Kulttuuri    |   KIRJAT

Aarne Sihvon vaiheita sodassa ja...

Vesa Saarikoski: Keskustajääkäri Aarne Sihvo. Suomen Historiallinen Seura. 421 s. 120 mk.

Tilaajille

Aarne Sihvon vaiheita sodassa ja rauhassa Demokraattinen kenraali Vesa Saarikoski: Keskustajääkäri Aarne Sihvo. Suomen Historiallinen Seura. 421 s. 120 mk.

Jalkaväenkenraali Aarne Sihvo (1889-1963) on jäänyt yleisestä tietoisuudesta unohduksiin, vaikka hänessä oli kosolti aineksia itsenäisen Suomen suurmieheksi. Vesa Saarikosken väitöskirja on Sihvon poliittinen elämäkerta ja Suomen murrosvuosien juoheaa kertausta.

Vuoksen rintaman komentajana 1918 nuori jääkäri hankki Karjalan vapauttajan sädekehän. Siitä huolimatta Sihvosta ei tullut valkoisen Suomen sankaria. Hän oli ståhlbergilainen demokraatti, joka vastusti monarkiahankkeita ja armeijan saksalaiskomentoa päinvastoin kuin useimmat jääkäritoverinsa.

Sihvo opiskeli Ranskassa ja Italiassa ja käynnisti Sotakorkeakoulun toimintaa sen ensimmäisenä johtajana.

Kun jääkärit 1920-luvun puolivälissä syrjäyttivät venäläisen sotilaskoulutuksen saaneet "vanhat", myös sotavoimien johtoon piti löytää poliittisesti sopiva mies: suomenkielinen jääkäri ja maltillinen demokraatti. Kenraalimajuri Sihvo sai presidentti Relanderilta päällikkyyden korkea-arvoisimpana jääkärinä 1926.

Sotaväen päällikkönä Sihvo tukahdutti tarmokkaasti kiihkeimpien lapualaisten Mäntsälän kapinaa. Lisäksi hän vaati suojeluskuntien alistamista armeijan käskyvaltaan ja vierasti Mannerheimille räätälöityä johto-organisaatiota. Kieliriidan kuumina vuosina hän vahvisti myös suomen asemaa ruotsinkielisen upseeriston vastarinnasta huolimatta.

Ei ihme, että aktivistiupseerit pitivät Sihvoa valkoisen Suomen punaajana. Ankaran kamppailun jälkeen Svinhufvud sysäsi hänet 1933 sivuun sotaväen tarkastajaksi. Sotavuodet Sihvo turhautui väestönsuojelun johtajana.

Paasikiven tasavallassa Sihvo temmattiin naftaliinista puolustusvoimien komentajaksi. Aika oli sellainen, että esimerkiksi Urho Kekkonen perusteli: "Puolustuslaitoksen päällikkö ei nyt merkitse sotilaallisesti mitään, mutta poliittisesti Sihvo on paras mies." Sihvon paasikiviläinen linja sopi neuvostoliittolaisille niin hyvin, että he sulkivat kernaasti silmänsä hänen länsikontakteiltaan ja harharetkiltään heimoaatteeseen ja Suur-Suomi-intoiluun.

Niin sanottuina vaaran vuosina Sihvo asettui silti kaikin keinoin vastustamaan kommunistien vyörytystä, mikä on nostettu näkyviin esimerkiksi Osmo Jussilan ja Lauri Haatajan tutkimuksissa.

Sihvon suhteet Kekkoseen kuitenkin tulehtuivat pahoin viimeistään yya-neuvotteluissa. Siitä seurasi, että komentajan eläkeikää nöyryyttävästi alennettiin ja Sihvo sai mennä. Kun kenraali vielä asettui Sakari Tuomiojan valitsijaehdokkaaksi presidentinvaaleissa 1956, paitsio Kekkosen tasavallassa oli selviö.

Saarikosken tutkimuksen rajaus aiheuttaa sen, että Sihvon persoonasta piirtyy aika valju kuva. Esimerkiksi hänen kohtalokkaat ristiriitansa Mannerheimin tai jääkäritovereiden kanssa jäävät melkeinpä toteamuksiksi.

Saarikosken opinnäytteen teoreettinen problematisointi tuntuu hivenen väkinäiseltä. Sihvon sijoittaminen poliittisen historian kehyksiin tuottaa niukalti järeitä oivalluksia.

Silti peruskysymys on myös yleisemmin kiinnostava: miksi Suomi säilyi verrattain kansanvaltaisena, vaikka muut ensimmäisessä maailmansodassa itsenäistyneet Baltian ja Keski-Euroopan maat horjuivat fasistisesta diktatuurista kommunistiseen?

MATTI KINNUNEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää