Kulttuuri

Bob Dylan oppaana labyrintissa

Tilaajille

PARIISI-Kun Carolyn Carlsonin liki kaksituntisen tanssiteoksensa Dall'Internon lopuksi tanssii yksin valokiilassa, sateen kastellessa hänen mustan pukunsa ja ohuet vaaleat hiuksensa, kohtaus koskettaa. Forever young laulaa Bob Dylan, jonka laulut ohjailevat Carlsonin teoksen aihe- ja tunnepiirejä.

Ikuisesti nuori Carlson on paitsi fyysisiltä kyvyiltään myös mieleltään. Näkisittepä, millaisessa liikehurmiossa tämä kaita, 56-vuotias valkoinen nainen tanssii Dylanin gospelin I'm pressing on - kuin musta nainen tai karjalainen shamaani, viipurilaista sukujuurta.

Tai miten teatraalisen kohtauksen hän järjestää Tero Saarisen kanssa I hate myself for loving you -kappaleen ajaksi. Teatraalisuutta, liioiteltua tunneilmaisua Carlsonin osaa viljellä säästeliäästi - ja oikeaan aikaan.

Dall'Interno kuvaa italiankielisen nimensä mukaisesti sisäisiä maisemia, mielen labyrinttia, jossa henkiset, hengelliset ja maalliset aiheet sekoittuvat. Carlsonin kaita, mustiin pukeutunut ja usein paljasjalkainen hahmo pyöreät mustat lasit nenällään on esityksen sivullinen, ohikulkija, joka sitoo kohtaukset toisiinsa.

Dylan-tuotannossa on kohtauksia, jotka viittaavat tekijänsä taustaan kalifornialaisena intellektuellina ja hippisukupolven edustajana. Search somebody - etsi jumala tai saatana, kehottaa Dylan.

Mutta mitään hippimakeaa ei katsoja pääse kokemaan vaan sisäistyneitä ja pelkistettyjä rituaaleja. Loppupuolella myös riehakasta irrottelua kantrin tahdissa - sekin musiikki monipuolisen Dylanin kynästä.

Teos on näkemistäni Carlsonin teoksista visuaalisesti pelkistetyin ja askeettisin. Musta-valkoinen visualisointi koostuu Carlsonin piirtämistä luonnoksista, Patrice Besombesin valoista ja Mine Vergesin puvuista, joiden ainoana väripilkkuna on ranskalaisen Colette Malyen punainen puku.

Koreografisesti siinä on paljon tuttua, yksinkertaisen ja repetitiivisen liikkeen Carlsonia, mutta myös energistä ja tehokkaan rikkonaista liikettä ennen kaikkea Tero Saariselle, joka nousee Carlsonin rinnalle esityksen päärooliin. Carlson on antanut merkittävän tehtävän myös Nina Hyväriselle, joka muuntautuu notkeasti vaihtuvien tilanteiden ja tunnetilojen mukaan.

Esityksen kaksi kyvykästä naislaulajaa Carlson on punonut mukaan tapahtumiin. He laulavat Dylania kaksiäänisesti englanniksi, milloin nauhalta ei kuulla maestron itsensä käreää ääntä.

AULI RÄSÄNEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää