Kulttuuri    |   TEATTERI

Toivoton taistelu aikaa vastaan...

Joakim Groth: Maa on niin kaunis. Kuopion kaupunginteatteri. Käännös Marita Jama. Sovitus ja ohjaus Ritva Holmberg. Rooleissa mm. Virpi Rautsiala, Jussi Johnsson, Marko Honkanen, Katri-Maria Peltola, Ilkka Pentti, Sari Happonen, Pekka Kekäläinen, Seija Pitkänen, Miko Kivinen, Tiina Karvinen, Tatu Hämäläinen, Henry Hanikka.

Tilaajille

Toivoton taistelu aikaa vastaan Joakim Grothin monityylinen sukukronikka toimii myös suomeksi Kuopiossa Joakim Groth: Maa on niin kaunis. Kuopion kaupunginteatteri. Käännös Marita Jama. Sovitus ja ohjaus Ritva Holmberg. Rooleissa mm. Virpi Rautsiala, Jussi Johnsson, Marko Honkanen, Katri-Maria Peltola, Ilkka Pentti, Sari Happonen, Pekka Kekäläinen, Seija Pitkänen, Miko Kivinen, Tiina Karvinen, Tatu Hämäläinen, Henry Hanikka.

Miten toimii suomenruotsalainen, Helsingin Munkkiniemessä asuvasta keskiluokkaisesta perheestä kertova näytelmä Savon sydämessä? Hyvin, usein jopa erinomaisesti, päätellen Kuopion kaupunginteatterin tulkinnasta Joakim Grothin näytelmästä Maa on niin kaunis .

Härlig är jorden kantaesitettiin kaksi vuotta sitten Svenska Teaternissa suurella menestyksellä. Esitys oli nelituntinen eeppinen tapahtumakimara sodanjälkeisistä vuosista 80-luvun lopulle.

Näytelmä on herättänyt kiinnostusta parissakin suomenkielisessä teatterissa, eikä ihme: sen kyky yhdistää neljän vuosikymmenen tapahtumia vereviin henkilöhahmoihin on melko harvinainen suomalaisessa näytelmäkirjallisuudessa.

Kuopioon näytelmän on sovittanut ja ohjannut tuntia lyhyemmäksi Ritva Holmberg. Näytelmästä on napsittu pois kokonaisia kohtauksia, mutta ne ovat enemmän ajankuvaa ja paikallisväriä.

Kuopion kolmetuntinen versio kiinteyttää tarinaa, ja poistaa pientä irtohupaa, minkä avulla Svenskanin pitkä esitys jaksoi pitää otteessaan kestostaan ja kahdesta väliajasta huolimatta. Mutta olennainen ja enemmänkin on silti jäljellä.

Hitaasti mutta

vääjäämättömästi Näytelmä kertoo Viktorinin perheen tarinan sodan loppumisesta 80-luvun lopulle. Tunnistusta ilmentävien naurunremahdusten määrä paljastaa, että sodanjälkeiset vuosikymmenet ovat näyttäneet Kuopiossa melko samanlaisilta.

Näytelmä kertookin yleisemmin aikalaisilmiöiden merkityksestä ihmisille, ei säännöstelystä, nylonsukista tai musiikkityylien muutoksista sinänsä.

Kerrostalokomediaa ja perhetragediaa yhdistävä näytelmä on monityylinen ja niin on Ritva Holmbergin ohjaama esityskin.

Tiivistyksestä johtuva tarinan korostuminen tekee siitä traagisemman ja julmemman kuin Svenskanin esitys ja poistaa ajan kulumiseen liittyvää yleistä haikeutta. Kuopiossa ollaan korostetummin väsyneitä ajan kuluttaessa hitaasti mutta vääjäämättömästi ihmisten energiaa.

Näytelmän ytimessä onkin ihmisen ja hänen elämänsä ajan kohtaaminen, yksilön yritys tarrata omaan aikaansa, saada ote elämästään ja sijoittaa itsensä laajempaan kehikkoon. Näytelmässä tehdään kaksikin itsemurhaa.

Kuopion kaupunginteatteri ottaa esityksen tosissaan ja isossa mittakaavassa. Seurauksena on selvä taiteellinen voitto. Katsomossa nauretaan usein pala kurkussa.

Ritva Holmberg on tälle näytelmälle hyvä ohjaaja; hänellä on silmää yleiselle ja yksityiselle, samoin kyky yhdistää pieni ja suuri. Näyttämökuvat ovat avaria panoraamoja, mutta fokuksessa ovat koko ajan onnistuneesti näyttelijä, ihminen ja ihmissuhde.

Erkki Saaraisen lavastus on paitsi hieno ja kekseliäs, myös toimiva. Puoliympyrään on sijoitettu rivi ovia, joista kuljetaan hyvin lävitse myös näyttämön pyöriessä.

Esitys on yllättäen Helsinki-keskeisempi kuin Espalla nähty kantaesitys. Saaraisen lavastus on täynnä helsinkiläisiä kerrostalon seinämiä. Kaiken yllä ovat stadionin torni ja aseman kello.

Helsinkiläinen suomenruotsalaisuuden kuori tuo esitykseen itse asiassa kohotettua realismia.

Kuopion esitys on miehittänyt keskeiset roolit hyvin. Jussi Johnsson tuo Göran Viktorinin rooliin nopeasti reagoivaa herkkyyttä. Virpi Rautsiala näyttelee hänen vaimonsa monisyisesti ja mietitysti. Ilkka Pentti, Katri-Maria Peltola ja Marko Honkanen tekevät heidän lapsistaan veikeitä ja omintakeisia.

Petri Tiaisen johtama orkesteri tahdittaa tapahtumia vetävästi. Nuoret näyttelijät vetävät näyttävästi läpi niin hippiajan kuin taistolaisviisut.

HANNU HARJU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää