Kulttuuri

Musiikkia, jota ei ole vielä tehty

Larry and the Lefthanded suunnistaa toisella levyllään kohti tuntematonta

Tilaajille

Helsinkiläinen Larry and the Lefthanded tuntuu olevan niitä yhtyeitä, jotka ovat aina askeleen edellä. Yhtyeellä oli aiemmin tapana värittää haastatteluitaan vauhdikkailla legendoilla, joissa oli enemmän tarua kuin totta, mutta nyt yhtye puhuukin musiikistaan vakavasti, melkeinpä syvällisesti, elämän ja kuoleman asiana.

Ota näistä selvää.

Ennakko-odotukset rapisivat myös Larry and the Lefthandedin toisen albumin ilmestyttyä kauppoihin helmikuussa. Tiedossa oli, että yhtye on jo pitkään tehnyt matkaa autotallirockista monipuolisempaan suuntaan, johon kuuluvat niin koneet kuin kokeilutkin. Mutta Quantum Rider -albumi yllättää monipuolisuudellaan jopa yllätyksiä odottaneen.

Levyllä on autotallirockia, teknovaikutteita ja vauhdikkaita instrumentaaleja, mutta sillä on myös tunnelmallisia slovareita ja liki kakofonista möykkää.

Palaute on ollut usein hämmentynyttä, minkä vuoksi yhtyeellä tuntuu olevan vastaiskun maku suussaan.

"Me ei tehty sellaista levyä kuin odotettiin, ja nyt ihmiset ajattelevat, että nämä yrittävät olla parempia kuin ne ovatkaan. Meitä pidetään snobeina, jotka sylkevät kaikkien hyvien asioiden päälle", laulaja-basisti Timo A. Kaukolampi päästelee.

"Jos me olisimme halunneet vetää varman päälle, olisimme tehneet ensimmäisen levyn uudestaan paremmilla biiseillä, tarttuvammilla kertosäkeillä ja vähän siistimmillä soundeilla. Mutta me tehtiinkin tällainen ihme laululevy, jota pitää kuunnella hirveästi ennen kuin se aukeaa kenellekään. Me pyrittiin siihen, että levy kestää kuuntelua, että se on mielenkiintoinen matka." "Ei me tarkoituksella tehty vaikeasti ymmärrettävää levyä. Me tehtiin tarkoituksella kaunista ja koskettavaa musiikkia." Musiikkiin pitää

suodattaa kaikki Larry and the Lefthandedille itselleen muuntautuminen, tuoreiden vaikutteiden sulattaminen ja uuden keksiminen vaikuttaa päivänselvältä.

"Minulla on ihan pienestä pitäen ollut tavoitteena luoda bändi, jollaista ei ole vielä missään ollut. Tehdä musiikkia, jota ei ole vielä tehty", Kaukolampi kertoo.

"Musiikkiin saa ja voi ja pitääkin suodattaa ihan kaikki mitä tulee mieleen", kosketinsoittaja Mikko "Vilunki 3000" Viljakainen painottaa.

Yhtyeen erikoisimmat musiikilliset ratkaisut kuulostavat usein riemukkaan järjettömiltä. Kaukolampi kuitenkin kiistää, että yhtye tarkoituksella etsisi päättömimpiä ideoita. Niin tylsältä kuin se saattaa kuulostaa, kyse on sittenkin vain perinteisestä sovittamisesta.

"Kaikki on ihan loppuun asti mietittyä. Ei se mitään hulluttelua ole." Viljakainen vie soittamisen vakavuuden vielä syvemmälle.

"Minun täytyy seisoa niiden ajatusten takana ihan täysin, koska minulla ei ole mitään muutakaan minkä takana seisoa. Jos yhtäkkiä ilmeneekin, että se levy on maailman huonoin, niin se merkitsee minulle sitä, että minä olen maailman huonoin." "Tässä on kyse meidän jokapäiväisestä elämästä. Meidän elämä on tätä bändiä. Se ei ole pelkästään sitä, että tehdään keikkoja ja pidetään hauskaa, vaan tässä on koko ajan kaikki kiinni." Sivuprojekteja

ja kansitaidetta Aivan pelkkää Larry and the Lefthandedia yhtyeen jäsenten elämä ei oikeasti ole. Yhtyeen sisältä löytyy toisaalta Viljakaisen ja Kaukolammen muodostama Opel Bastards ja sitä kautta Speedshop Graphics, toisaalta rumpali Hannu Anttilaisen ja kitaristi Mikko Oksan Jeffrey James Quartet.

Jälkimmäiseltä on jo ilmestynyt yksi singlellinen romuluista rockia jostain kantrin, rockabillyn ja autotallirockin keskipisteestä. Opel Bastards on puolestaan tuttu Helsingin klubien yöeläjille kummallisesti surisevana ja paukkuvana teknoyhtyeenä.

Hankkeista kenties näkyvin on Speedshop Graphics, jonka suojissa Viljakainen ja Kaukolampi ovat suunnitelleet muun muassa levykansia ja keikkajulisteita. Esimerkkiä voi hakea Larry and the Lefthandedin kansien lisäksi esimerkiksi Elevatorsin, Hypnomenin tai Thee Ultra Bimboosin levyiltä.

Kaksikko on kuin vahingossa luonut yhtenäisen ja näyttävän ulkoasun useille helsinkiläisyhtyeille, joiden suuntana on pikemminkin ulkomaat kuin kotimaan valtavirta.

"Speedshop Graphics on graafista rock'n'rollia, vastarintaa normaalille graafiselle suunnittelulle. Ilottelua ja anarkismia, oikeanlaista välinpitämättömyyttä ja hyvää makua", Kaukolampi kertoo.

Larry and the Lefthanded tänään klo 22.30 Tavastialla, Urho Kekkosenkatu 4-6.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää