Kulttuuri    |   TANSSI

Kansallisbaletin viides uudenvuoden gaala Tähtien yö löysi persoonallisen otteenKuuhullu Pierrot balettigaalan keskushahmona

Tilaajille

Viides kerta toden sanoo. Vuodenvaihteen balettigaalaan löytyi tällä kertaa juju - kuu-aihe ja hahmo, joka sitoi illan esitykset yhteen.

Jorma Uotisen kuuhullu Pierrot, seuralaisenaan Lenita Airiston sirkeä Pierrette, hiiviskeli Claude Navillen vaihtuvissa kuutamovaloissa ja suihki katsomoon esiintyjien nimiä ja ansioita.

Mutta "merkittävät karriäärit" olisi voinut jättää juonnoista kokonaan pois, sijoittaa esiintyjätiedot käsiohjelmaan ja yhdistää juonnot kiinteästi näyttämötapahtumiin. Kuuluttajamainen juontaminen, johon kuuluu sisäluku suurista kansioista, on onneksi väistymässä.

Uotisen Pierrot-hahmolla oli illassa myös solistinen hetkensä. Hullu kuu on Uotisen uusi sooloteos norjalaisen nykysäveltäjän Åsmund Feidjen musiikkiin. Kuuhullu on ties kuinka mones muunnelma Uotisen perushahmosta Jojosta, tutut liikkeet vain ovat entistä sulavampia ja rennompia.

Tässä Pierrot'ssa ei ole mitään kulmikasta eikä jännittynyttä - hän on onnellinen hahmo.

Ilta oli hyvä kokonaisuus, vaikka ensimmäinen numero ei luvannut hyvää. Löysää ja vähän laiskanpulskeaa oli Bajadeerin valssin tanssiminen ja varsinkin sen soittaminen. Ranskalainen kapellimestari Michel Quéval on mukava mies, mutta ei kai hänkään anna soittajille lupaa töräytellä miten huvittaa?

Vaikka avaus ei ollut lupaava, tunnelma nousi heti kun Teatro alla Scalan lahjakkaat nuoret solistit pääsivät vauhtiin. Katkelma George Balanchinen Apollosta oli tosin vähän mitäänsanomaton, mutta Isabel Seabra ja Roberto Bolle osoittautuivat erinomaisiksi tanssijoiksi. Monipuolisemman kuvan heistä sai Marius Petipan Raymondan duetossa, jossa varsinkin Roberto Bolle säihkyi. Hänen klassinen tekniikkansa on puhdasta, hänen liikesuorituksensa pehmeän tanssillisia ja vaivattomia.

Kaksi duettoparia Tukholmasta jatkoi hienoa sarjaa. Anneli Alhangon ja Weit Carlssonin makuuhuonekohtaus Kenneth MacMillanin baletista Manon esitteli Alhangon eräässä loistoroolissaan, jossa hänen liikkeensä muuntuvat puhuttelevasti draamaksi.Täynnä tunteitaCullberg-baletin erinomaisten solistien Pompea Santoron ja Veli-Pekka Peltokallion duetto toi näyttämölle mielisairaalakohtauksen Mats Ekin nerokkaasta klassikkomodernisoinnista Gisellestä . Hilaronion ja Gisellen kohtaaminen oli niin vahva ja täynnä tunteita, että kymmenminuuttinen tuntui aivan liian lyhyeltä. Kunpa saisimme teoksen Kansallisbaletin ohjelmistoon!

Esityksessä avusti Anu Sistonen, joka jälkipuoliskolla tanssi vahvatunnelmaisen dueton Jarkko Niinisen kanssa. Hieno ja vaativa koreografia Montserrat Caballén tunnetuksi tekemään espanjalaiseen lauluunHijo de la lunaan on Antti Honkasen käsialaa.

Jules Perrotin 1845 varhaisromantiikan neljälle suurelle ballerinalle tekemä Pas de quatre nähtiin balettimestari Ingrid Nemeckován harjoittamana nykyvenäläisenä versiona. Minna Tervamäki, Kirsi Aromaa, Anneke Lönnroth ja Maarika Kärkkäinen olivat pyrkineet omaksumaan 150 vuoden takaisten viehkeiden virkasisariensa Marie Taglionin, Carlotta Grisin, Fanny Cerriton ja Lucille Grahnin tanssillisia ominaisuuksia.

Tätä vanhaa klassikkoa kannattaisikin aika ajoin harjoitella ja esittää tyylinäytteenä. Jo siksikin, että teknisesti suuntautuneille neoklassisille tanssijoille varhaisromantiikan hienovaraisempi ja luonnollisempi tanssillisuus on vaativaa.

Ohad Naharinin Perpetuumin hupaisat sotilaat energisine liikkeineen sopivat gaalan henkeen - kohtaus olisi vain saanut olla pitempi, jotta seinälle roikkumaan jääneen sotilaan hauska lemmenkohtauskin olisi saatu mukaan.

Pariisin oopperan balettitähti Patrick Dupond on vanhetessaan vain parantunut näyttämötaiteilijana. Maurice Béjartin hänelle tekemä soolo Salome Riccardo Drigon "sirkusmusiikkiin" oli illan sensaatio.

Dupond tanssi ja näytteli Salomen tarinan yhden hengen pienoisdraamana, ja tulkitsi draaman rappeutuneita henkilöitä häijyn osuvasti ja hauskasti. Viuhkanumero oli virtuoosisuoritus.

AULI RÄSÄNEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää