Kulttuuri    |   KESKUSTELUA

Rappeutumisen merkkejä

Kapellimestari Atso Almila vastaa suomalaisista oopperalaulajista kertoneeseen artikkeliin (20. 12. 1997) link {ETR=tl;HS971220SI1KU019wv.jtun.;all;hesa} ja pohtii miksi heitä arvostetaan ainoastaan kansainvälisen menestyksen perusteella, ei heidän kotimaassaan tekemänsä työn vuoksi.

Tilaajille

Mitä menetimme, kun pikku pilana alkanut tapahtumien ketju teki Lindasta ison, Brava-nimisen tapauksen? Ainakin helkkarin hyvän konserttimestarin alun - tytössä olisi ollut alalle todella ainesta; nyt saamme seurata iltapäivälehtien yleisönosastoissa käytävää väittelyä, kumpi barbienukke, tumma vai vaalea, lie viulistina "taiteellisempi" vähäisyydeltään yhä tärkeämmäksi käyneen vaatetuksensa alla.

Räikeä, nopea menestystarina kätkee taakseen toisia pyrkimyksiä, jotka ovat salakavalasti hyvin samankaltaisia. Helsingin Sanomien suuri, koko sivun artikkeli oopperamaailman tähtirankkauksista suomalaislaulajien kohdalla ilmensi mielestäni näitä nykysuuntauksia, tuomatta kuitenkaan niiden seurauksia riittävästi esille.

Kun kansainvälinen tähteys asetetaan laulu-uran päämääräksi, halutaan itse asiassa vain synnyttää kiihkeätä kulttuurivientiä, josta oma maa ei hyödy ollenkaan. Mikä ilo meille täällä on menettää korkeatasoinen äänimateriaali muualle, kuulumattomiin?

Kun tähti on syttynyt, emme saa häntä Suomessa enää kuulla, ainoastaan kuulla hänestä. Tähden suurista tuloista eivät verot tänne virtaa. Voimme vain röyhistellä rintaamme, kun laulaja on meiltäpäin kotoisin.

Oopperan

sirpaleita Puskemme kykymme maailmalle antamalla heille asiaan kuuluvan asennekasvatuksen. Sitten toivomme, että joskus saamme kerätä VIP-GSM-väkemme johonkin valtavaan halliin kuuntelemaan heitä sähköisesti vahvistettuna. Ohjelmisto muodostuu oopperan sirpaleista, ja se tyydyttää kyseisen yleisön taiteennälän aina seuraavaan megakonserttiin asti.

Sen saattaakin tarjota useamman miljoonan hintaan ulkomainen, tanakka mieshenkilö, jolla on kyky laulaa korkealta ja kovaa.

Painotukset ovat päälaellaan, kun tullaan kuulemaan vain laulajaa, ei sävelteosta; kun ei arvosteta suomalaisen muusikon Suomessa tekemää työtä, uskotaan vain muualla hankittuihin kannuksiin; kun tähdille maksetaan tähtitieteellisiä palkkioita sen sijaan, että raha sijoitettaisiin kotimaisiin, mielekkäisiin projekteihin; kun ensemble-työtä ei arvosteta; kun ei haluta kuunnella kokonaista oopperaesitystä oopperassa.

Merkit länsimaisen kulttuurin rappeutumisesta ovat alkaneet nousta esille. Itse olen mielenkiinnolla odotellut päivää, jolloin joku vaatii kirjastokirjojen lainauspalvelua maksulliseksi, nyt on sekin tullut eteen. Puhutaan yhteiskunnan palveluista, joista on maksettava korvaus. Mutta asiaan sisältyy ristiriitaisuuksia, joita ei haluta huomata.

Tasavertaiset

mahdollisuudet Valtion tulee mielestäni edelleen - jottei tilanne ryöstäytyisi käsistämme - jatkaa kansan sivistämistä tukemalla taidetta ja sen tekemistä niin, että kaikilla kansalaisillamme olisi mahdollisimman tasavertainen mahdollisuus kulttuurin kuluttamiseen: pohjoisessa asuvienkin tulee päästä konsertteihin ja oopperaan.

Yhteiskunnan tulee, jotta tukea kunnollisiin kohteisiin riittäisi, lakata maksamasta sellaisista tuotteista, jotka on voiton tarkoituksessa tehty, kuten ulkomaiset, kaupalliset esitykset musikaaliteattereissamme. Tällaisten pitää kannattaa itsensä, ja veromarkat ohjata muuhun teatterituotantoon.

Jos ajattelemme taas sitä miljoonatenoria areenakonsertissaan, ei ole oikein, että säestäjäksi on - yhteiskunnan piilotuen avulla - ostettu kuulijoille nimettömäksi jäävä filharmoninen orkesteri. Jos kerran tehdään kaupallinen keikka, soittajat on ostettava orkesteriin yksi kerrallaan, tehköön korporaatio sinfoniaorkesteri muualla omia hommiaan, joissa se näkyy ja kuuluu asianmukaisella tavalla.

Pieni kansa, suuret rikkaudet: täällä hyisessä maassamme meiltä löytyy tahtoa ja taitoa toimia sekä hengen että ruumiin kulttuurin alueella, molemmilla tunnustetusti korkealla tasolla.

On ymmärrettävä ajoissa keskustella keinoista, joilla taattaisiin viljelyn jatkaminen ja sadon saanti.

Kansa, joka harrastaa, voi paremmin, harrastusmahdollisuuksia tulee siis lisätä - näin kansalaisten kiinnostus myös ammattimaista taiteentekoa kohtaan kasvaa.

Tähtikultti

rappion merkki Imagon rakennus, tähtikultti ja massiivinen markkinointi ovat rappion, ajan merkkejä. Vastakkaiseen suuntaan kuuluu vaikkapa orkesterin kiinnostavuus, ei kapellimestarin; sävellyksen kiinnostavuus, ei esittävän tähden; paikallisen merkitys, ei globaalin.

On varottava Bravan tietä, jossa kaiken mahdollisen haluaminen hautaa lahjakkuuden alleen - arvaamattominkin tavoin: vajaa vuosi sitten viulisti oli solistina Joensuussa, jossa ajatuksena oli houkutella uutta yleisöä klassisen musiikin pariin. Linda soitti herkästi ja oivaltavasti Mozartin viidennen viulukonserton sekä Sibeliuksen humoreskeja, yllään tyylikäs iltapuku.

Kaksi loppuunmyytyä salillista, perättäisinä iltoina - mutta tyytymättömyyttä ilmeni. Osa, kuten kausikorttilaisväki, valitti sortumistamme halpaan konsertti-ideaan, eikä suostunut avaamaan korviaan kuullakseen, miten solisti oikeastaan soitti. Osa oli taas odottanut jotain muuta, vähäpukeisempaa, eikä tullutkaan houkutetuksi klassisen musiikin pariin. Suurin osa oli tyytymättömiä viime mainittujen aiheuttaman hälyn vuoksi . . .

Toimiminen oikein taidemarkkinoilla on vaikeaa. Mammona on tullut kulttuurin syöväksi, tappajaksi. Urheilun se on jo vienyt, latistanut kansan töllöttäjiksi, pois lenkeiltä ja laduilta. Rappion merkit näkyvät maailmaa kiertävien viulupommien uraputkissa, mutta osaammeko nähdä ne viekkaudessaan muussakin: aarioita mikrofoniin laulavien jäähallitähtien palvonnassa tai kamarimusiikin yleisökadossa? Näemmekö, kuinka teattereiden isojen näyttämöiden täytyy valita ohjelmistonsa riskittömästi taatakseen lipputulonsa, aivan kuin suurten orkestereiden suuressa maailmassa?

Joka tapuksessa sinä päivänä, kun ensi kerran maksan kirjan lainaamisesta, otan pikku paukun ja itken entisten aikojen muistolle, sillä silloin ylittyy raja.

ATSO ALMILA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää