Kulttuuri    |   SIVUSILMIN

Uusi liha - nyt!

Tilaajille

VALOKUVA -LEHTI ON kokenut parin vuoden sisällä jo toisen nuorennusleikkauksen. Brittiläisistä trendijulkaisuista opiskeltu sekava taitto on ennallaan, mutta Valon pudotessa pois jäljelle jää pelkkä Kuva.

Me olemme siirtyneet kirkkaasta valosta ja terävistä varjoista suhteellisuuteen, opastavat päätoimittajat Annamari Vänskä ja Anna-Kaisa Korhonen uudistuneen lehden ensi numerossa (1/1998): "Varmojen totuuksien sijaan me elämme erilaisten vaihtoehtojen verkostossa, rinnakkaisten ja päällekkäisten mahdollisuuksien vyyhdessä".

Myös kuvan käsite laajenee koskemaan teoslähtöisyyden sijaan kaikkea kulttuurin tuottamaa mielikuvastoa: "Nämä kuvat eivät ole pysähtyneitä vaan aina liikkeessä, siirtymässä paikasta toiseen, omaksumassa uusia identiteettejä, tulkintoja, näkökulmia".

OLEMME SIIS taiteenteorian tutulla alueella, jota tutkija Timo Siivonen on luonnehtinut "paranormaaliksi tieteeksi": kun tutkija surffaa siirtymästä, erosta tai välitilasta toiseen "rajoilla tasapainoilu vaikuttaa jotenkin oikeutetummalta kuin puhuminen siitä mitä on sen kummallakin puolella".

Kuin Siivosen väitteen todistukseksi Kuvan Liha-teemanumero alkaa kyberfeminismin esittelyllä, jonka mukaan "kyberfeminismi kannustaa ajattelua luonnon/kulttuurin, miehen/naisen ja koneen/organismin kategorioiden välissä ja rajoilla".

Minäkin olen nähnyt tuon välitilan, ja minä tiedän että sillä on myös toinen nimi: aukko yleissivistyksessä.

KULTTUURIAMME "PERINTEISESTI" hallinneet luokitukset luhistuvat juuri "nyt", Johanna Oksala arvelee, mutta tämä on nähtävästi väärinkäsitys.

Eräänä esimerkkinä "nyt" murentuvista ruumiin rajoista Oksala mainitsee immunologian, joka "perinteisesti" pitää ruumista ulkoisilta hyökkäyksiltä suojautuvana linnakkeena. Vastakkainen sairauskäsitys kehon sisäisissä järjestelmissä tapahtuvista muutoksista, joissa spontaanisti joustava keho joutuu itse ponnistelemaan terveydellisen tasapainonsa ylläpitämiseksi, vakiintui kuitenkin lääketieteeseen jo yli puoli vuosisataa sitten.

Myöskään viime vuosisadan eugeniikka eli rodunjalostus ei tarvinnut geeniteknologiaa tai kyborgi-termiä "kyseenalaistakseen" luonnon ja kulttuurin jaottelun tai annetun biologian vallan ja nostaakseen ihanteekseen dynaamisesti muovattavan ihmisen.

Kiistattomasti uusi nykyhetki, jossa kaikki pysyvä ja entinen haihtuu ilmaan, on tietysti modernin vanhin myytti, mutta haluaisin silti kysyä: koska "perinteisesti" oikeastaan päättyi ja "nyt" alkoi?

Kenties samaan aikaan, kun uutuus korvasi muutoksen historian sisältönä.

Entä missä se tapahtui? Kenties samoissa luentosaleissa, joissa koko aate- ja tiedehistoria jaettiin kahteen jyrkän murroksen jakamaan periodiin: "Perinteiseen länsimaiseen ajatteluun" ja 90-luvun radikaaliin naistutkimukseen.

LIENEE PUHTAASTI sattumaa, että Kuvan debyyttinumeron haihattelut ovat korostetun nuorekkaita, kun taas parhaat tekstit ovat suorastaan vanhanaikaisia (kuten Martta Heikkilän johdatus maalauksen fenomenologiaan). Jatkossa tasapaino varmasti löytyy.

Sitä paitsi päätoimittajat osoittavat jo nyt melkoista avoimuutta julkaisemalla Liha-teemansa yhteydessä sen karkean mitätöinnin, Herman Raivion ilkeilyn, jossa ruumiillisuuden muodikkaat provokaatiot tuomitaan taantumukseksi ja "hädästä kumpuaviksi henkilökohtaisen puolustuspuheiksi".

Selkänsä menosuuntaan kääntäneelle esteetikolle liha on aitouden ja totuuden viimeinen vertauskuva - ei niinkään peruuttamattomasti hukatun ruumiin fetissi, vaan kaipuuta potevan taiteilijan Rosebud.

PUTTE WILHELMSSON

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää