Kulttuuri    |   KONSERTTI

Borduunaklangi ja polskarytmin lumo Hedningarna on löytänyt yleisönsä

Tilaajille

Nyt se näkyy tapahtuneen: Hedningarna on löydetty kunnolla Suomessakin! Loppuunmyyty Savoy pullisteli nuorta yleisöä, joka otti bändin erittäin innostuneesti vastaan.

Lavalla oli uudistunut Hedningarna: yhtye on saanut basistikseen Ulf Ivarssonin, ja Sanna Kurki-Suonion rinnalle on noussut laulajaksi mm. MeNaisissa vaikuttanut Anita Lehtola.

Perustrio on ennallaan: Anders Stake soittaa mm. avainviuluja ja säkkipilliä, Totte Mattsson luuttuja ja hanuria ja Björn Tollin perkussioita ja rumpuja. He vastaavat kerta kaikkiaan vastustamattoman kiehtovasta klangista, Hedningarna-yhtyeen tavaramerkistä. Se syntyy perinteestä, mutta koneita taitavasti hyödyntäen.

Melkein unohtuneet skandinaaviset soittimet kuten avainviulu, hummeli, kampiliira ja munniharppu palaavat voitonriemuisen voimallisesti kehiin. Niiden paluuta edesauttaa bändin heittäytyminen siihen mitä ollaan tekemässä: soittamisessa ei, eikä sen puoleen laulamisessakaan, jäädä näpertelemään puolitiehen vaan paahdetaan täysillä, nyansseja ja dynamiikkaa unohtamatta.

Tämä näkyy pienissäkin yksityiskohdissa, esimerkiksi siinä miten Björn Tollin käsittelee tamburiiniaan. - Toinen asia oli konsertin perusvolyymi. Siinä oli ainakin yksi pykälä liikaa tehoa Savoyn kokoiseen saliin. Ehkä ne korvatulpat on tosiaan ostettava?

Kielisoitinten klangi on olennainen osa Hedningarnan kokonaissaundia, mutta yhtä tärkeä on rytminen puoli. Se hyödyntää ihmisen fysiikan perusrytmiä tehokkaasti, matalataajuisilla iskuilla, mutta varsinainen mauste tulee rytmiikassakin suoraan traditiosta, ja sen nimi on polska .

Jotakin hykerryttävää on siinä, miten imevän eroottinen ja suggestiivinen poljento kolmijakoisesta polskasta syntyy esimerkiksi teknobiitin rinnalle. Polskan iskut osuvat ykkösille ja kolmosille, mikä luo menoon transsillista notkahtelevaa tainnuttavuutta.

Se riitti sellaisenaan joskus muinoin, mutta Hedningarna on oivaltanut miten homma kannattaa tehdä nykyään. Monen biisin taustalla soivat sämplätyt efektit jotka noukittiin taiten live-kokonaisuuteen.

Hedningarnan helmikuussa ilmestynyt Hippjokk -levy syntyi ilman naissolisteja. Joukko parhaita raitoja, kuten hypnoottinen, norjalaisvaikutteinen Dolkaren ja lennokas moralaispolska Kina , kuultiin toimivina live-versioina.

Laulajien ryydittämissä melodioissa oli tuttuja bravuureita, ja joitakin valmiintuntuisia uusia lauluja. Trä -levyn päättävä Tina Vieri oli yksi hienoimmista. Se huipentui korvaa kutittavaan, suoran tehokkaaseen sekunti-intervalliin ja Staken säkkipilli täydensi hienosti laulusaundia.

Anita Lehtola tuntuu täyttävän hyvin Tellu Virkkalan jättämän paikan. Tosin Hippjokkista johtuen instrumentaalit nousivat nyt enemmän esille.

Konsertti näytti, että Hedningarna on vahvistanut entisestäänkin omaa musiikkimaailmaansa - ja samalla tiennäyttäjän rooliaan tällä saralla.

PIRKKO KOTIRINTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää