Kulttuuri

Amerikkalaiset ihmettelevät Pohjolan...

Tilaajille

Amerikkalaiset ihmettelevät Pohjolan synkkää Sibeliusta Konsertit aloittivat Suomi-kampanjan TOMI ERVAMAA NEW YORK-Amerikkalaiset musiikkikriitikot näyttävät olevan yhtä mieltä ainakin yhdestä asiasta: Jean Sibelius oli synkkä, antoisa ja kummallinen säveltäjä.

"Sibeliusta tuodaan ulos synkästä unohduksesta", The New York Times otsikoi maanantaina arvionsa Sir Colin Davisin johtamasta Lontoon sinfoniaorkesterin konsertista. Arvio oli hämmentyneen myönteinen.

Kolme Davisin johtamaa Sibelius-konserttia ovat aloittaneet ensi kevääseen kestävän suomalaisen kulttuurin katselmuksen New Yorkissa. Lincoln Centerin yli 2700 kuulijaa vetävä Avery Fisher-sali oli perjantaina ja sunnuntaina myyty loppuun ja maanantainakin lähes täynnä.

New York Timesin kriiti kon Bernard Hollandin mielestä Davisin johtama Lontoon sinfoniaorkesteri soitti perjantaina "loistokkaasti" Sibeliuksen neljännen ja seitsemännen sinfonian. Holland kiitti erityisesti Sir Colin Davisin suoritusta seitsemännessä.

Hollandille Sibeliuksen musiikki välittää "yksinäisyyden tunteen . . . Se oli vähän kuin olisi eksyksissä keskellä karun kaunista, mutta uhkaavaa maastoa".

Mikä on

Sibeliuksen paikka?

Lontoon sinfoniaorkesterin konsertit olivat tärkein osa Sibeliusta esittelevää Northern Light -festivaalia, jota taas markkinoitiin laajemman Finland - Europe Finnessed -festivaalin alkuna. Northern Lightsin aikana on pohdittu mm. Sibelius-tutkija James Hepokosken luennoilla, mikä on Sibeliuksen paikka musiikin historiassa.

Vuosisadan alkupuolella Sibelius oli suosittu varsinkin Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Modernistit pitivät häntä ajastaan jääneenä provinssisäveltäjänä, ja Hepokosken mukaan 50- ja 60-luvulla oli päästy lähes yhteisymmärrykseen, että Sibelius oli korkeintaan toisen luokan tekijä.

"Nyt 1997 Northern Lightsin tapaiset festivaalit yrittävät kovasti herättää Sibeliusta henkiin", Holland kirjoittaa The New York Timesissa.

Myös Newsday -lehden Justin Davidson turvautuu perinteiseen tapaan maantieteeseen ja luonnonkuvastoon suomalaissäveltäjää arvioidessaan. Davidsonin mukaan Sibeliuksen musiikkia on aina pidetty "kylmän, eristetyn Euroopan kolkan kulttuurituotteena". Neljäs sinfonia on Davidsonin mielestä "rakenteeltaan niin käsittämätön, että se tyydyttäisi vaativintakin kummallisuuksien harrastajaa".

Sekä The New York Times että Newsday kiittivät ruotsalaista sopraanoa Katarina Dalaymania, joka esitti perjantaina sarjan Sibeliuksen lauluja.

Toukokuulle jatkuva Finland - Europe Finnessed on laajin Yhdysvalloissa järjestetty suomalaisen kulttuurin katselmus: konsertteja, näyttelyitä ja elokuvaesityksiä on kymmenittäin. Eräs kohokohta on ensi helmikuussa avautuva Modernin taiteen museon Alvar Aalto -näyttely.

Suomen New Yorkin konsulaatin mukaan kampanjan rahoitus on kunnossa. Vielä alkusyksystä rahaa puuttui, mutta opetusministeriö myönsi ensi vuodeksi toivotut 200000 markkaa, ja rahaa on tullut kulttuurilaitoksilta, järjestöiltä ja yrityksiltä.

Kampanjan tarkoituksena on konsulaatin mukaan "markkinoida suomalaista kulttuuria, liike-elämää ja turismia". Kohderyhmä on määritelty selvästi: 25-54-vuotiaat, korkeasti koulutetut päättäjät.

Kohdeyleisöä yritetään tavoittaa esimerkiksi mainostamalla yhteistyössä juustoa myyvän Valion kanssa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää