Kulttuuri    |   TEATTERI

Hermostunutta pikaruokaaIlves-teatterin Marat riistäytyy käsistä

Tilaajille

Peter Weissin näytelmällä Marat/Sade (pidemmältä nimeltään Jean-Paul Marat'n vaino ja murha Charentonin mielisairaalan potilaiden esittämänä ja herra de Saden ohjaamana ) on vankka asema modernissa näytelmäkirjallisuudessa. Harva näytelmä yhdistää näin tuhdin tematiikan elävään ja teatterilliseen ympäristöön.

Näytelmä levisi vuoden 1964 kantaesityksensä jälkeen kulovalkean tavoin eurooppalaisiin teattereihin. Se palaa ohjelmistoon yhä, epäilyttävän sopivasti kulttuurihistoriallisina murrosaikoina.

Näytelmän kaksinapainen asetelma kuvaa yhtä häviämätöntä yksilön ja yhteiskunnan välistä kysymystä: olenko minä olemassa yhteiskuntaa varten vai onko yhteiskunta minua varten.

60-70-luvun älyllisen kollektivismin on helppo arvata innostuneen näytelmän vallankumouksellista hurmoksesta ja heroisoineen esisosialisti Marat'a.

Vasemmistolaisaktivismin lopun alkaessa 70-luvun puolivälissä Raila Leppäkoski teki Ylioppilasteatteriin esityksen, jossa korostui seksuaalinen nautinto. Voittajaksi esityksessä korotettiin hedonisti de Sade.

Ralf Långbackan ohjauksessa vuonna 1983 de Saden viileä älyllinen erittely nousi voimakkaammaksi kuin Marat'n vallankumousutopia. Ja toki näytelmästä voi käännellä esiin muitakin kulmia kuin näitä kahta.

Näytelmän mielikuvituksellisessa maailmassa siis de Sade ja Marat kohtaavat Charentonin mielisairaalassa. Totta tarinassa on sen verran, että de Sade vietti perverssien taipumustensa vuoksi siellä kolmetoista vuotta. Näytelmä on näytelmä näytelmässä - katsojat kutsutaan katsomaan de Saden ohjaamaa näytelmää Marat'n viimeisistä hetkistä.Hutiloitu näyttelijäntyöVälillä virkeään harrastajateatteriin, Helsingin Käpylässä esiintyvään Ilves-teatteriin esityksen on ohjannut Janne Lahtia. Hän on sovittanut näytelmää roimasti - jäljellä on tuskin puoliakaan alkuperäisestä.

Aulassa näytelmän kuuluttaja johdattaa katsojat askeettisesti lavastettuun mustaan saliin. Sairaalan hoidokit nojailevat seiniin ja piirtelevät liiduilla kuviaan. Muutamalla on päällään seksikaupan muovivaatteita.

Marat ja de Sade ovat pukeutuneet punaiseen, muut hoidokit keltaiseen ja henkilökunta siniseen. Näyttämöllä käydään pikaisesti läpi käsistä riistäytyvää tulkintaa Marat'n puukotukseen päättyvistä viimeisistä hetkistä. Markiisi de Sade tarkkailee ja ohjailee näytöstä tilanteen herrana.

Markku Jäntti on paikoin aivan kelvokas de Sade, sen sijaan Laura Kerosuo on lähes käsittämätön (Jeanne-Paule) Marat. Ihosairautta kärsivästä potilaasta on tehty täyspäiväinen hysteerikko, mikä samentaa tehokkaasti näytelmää.

Sovittaminen tai lyhentäminen ei sinänsä tunnu pilaavan näytelmää, valittu ohjaustapa kylläkin.

Näytelmä hakee toiminnallisuutta omituisesta näennäistekemisestä. Ihmiset ottavat julmia ja mahtipontisia asentoja sekä juoksentelevat ja vääntelehtivät lattialla.

Näytelmän tempo kiristyy koko ajan loppua kohden. Energian pumppauksella ilmeisesti yritetään täyttää paitsi tilaa, myös korvata tulkinnan ulkokohtaisuutta. Yleisöön ei osata ottaa elävää kontaktia alun jälkeen.

Ensisijaisesti Ilveksen rakennelma sortuu näyttelijäntyöhön. Se on hutiloivaa, rauhatonta ja päämäärätöntä, vailla ideaa.

Näytelmän nimestä on pudotettu de Saden nimi kokonaan pois, mutta hän jää tuijottamaan kaukaisuuteen esityksen loppuessa.

Ilves-teatteri on harhautunut pitämään näytelmän ulkokuorta tärkeänä ja unohtanut näytelmän sisäisen elämän.

HANNU HARJU

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää