leena Luostarinen. Kimalteleva Nefertitin puutarha on Luostarista parhaimmillaan, väreissään vahvan aistillinen.

Kun Marjatta Tapiola vaihtoi pääkallot kukkiin, myös tunnelma vaihtui valoisammaksi. Tapiolan kirjavassa kukkatarhassa on neilikkaa, atsaleaa, auringonkukkia, ruusuja ja hienoviritteisyyttä.

Tuottelias Hannu Väisänen ei hämmästytä kukkamaalarinakaan. Hänen taiteessaan on muutenkin ominaisuuksia, joista puhutaan nyt kukkien kielellä: upottavia houkutuksia.

Näyttelyn yllätysnimiä ovat kuitenkin Risto Heikinheimo ja Robert Lucander. Heikinheimon kukka- ja perhoslaatikot tuovat romanttisenkin lisänsä. Vaikka luonnosta kerätyt ja pyydystetyt näytteet ovat pikemminkin maalauksellisia elementtejä kuin virittämässä muistoja ja nostalgiaa.

Lucanderin lasimaalaukset ovat hieno puheenvuoro aiheesta.

Porvaristosta ja kolonialismista Kukkataiteen historia liittyy porvariston nousuun, kuten tulppaaneista ja vanhasta tulppaanitaiteestaan kuulussa Hollannissa. Porvaristo on näkyvästi Anna Kaarina Nenosen maalausten taustalla. Brondalla näyttelyä pitävä Nenonenkin maalaa kukkia ja perhosia, mutta liittää ne ironisesti "keskiluokan unelmiin ja painajaisiin". Hän on tehnyt monet maalaukset digitaalisesti käsiteltyjen valokuvien pohjalta. Noita cibachrome-valokuvia on myös näytteillä. Nenonen on monella tavalla tietoinen valinnoissaan, hän tonkii länsimaisen kuvakulttuurin alitajuntaa. Van Goghista muistuttavat paksut värit ja voimakkaat siveltimenvedot liittyvät esimerkiksi aiheisiin, jossa Darwinin teoriat luonnon valinnasta yhdistyvät länsimaisiin rotuaatteisiin. Kauneuskäsitykset muistuttavat nyt kulttuurin sidoituista hierarkia- ja valtasuhteista, taiteellisesta kolonialismistakin. Yhdysvalloissa asuva Nenonen on poliittinen tavalla, johon monikaan Suomessa asuva maalari ei rohkaistu. Laaja näyttely on hiukan epätasainen ja turhan monisanainenkin, mutta rehevällä tyylillään Nenonen saa minut katsojana ainakin puolelleen. Siirtomaiden perhoset ja muut maalaukset saavat miettimään sitä kuvaa, jonka läpi katsomme muita kulttuureja. New Agen sumentamat silmämme rakastavat koristeellisuutta ja kaikkea, minkä voi luokitella eksoottiseksi. MARJA-TERTTU KIVIRINTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Kiinan talous on arvoitus – ”Zombiyritykset” pitäisi päästää konkurssiin, sanoo Suomen Pankin tutkija

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää