Kulttuuri    |   KUVAT

Suomen taiteen triennaali määrittelee ihmisen paikkaa ajassa ja maailmankaikkeudessa

Missä olemme, mitä muistamme?

Tilaajille

Suomen taiteen triennaali on hillityllä tavalla komea näyttely, joka sulautuu tyylikkäästi Helsingin Taidehallin klassisesti näyttäviin tiloihin. Mitä muuta siitä voi vielä sanoa kuin että 14 suomalaisen taiteilijan töiden kokonaisuus vaikuttaa kunnianhimoiselta, kiinnostavalta ja ajankohtaiselta.

Tässä triennaalissa useimmat käsittelevät töissään muistiin, muistoihin ja historiaan liittyviä asioita, suhdettamme menneeseen ja sen kautta myös tulevaan.

Punaisena lankana on pohdiskella ihmisen paikkaa maailmankaikkeudessa. Sen sijaan, että kysytään "keitä me olemme?", pohditaankin sitä "missä me olemme - missä kontekstissa olemme?".

Poliittinen kannanotto Useimmat töistä ovat uusia, triennaalia varten tehtyjä, vaikka taiteilijoista monet jatkavat tutuilla linjoilla.

Yllättävin ja samalla syvimmälle menevä teos on Maaria Wirkkalan installaatio Found a mental connection , joka sijoittuu pääasiassa peräsalin keskelle. Se on hurja pienoismalli maailmasta.

Teos edustaa poliittista kannanottoa, jollaista suomalaisessa taiteessa ei ole viime vuosina totuttu näkemään.

Installaation sanomaa tehostaa se, että ympärillä olevat teokset, Pentti Sammallahden, Jorma Purasen ja Jussi Kiven valokuvat ovat jollain tavalla sen kanssa samanhenkisiä, vaikkakin ne muodollisesti eroavat toisistaan.

Wirkkalan installaatiossa valtava määrä villieläimiä on kansainvaelluksella katosta riippuvalla sillalla. Ensin tuntuu hyvin hellyttävältä; eläimet ovat leluja.

Kun katsoo tarkasti leijonien, tiikerien, apinoiden, kirahvien, virtahepojen, seeprojen, susien ja lampaiden muodostelmia, näkee että lelut eivät ole leikkiä vaan totisinta totta.

Teos muodostuu sarjakuvamaisista kohtauksista, esineistä ja teksteistä. Eläimet virtaavat eteenpäin, toisiaan kuulematta ja näkemättä. Jotkut ovat talloneet toiset allensa.

Nimi Found a mental connection on melkein "fundamental connection" - näiden maailmankaikkeutta kansoittavien olentojen välillä sitä ei ole. Kuten niin monissa aiemmissa töissään, Wirkkala puhuu jälleen kommunikaation mahdottomuudesta.

Eläimet ovat vertauskuva "vihan hedelmistä", niistä eri puolilla maapalloa elävistä miljoonista ihmisistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Installaatioon liittyvät tekstit ja kirjat antavat teoksen tarkastelulle lisää näkökulmia.

Siperiasta

Hernesaareen Wirkkala puhuu paosta, vaeltamisesta ja uskosta mutta tarkastelee ihmiskunnan tulevaisuutta ja nykyisyyttä. Teoksen tunnelma on apea. Pentti Sammallahden siperialaisissa talvikuvissa kohtaamme menneen maailman nykyajassa - koira hallitsee kylämaisemaa.

Henkisesti lähellä ovat myös Jussi Kiven kuvat, jotka ovat yhtä hyvin Siperiasta kuin Hernesaaren törkykasoista. Katsoja ei näe sivilisaation karua kosketusta, vaikka näkeekin kuvia yhdistävän luonnon oudon jylhyyden.

Jorma Puranen sen sijaan ironisoi avoimesti ihmisen valloituspyrkimyksiä jo monissa yhteyksissä esillä olleissa kuvissaan, joissa hän ironisoi 1600-luvun maailman valloittajien tapoja kartoittaa "villiä luontoa".

Muistojen hallinnasta on kysymys tavallaan myös Veli Granön valokuvissa keräilijöistä: karhunkalloineen, taskukelloineen tai televisioineen. Ihmisellä on valtava tarve määritellä ja järjestää maailmaa. Se on kuitenkin jatkuvasti kaaoksessa.

Sen huomaa Seppo Renvallin filmiltä, jossa perhejuhlat, interrail-matkat, joulut ja juhannukset ovat samaa, katkeamatonta muistojen virtaa.

Videokamera osuu myös näyttelyn katsojaan; hän on paikalla, tässä ja nyt.

Tätä paikkaa katsotaan myös Lauri Astalan veistoksessa, mutta nyt palloksi vääristyneen perspektiivin kautta.

Astala leikittelee näkökulmalla, joka syntyy nähtäessä maailmaa maapallon sisäpuolelta.

Muisti ja unohdus Muistin järjestämisestä ja oman paikan määrittelemisestä on kysymys myös Olavi Pajulahden pitkässä pienten maalausten sarjassa. Hän on kerännyt hiekkaa eri puolilta maailmaa ja tehnyt kustakin oman maalauksensa.

Okran, keltaisen ja ruskeanharmaan sävyissä vivahtava sarja on esteettisenäkin kokonaisuutena mainio. Koordinaatit ovat muuttuneet, Helsinki - minä itse - ei ole enää keskipisteenä.

Muita näyttelyn maalareita ovat Johanna Aalto, Lauri Laine ja Leena Luostarinen, jotka vihjaavat aikaan ja historiaan kukin tavallaan. Pienissä piirroksissaan Aalto liikkuu mustassa, mietiskelevässä kuva-avaruudessa, jossa on vain muutamia merkkejä.

Renessanssin maalaustaiteen tilaohjelmia tulkitsevan Laineenkin komeissa maalauksissa on valon hiljaista virtailua. Luostarisen maalaukset ovat komeita ja sensuaalisia toisella tavalla.

Tuntuu siltä, että ajasta, muistamisesta ja unohtamisesta kiinnostunut Eeva-Liisa Isomaa on uudessa 30-osaisessa Vesiputous -installaatiossaan lähtenyt kartoittamaan maailmankaikkeuden alkuhetkeä.

Nyt näyttelyä myös Galerie Artekissa pitävä Marja Kanervo on kaivautunut Taidehallissa itse rakennuksen kätkemiin muistoihin. Hän on raaputtanut näyttelysalien seinistä esiin vanhoja maalikerroksia. Ihminen peittää ja tallentaa, elämän jatkuminen saa usein julman oikeutuksensa kun historia pyritään unohtamaan, joskus hyvinkin väkivaltaisesti.

Taidehallin studio on tarjonnut yksityisen sopen Ulla Jokisalolle, jonka omaelämäkerralliset ompelukuvat muistuttavat siitäkin, miten me määrittelemme omaa paikkaamme.

Jokaisen elämässä on kipeitä, neulanpistoin sieluun kirjottuja hetkiä. Niitä ei voi unohtaa, vaikka kuinka haluaisi.

MARJA-TERTTU KIVIRINTA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää