Kulttuuri    |   KIRJAT

Pelimestarin viileän hallittu espanjalainen...

Arturo Pérez-Reverte: Flaamilainen taulu. Suom. Katja Kallio. Like. 394 s. 147 mk.

Tilaajille

Pelimestarin viileän hallittu espanjalainen avaus Arturo Pérez-Reverte: Flaamilainen taulu. Suom. Katja Kallio. Like. 394 s. 147 mk.

Jos rikosmysteerien upeasta sommittelusta jaettaisiin oma palkintonsa, tänä vuonna se menisi Arturo Pérez-Reverten Flaamilaiselle taululle.

Hän luo aluksi asetelman, johon voisi törmätä Ellery Queenin varhaisessa rikosromaanissa. Sitten hän upottaa sen keskelle symbolien ja merkitysten labyrinttiä, jonka olisi voinut keksiä Franz Kafka tai Jorge Luis Borges.

Flaamilainen taulu onkin kiehtova teos, joka kertonee Espanjan rikoskirjallisuuden yleisemmästäkin tasosta. Kahdeksan teosta kirjoittanut Pérez-Reverte on ainakin löytänyt oman alansa. Hän ottaa kirjoihinsa mielellään historiasta aineksia, joiden taustat hän selvittää huolella.

Hänen kolmas kirjansa Flaamilainen taulu (1990) on oiva valinta ensimmäiseksi suomennokseksi. Se on esimerkillistä älyllä silattua rikosviihdettä, joka sopii yhtä lailla tavallisen dekkarifanin kuin vaativan lukijan käteen - jos heitä edes voi erotella toisistaan.

Pérez-Reverte työskenteli 1973-1994 journalistina ja sotakirjeenvaihtajana, mutta ryhtyi kuudennen romaaninsa Territorio comanchen jälkeen kokopäiväiseksi kirjailijaksi. Maailmanmenestys antoi siihen rohkeutta; hänen kirjojaan on käännetty 20 kielelle ja filmatisoitu.

Pelien

verkosto Rikosromaanin alussa ollaan Madridissa, jossa konservaattori Julia restauroi erään flaamilaisen mestarin maalausta. Siinä kaksi aatelismiestä pelaa shakkia Ostenburgin hovissa 1400-luvulla. Julia löytää maalikerroksen alta yllättäen tekstin, joka vihjaa 500 vuotta sitten tehtyyn täydelliseen rikokseen.

Miehet pelaavat huoneessa, jossa on pelilautamainen ruutulattia. Taulun ylänurkkaan maalattu kupera peili toistaa vääristyneen kuvan pelipöydästä. Koko taulu tuntuu kuin virittyneen odotukseen, että sen arvoitukset ratkaistaan.

Joku haastaa Julian, hänen ystävänsä galleristi Menchun ja antiikkikauppias Césarin jatkamaan ottelua taulussa kuvatusta pelitilanteesta. Sisäkkäisten pelien verkko paljastaa luonteensa, kun laudalta sen jälkeen lyötävillä nappuloilla on vastineensa elävässä elämässä.

Teoksen sisäkerroksista erottuu tietysti sekin peli, jota rikoskirjailija aina pelaa lukijansa kanssa.

Perinne

ja muunnelmat Pérez-Reverte jännittää tarinan toimivasti 1400-luvun hovijuonittelujen ja nykyisyyden välille. Kirja on helppo lukea, teksti on selkeää kuin elokuvakäsikirjoitus.

Sankaritar, kaunis Julia tuo mukaan konservaattorin työn ongelmat. Miten paljon Julia poistaa taulusta vanhaa vernissaa? Voiko hän paljastaa tekstin, jonka tekijä oli peittänyt? Jos teksti on esillä, nousisiko taulun hinta tulevassa huutokaupassa?

Tähän moraaliseen ja taidekaupan lainalaisuuksia vilisevään vyyhteen Pérez-Reverte ei lopulta syvenny. Sama varovaisuuden periaate saa aikaan, että paikoin uskallettu romaani ei ole koskaan räävitön. Se herättää ajatuksia mutta ei ravistele. Siinä on elitistisiä piirteitä mutta ei mitään eksklusiivista.

Monien arvattavissa olevien ainestensa vaarattoman käsittelyn vuoksi teosta voisikin pilkata pikkuporvarilliseksi. Sitä olisi kuitenkin väärin arvottaa vain sen sovinnaisimpien piirteiden mukaan.

Pérez-Reverte on ymmärtänyt, että kiintoisa rikosromaani tehdään kirjoittamalla lajin perinteen mukaan mutta siitä persoonallisesti poiketen.

Juuri hallitut pienet poikkeamat ovat viitseliään sommittelun vahvaa taidetta.

Pelin kolme

osa-aluetta Pérez-Reverten tyyliä leimaa modernisti etäinen ote, jossa on annos kliinisyyttäkin.

Flaamilaisen taulun kultivoitunut vire kumpuaa pikemmin mysteerin valovoimaisimmista ominaisuuksista kuin sen selvittämisestä juonenkuljetuksen osana.

Vaikka Pérez-Reverte on varonut kirjoittamasta dekkaria vain shakin harrastajille, pelin alkeiden tuntemuksesta on etua.

Itse asiassa koko teos vaikuttaisi varmaan naurettavalta, ellei kirjailija saisi tuntumaa siihen älylliseen intohimoon, jota hyvään shakkiin aina liittyy.

Juliaa auttava synkkä shakkinero Muñoz onkin koko kirjan kiehtovin hahmo. Hänen rinnallaan on ikääntynyt dekadenttihomo Césarkin tylsä tusinasnobi.

Juonta paljastamatta teosta voisi kuvata shakin termein: avaus on loistelias, hitaahko keskipeli fiksuudessaan kiehtovaa ja loppupeli häikäisevyyden puuttuessakin tyydyttävää.

Pérez-Reverte on sijoittanut jokaisen luvun alkuun peliteemaa sivuavan lainauksen. Ensimmäinen on Jorge Luis Borgesilta: "Jumala liikuttelee pelaajaa ja tämä nappulaa. Mikä Jumala Jumalan takana pelin aloittaa?" Se riittäisi koko teoksen motoksi, johon finaalissa aukeaa vielä ironinenkin näkökulma.

PETRI IMMONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää