Kulttuuri    |   KUVAT

Unohdettu Ehrström palaa taide-elämään

Koristetaiteilijan tyylisäikeet yhdistyvät Gallen-Kallelan museossa ja Hvitträskissä

Tilaajille

Suomalaisen koristetaiteen uranuurtaja ja soveltavan taiteen edelläkävijä Eric O. W. Ehrström (1881-1934) on ollut nykyisin suuren yleisön tiedossa lähinnä Kemissä sijaitsevan Suomen Jalokivimuseossa olevan Suomen kuninkaan kruunun kautta. Ehrströmiltä on laajemmassa mitassa viimeksi ollut esillä hänen muistonäyttelynsä vuonna 1934.

Akseli Gallen-Kallelan rouvan Maryn serkku Ehrströmistä tuli Gallen-Kallelan oppilas ja Eliel Saarisen, Eliel Lindgrenin ja Geselliuksen yhteistyökumppani mm. Hvitträskiä suunniteltaessa. Ehrströmiä onkin useimmiten käsitelty tätä taustaa vasten - Saarisen ja Geselliuksen arkkitehtuurin yhteydessä. Hän asuikin Hvitträskissä kuusi vuotta rakennuksessa, jossa nyt sijaitsee ravintola. Alakerran tallissa hänellä oli hevosia.

Ehrström nousee näiden aikalaisten veroiseksi omalla persoonallisella alueellaan taidetakojana. Erityisesti hän oli mestari emalin käytössä koruissa ja esineissä. Kultaseppä hän ei kuitenkaan varsinaisesti ollut vaan pysyi enemmänkin suunnittelijana ja taiteilijana. Ehrströmin on sanottu irrottaneen suomalaisen korutaiteen perinnekorun kahleista. Ehrströmin ns. varhaiskauden ilmaisua pidetään tyyliltään "fantasiagroteskina" ja se rajoittuu ajallisesti vuosisadan vaihteeseen. Ehrström oli innostunut art nouveausta ja hän saattoi soveltaa sitä omiin töihinsä yhdistelemällä eri art nouveaun hahmoja - esimerkiksi riikinkukon ja naisen.

Taidekäsityön

mestari Ehrströmin 1924 ilmestynyt kirja Taidekäsityö, josta nyt on otettu toinen painos, oli ennen 1960-luvun "muovibuumia" yksi halutuimpia ja kuluneimpia kirjoja taideopiskelijoiden käsissä. "Ruokataiteen" harjoittajana hän oli Ville Vallgrenin työn jatkaja. Ehrström kirjoitteli ruoanlaitosta ahkerasti Suomen Kuvalehteen. Laajan keittokirjakokoelmansa hän testamenttasi Turun yliopistolle. Hän toi lisäksi Suomen kansan tietoisuuteen "pöydänkattaustaiteen". Hän suunnitteli niin posliinisia astiastoja, laseja, hopeisia atrimia kuin kattauksiakin. Hyvä maku sekä ruoassa että estetiikassa kuuluivat Ehrströmin mielestä yhteen. Suomalaisiin keittiöihin myöhemmin juurtunut messinkisten ja kiiltäväisten astioiden rivistöt ovat paljolti Ehrströmin perua.

Toiset pitävät eniten hänen koruistaan toiset taas Ehrströmin suunnittelemista "pienistä esineistä" yleensä. Gallen-Kallelan museossa todetaan, että pieniä esineitä - rasioita, tuhkakuppeja, merkkejä, solkia yms. oli yllättävän vaikea löytää. 1970-luvulla niitä on todennäköisesti joutunut kotien suursiivousten ja ajanhengen myötä paljon roskiin. Kuvaavaa on että kun Hvitträskiin näyttelyä järjestänyt Anna-Lisa Amberg jäljitti Mannerheimin teräksisen hopealankaupotuksilla koristellun asiakirjasalkun Mannerheim-museosta siellä ei edes tiedetty sen olevan Ehrströmin tekemä.

"Hovitaidetta"

vailla vertaa Gallen-Kallelan museossa on jonkin verran koruja ja pikku esineitä mutta myös ajan tyyliin japanismista vaikutteita saaneita puupiirroksia sekä guasseja, kirjankuvituksia ja menuja. Hvitträskissä on esillä erityisesti Hvitträsk-aiheisia puupiirroksia. Tarvaspään vitriineistä näkee, että ex librixiä, onnitteluadresseja ja -kortteja on suunnattu mm. ystäville Wenzel Hagelstamille ja Pekka Haloselle.

Mukana on myös edustava sarja muotokuvia "Bucklan" Ehrströmistä. Hän esiintyy kaikissa näistä ainakin lasi tai sikari kädessä. Niiden tekijöinä ovat olleet Albert Edelfelt, Gallen-Kallela, Oscar Parviainen ja Vilho Sjöström. Esillä on myös Antti Favénin karikatyyreja Ehrströmistä.

Sinetit, liput ja vaakunat olivat erityisesti Ehrströmin sydäntä lähellä. Samoin viralliset puvut kuten presidentin linnan henkilökunnan pukusuunnitelma. Vaikka Ehrström aikoinaan suunnitteli Suomen Kuninkaan kruunun niin hovin pukuja suunnitteli Gallen-Kallela.

Jälkeenpäin on pohdittu suunnitteliko Ehrström alun perin presidentin henkilökunnan puvut itse asiassa kuninkaan henkilökunnalle. Hän suunnitteli aina myös juhlien henkeen sopivat uudet asut omalle palveluskunnalleen. Suomen Kuninkaan kruunu on jossain vaiheessa tulossa viikonlopuksi näytteille Gallen-Kallelan museoon Tarvaspäähän.

Mm. Hvitträskiin hän suunnitteli kiinteänä kalustuksena metallisia ovia ja uunin luukkuja. Siksi Ehrström-näyttely onkin osaltaan levittäytynyt Hvitträskiin. Hvitträskissä on esillä myös Ehrströmin luonnoksia Kansallismuseon lasimaalauksiin. Tarvaspäässä on taas esillä yksi Ehrströmin tuotannon huippuja: Pohjoismaisen Osakepankin ovet. Niissä hänen Art nouveau -henkinen kasvikuvastonsa on saanut suomalaisen luonnon hahmon.

Ehrström on suunnitellut myös kattovalaisimia, lampetteja, ryijyjä, mattoja ja tekstiilejä. Turun Yliopistoon hän suunnitteli niin virkapukuja kuin mattojakin. Näitä luonnoksia puvuista sekä maton osia on esillä Tarvaspäässä.

Näyttelyiden yhteydessä on julkaistu kirja Eric O. W. Ehrström 1881-1934 (Kustannus W. Hagelstam). Toimitusjohtaja Wenzel Hagelstamin ja museonjohtaja Tuija Möttösen saatesanoissa todetaan osuvasti, että nyt vuonna 1998 Ehrström palaa suomalaisen taide-elämän näyttämölle. "Ympyrä, jonka kaarelle mahtuu lähes sata vuotta, sulkeutuu.

ANNE ROUHIAINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää