Kulttuuri    |   KIRJAT

Asiakirjat aukovat laivahylkyjen mysteerejä ja menneen ajan merenkulun muistojaArkistojen arkeologiaa

Tilaajille

Yhtenään tulee tietoja rannikoiltamme ja muualtakin Itämerestä löydetyistä menneen merenkulun muistoista.

Sukeltajat mittaavat, kuvaavat, piirtävät ja tuovat pintaan laivan osia sekä esineitä tutkittavaksi ja konservoitavaksi. Pohdinnat haaksirikon ajasta, laivan alkuperästä, lähtösatamasta ja määränpäästä alkavat. Ne johtavat joskus pikaisiin arveluihin ja sensaatiomaisiin uutisiin.

Hylyn osien ja niiden puuaineksen dendrokronologisen ajoituksen avulla voidaan saada selville aluksen koko, tyyppi ja puuaineksen ikä. Löydetyt esineet antavat viitteitä lastin alkuperästä, uppoamisajasta ja määräsatamasta. Löydöt eivät kuitenkaan pysty antamaan ehdottoman tarkkaa tietoa uponneesta laivasta.

Lähes kaikista uudella ajalla uponneista aluksista on säilynyt kirjoitettuja tietoja, toteaa Christian Ahlström, kansainvälisesti tunnustettu asiantuntija teoksessaan, jonka nimi voisi olla suomeksi Johtolankojen etsintä.

Hän esittelee uponneista laivoista tietoja antavia arkistoja ja asiakirjoja. Yksi tärkeimpiä on Tanskan Juutinrauman tullin arkisto.

Tietoja on viljalti muuallakin: oikeuksien pöytäkirjoissa, pelastusyritysten papereissa, pelastetun tavaran huutokauppaluetteloissa, satamapäiväkirjoissa, viranomaisten kirjeenvaihdossa ja laivastojen arkistoissa.

Arkistojen käsittely edellyttää aina menneen ajan ja hallinnon tuntemista, sillä dokumentteja ei kirjoitettu suinkaan tuleville tutkijoille vaan ajan määräysten ja tarpeiden mukaan.

Lisäksi vaaditaan lähes loputtomasti sitkeää työtä ja matkoja Keski-Eurooppaan, kuten Ahlström kertoo kokemuksistaan hylkyjen tunnistamisessa.

Hylyistä tunnetuin, parhaillaan esineistään tyhjennettävä Nauvon Borstön hylky löydettiin jo 1950. Siitä nostetut jalometalliesineet on tehty 1740-luvun puolivälin Pariisissa.

Yhteen niistä oli kirjoitettu epäselvä nimi ja St. Pétersbourg. Tämä todisti, että alus oli, kuten tuolloin useimmat Suomenlahden laivat, Pietarin-kulkija.

Lopullisen vastauksen ongelmaan antoivat nykyisin Hylkysaaren museossa olevat hienojen rattaiden jäännökset. Tanskan hovin ja tullin asiakirjojen mukaan ne osoittautuivat syksyllä 1747 Venäjän keisarihuoneelle tullivapaana lähetetyn ajoneuvon osiksi.

Turussa pidetyn huutokaupan asiakirjat ja hollantilaiset dokumentit vahvistivat hylyn venäläisten omistamaksi Sankt Mikaeliksi.Kiehtovia tarinoitaUnivormun nappi, viljalastin jäännökset, rahat, sinetit, astiat tai painolastin hiekan mikroskooppiset pieneliöt saattavat ohjata lähteisiin.

Ahlströmin kerronta hylkytutkimuksista opettaa metodia mutta on samalla poikkeuksellisen jännittävää. Se perustuu tosiasioihin ja ylittää parhaatkin salapoliisiromaanit. Asiantuntijana hän osaa esittää asiansa maallikoitakin kiehtovasti.

Lukuisten harrastajasukeltajien vuoksi olisi erinomaista, jos tämä hyvin kuvitettu teos voitaisiin julkaista myös kotimaisilla kielillä. Sen opetuksia olisi luennoitava sukeltajien ja laivahistorian harrastajien tilaisuuksissa.

PERTTI KOISTINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää