Kulttuuri

Miles, mestarien mestari vaiko vain myyttien myytti?

Miles Davis: The Miles Davis Quintet, 1965-1968; The Complete Columbia Studio Recordings. Columbia. Kuusi levyä. 490 mk. (Sony)

Tilaajille

Mitä me oikein kuulemme kun kuuntelemme Miles Davisia ? Modernin jazzin myytin ja mestarien mestarin? Omapäisen ja omaperäisen orkesterinjohtajan, joka ei katsonut koskaan taakseen? Itsetuhoista elämää eläneen trumpetistin, joka oli niin kopea että käänsi soittaessaan yleisölle selkänsä? Vai tyylistään tietoisen ja muoteja mukailevan säveltäjän, joka oli mieltynyt koreisiin, itsellisiin naisiin sekä kalliisiin autoihin?

Kyllä: kaikki, kaikki. Miles Dewey Davisiin (1926-1991) liitettiin jo kuusikymmentäluvulta lähtien muun muassa nämä adjektiivit ja anekdootit. Ja liitetään edelleen.

Mutta mitä me kuulisimme Miles Davisin musiikissa, jos emme tuntisi tätä kierrätettyjen ja kerrostettujen tarinoiden The Miles Davis Storya ?

Saisiko tämä trumpetisti meidät selittämään silmät ja suut täyteen, ettei kukaan koskaan ole soittanut ja säveltänyt suurenmoisempaa jazzia vaikka hän paljastuisi lyhyenlännäksi latvialaiseksi levysepäksi, joka veteli jazzia vain vapaa-aikanaan?

Tein kokeen. Koetin kuunnella Miles Davisin koottuja muistelematta mitään hänen maineestaan, hänen musiikistaan ja hänen merkityksestään, ilman ainuttakaan ennakkoasennetta.

Ei onnistunut, ei ollenkaan.

Davisin elämä ja elämäntyö, konteksti, löivät läpi. Puolueetonta ja puhdasta pyrkimystäni kuvittivat kaikki ne musiikit joita olen kuullut, kaikki ne kertomukset joita olen lukenut ja kaikki ne tulkinnat joihin olen tutustunut. Tuskin kukaan Davisia tunteva voi kuunnella häntä enää tajunta tyhjänä tauluna, tabula rasana .

Kontekstin merkitystä kannattaa korostaa erityisesti tämän tuoreen kokoelman äärellä. Sen kuvailemiseen eivät riitä edes kaikkein komeimmat ja suurellisimmat laatusanat.

Miles Davisin kuuluisimman kvintetin studiolevytyksistä koottu The Miles Davis Quintet, 1965-68; The Complete Columbia Studio Recordings sisältää musiikkia, jonka merkitys on hakattu jazzhistorian peruskiveen: E.S.P. , Miles Smiles , Sorcerer ja Nefertiti saavat jazzfanin vieläkin värisemään jännityksestä. Nämä ovat Miles Davisin kultakauden albumeja isolla aalla.

The Complete Columbia Studio Recordings , joka on kolmas Sonyn kustantama osa Davisin kokonaislevytysten sarjasta, sisältää nämä albumit sekä pari vähän vähäpätöisempää, jotka äänitettiin muutamassa vuodessa; musiikkia yhteensä 440 minuuttia.

Tätä kvintettiä - jota kuunnellessa ajan pitäisi kuulemma pysähtyä - pidetään sekä Miles Davisin parhaimpana että modernin jazzin esikuvallisimpana kokoonpanona. Sitä ei voi eikä saa kyseenalaistaa, ellei halua menettää kulttuurisia kasvojaan. Helvetti: meillä ei Milesia herjata.

Vastaanotto ei ollut alussa aivan yhtä ylenpalttista. Se oli varauksellista, ellei vastakarvaistakin.

"Miles soittaa hyvin miljonääriksi", heitti pianisti Cecil Taylor vuonna 1964, jolloin Davis oli vasta virittelemässä toista kvintettiään. Hänen mielestään muut saman sukupolven muusikot - John Coltrane , Ornette Coleman , Albert Ayler , Eric Dolphy , Archie Shepp - olivat päässeet jazzissa paljon pidemmälle kuin Miles Davis, joka tuntui kadottaneen kokonaan tuntuman yhteiskuntaa ja musiikkia mullistavaan mustaan vallankumoukseen. Davis ei ollut vapaa, free , siinä mielessä kuin monet muut. Hän ei kuulunut enää etujoukkoihin. Hän näytti tummassa puvussaan perässähiihtäjältä, joka yritti pitää kiinni menneisyydestä soittamalla samoja kuluneita musikaalimelodioita: My Funny Valentine , Stella By Starlight , Autumn Leaves , Green Dolphin Street .

Avantgarde meni, missä on Miles?

Varovaisuus, joka osoittautui loppujen lopuksi loistavaksi kaukonäköisyydeksi, kuului myös muusikkojen valinnoissa. Kun Davis halusi korvata kvintetin saksofonistin George Colemanin toisella, suositeltiin hänelle Sam Riversia . Ja kyllä Sam soitti (albumilla Miles In Tokyo ), mutta oli maestron makuun aivan liian kokeellinen. Hän etsi muusikkoa joka olisi jonkinlainen jazzin menneisyyden ja jazzin tulevaisuuden välittäjä. Se oli Art Blakeyn bändissä soittanut Wayne Shorter , 30, jonka Davis kiinnitti syyskuussa 1964. "Tunnetko musiikkiani", kerrotaan Davisin kysyneen Shorterilta kun he tapasivat Los Angelesissa ennen ensimmäistä konserttia: "Joo, kyllä minä tunnen." Miles murahti vain "Uuuh-oooh".

Ja niin tämä jazzin tuleva dream team käveli Hollywood Bowlin lavalle kylmiltään, ilman harjoituksen harjoitusta. Tosin täytyy muistaa, että pianisti Herbie Hancock , 24, basisti Ron Carter , 27, ja rumpali Tony Williams , 18, olivat soittaneet Miles Davisin, 38, kanssa jo ennen Shorteria vaikka tulevat teot todistivat, että hän oli juuri se jota tämä kvintetti oli kaivannutkin.

Shorterista tuli Sorceceriin mennessä, ja Milesin ohella, kvintetin keskeinen säveltäjä. Silti, kun kuuntelee nyt samojen sävellysten eri versioita, korostuu rumpali Tony Williamsin rooli. Hän on kvintetin kineettinen voima ja keskipiste, joka "tarjoaa" ja "syöttää" toisille soittajille ideoita.

Mutta tässä Miles Davisin toisessa kvintetissä oli ennen kaikkea kyse yhdestä yksiköstä. Se toteutti musiikissaan merkillistä matemaattista kaavaa, jossa viisi oli yhteensä yksi, mutta samalla moninkertaisesti enemmän kuin osiensa summa.

Davisin kvintetti varjosti myös sen tekijöiden tulevia tekemisiä. Siitä tuli sekä heidän siunauksensa että kirouksensa, ylittämätön yksikkö joihin heidän - varsinkin Hancockin ja Shorterin - tekemisiä vieläkin verrataan.

Tämä kvintetti vainoaa meitä myös toisella ja kiusallisemmalla tavalla.

Milesin, Herbien, Waynen, Ronin ja Tonyn kokoonpano on se kvintetti, jonka menneisyyteen kurottaneet kahdeksankymmentäluvun neoklassistit - nämä marsalikset ja muut - ottivat esimerkilliseksi esikuvakseen.

Mutta he olivat, ja ovat, sen antiteeseja. Heidän musiikistaan puuttuu se tekijä, mikä tekee tämän kuuntelemisesta nautittavaa vielä vuosien jälkeen. Se on se tunne tuntemattomasta, tunne liikkeestä. Jotakin kohti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää