Kulttuuri    |   KUVAT

Pohjolan erilaisten me-henkeä

Kotkan Suitcases-näyttely pistelee neuloja Itämeren taidekarttaan

Tilaajille

Kotka on tullut tunnetuksi esittelemällä Itämeren alueen maiden nykytaiteilijoita kesänäyttelyissään Radar (1990) ja Port of Art (1995).

Tämä linja on saanut jatkoa, kun kuraattori Timo Mähönen on koonnut näyttelyn vanhaan komeaan tiiliseen paperitehtaan valkaisulaitokseen. Näyttely kuuluu Itämeren kulttuurivaihto-ohjelmaan hyvin konkreettisella tavalla; se lähtee kiertämään lukuisissa alueen kaupungeissa. Tästä näyttelyn nimi, Matkalaukut .

Näyttelyn matkamainen teema liittyy myös ajatuksiin Itämeren alueesta transit-alueena, jossa itä ja länsi kohtaavat pohjoisen mentaliteetin. Kaupankäynnin ja liikenteen odotetaan edelleen laajenevan tällä alueella ja sikäli yhdistävän aluetta, mutta mitä yhtäläisyyksiä löytyy kulttuurin puolella?

Näyttely tuntuu vastaavan, että melko vähän, mutta se ei ole välttämättä este ymmärrykselle. Teokset eri maista ja eri tekijöiltä näyttävät hyvin erilaisilta, kuvataiteen käytännöt vaihtelevat, samoin käsiteltävät teemat.

Näyttelyrakennusta tehdasalueella osoittamassa roikkuu Anne-Lise Stensethin provosoivan rankka plastiikkakirurgiavalokuva, jossa on englanninkielinen teksti. Monet teokset näyttelyssä ovat kuitenkin aivan muuta kuin tällaista kehopoliittista tietokonetaittoa, joka pohjoismaisissa avantgardekuvioissa on pinnalla.

Mukana on perinteisiä maalareita, kuten vaikka islantilainen Anna Jóa, joka on tehnyt koko lailla subjektiivisabstrakteja maalauksia jäätiköistä. Mukana on grafiikkaa kuten vaikka Arcadi Morozovin hyvin venäläisen surrealistisesti tarinoivia nyyttimäisiä kuvia.

Teatterimiesten

taidetta Pietarilainen Victor Grigoriev on pohjimmiltaan teatterimies, ohjaaja ja lavastaja. Kööpenhaminassa asuva Joachim Hamou on opiskellut hänkin ohjausta. Kuitenkaan heidän tekemiään erilaisempia kuvataideteoksia on vaikea ajatella.

Hamou on tehnyt riemukkaan videon kaiken amerikkalaisen sitcomin sääntöjen mukaan, studioyleisöineen kaikkineen. Ainoa poikkeus on se, että se kliseemäinen olohuone, jossa kaikki tapahtuu, sijaitsee tanskalaisessa taiteilijakommuunissa.

Grigoriev taas on rakennellut kellokoneiston avulla toimivia vedettäviä tauluja, hieman pittoreskeja, monisymbolisia, mutta hauraassa mekaanisuudessaan hyvin hauskoja.

Jotain yhteistä näiltä kahdelta taiteilijalta sittenkin löytyy: teosten helppo lähestyttävyys. Kuvataiteen ulkopuolelta löytää tällaisen asenteen ehkä helpommin.

Päänsisäistä

matkailua Eräitä näyttelyn visuaalisesti komeimpia ovat Sergei Terentjevin uhkaavat ja kyyniset maalaukset Frakit Aatamia ja Eevaa varten . Jukka Vikbergin matkalaukkuun sopii irrotettava pää, joka voidaan laittaa laukkuun pyörimään urallaan - hienosti nurin käännetty ajatus päänsisäisestä matkailusta.

Lopulta näyttelyssä kuitenkin kokee tiettyä yhtenäisyyttä. Olisiko sen aiheuttajana jokin pohjoisen perifeerisyyden aiheuttama salaliittolaisuuden tunne. Kullekin osallistujalle toivoo parasta, menestystä. Syntyy me-henki. Juuri siksi näyttely kokonaisuudessaan ilmaisee sympaattista yhteisyydentunnetta erilaisuudessaankin.

Ehkä koko näyttelyn hengen kiteyttäväksi teokseksi kohoaa virolaisen Marko Laimren Fishermen State, Subjective Maps , Hauraista ongenvavoista roikkuu raskaita kiviä, joihin on piirretty karttoja Itämeren alueesta, mutta mielen subjektiivisina karttoina. Näyttelyssä vaellellessaan tämän teoksen lankoihin melkein törmää ellei ole tarkkaavainen, mutta tuollainen törmäyshän on lopulta pelkästään hyväksi.

PESSI RAUTIO

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää