Kulttuuri    |   KESKELLÄ VIIKKOA

Ruoan kauhuja

Tilaajille

ERÄÄSSÄ ARTHUR C. CLARKEN 1950-luvulla kirjoittamassa tieteisnovellissa kerrotaan, että viimeiset keittiöt katosivat asunnoista 2000-luvun alkupuolella. Ruoan valmistamista - varsinkin alkuperäisistä aineksista - pidettiin barbaarisena ja raakalaismaisena.

Ravinnosta oli tullut kokonaan teollinen ja 'vieraannutettu' tuote, ja sitä "nautittiin" miten milloinkin sattui sopimaan. Samalla katosi se ikivanha perinne, jossa perhe ja joskus laajempikin suku päivittäin kokoontui yhteiselle aterialle.

Clarke näki tämänkin asian varsin terävästi. Amerikkalainen pikaruokakulttuuri oli jo 1950-luvulla kehittynyt samoihin mittoihin kuin meillä nyt. Nopea ja vaivaton ruokailu oli välttämätöntä nopeassa ja hektisessä yhteiskunnassa, jossa muutenkin pyrittiin vähentämään vaivannäköä kaikenlaisissa jokapäiväisissä toiminnoissa.

PERHEEN YHTEISEN ruokailun merkitys oli suuri sekä sukuyhteisön että sukutraditioitten kannalta. Kun sukuyhteys rappeutui, rappeutui myös ruokailurituaali. Kun yhteiskunnallinen perusyksikkö ennen oli 'suurperhe' isovanhempineen, täteineen ja enoineen, se redusoitui sodanjälkeisenä aikana 'perheeksi', ja on nyt lähestymässä minimiään, yhtä "vapaata" yksilöä joka solmii perättäisiä lyhytaikaisia suhteita toisiin "vapaisiin" yksilöihin.

Merkillepantavaa on, että sellaisissa maissa kuin Italia ja Ranska, joissa perhe- ja sukuyhteys ruokakeskeisine nautintoineen yhä jossain määrin vallitsee, myös ravintolakulttuuri on mutkatonta ja ruokakeskeistä. Meillä "ravintolakulttuuri" on kolmijakoinen: syntinen kapakka, pikaruokala ja "hieno" juhlapaikka jossa yritetään vaivalloisesti koukistaa pikkusormea. Se minun mielestäni oikea ja ihanteellinen kulttuuri siitä puuttuu lähes täysin.

Samalla kun perhe- ja ruokayhteys on katoamassa, katoavat myös ruoan valmistamisen ja sen syömisen nautinnot. Muutoksen dramaattisuus näkyy ruokakaupoissa. Valmiin ruoan, puolivalmisteitten ja jopa valmiiksi viipaloidun leivän osuus tarjonnasta on kasvanut rajusti.

Kuuma kysymys tänään onkin, kuka lämmittäisi sen eineen ja kuka voitelisi ne valmiit leivänviipaleet.

ENNEN EI kammoksuttu ruoan valmistamiseen kuluvaa aikaa. Kun se tehtiin alkuperäisistä aineista, oli selvää että tunnissa tehty ruoka oli lähes "pikaruokaa". Sen tunninkin aikana ruoan valmistajalla oli jo aikaa syventyä aiheeseen ja maistella tuotoksensa kehittymistä.

Ennen käytettiin sekä arkeen että herkutteluun paljon sisäelimiä. Nyt niitä kammoksutaan vielä enemmän kuin lihaa. Mutta esimerkiksi hyvän munuaisruoan valmistamiseen kuluukin vähintään kaksi tuntia. Kenellä siihen olisi nyt aikaa?

Sisäelinten kammo on sitä samaa vieraantumista alkuperäisestä luonnosta ja elämästä kuin teurastuksen kauhistelu. Muoviin pakattu jauheliha tuntuu jotenkin puhtaammalta kuin sen takana oleva proseduuri - kun sitä ei näe eikä sitä tarvitse miettiä.

Samaan aikaan kuin seksiä työnnetään joka tuutista suorastaan yhteiskunnallisesti tärkeänä asiana, ruokaan suhtaudutaan yhä moralisoivammin. Ruoasta nauttimisesta on tehty tyylipuhdas synti. Psykologit tiesivät ennen, että ruoasta rissaavalla pikkupennulla oli joitain muita ongelmia. Nyt kun ruoasta rissaaminen on siirtynyt aikuisille, siitä voisi päätellä jotakin samankaltaista.

Toisaalta on ehkä kohtuutonta puhua nuoren aikuisväestön "uusavuttomuudesta", kun se ei osaa valmistaa ruokaa alkuperäisistä aineista. Eiväthän nuoret mitenkään avuttomia ole. He tietävät pizzataksin puhelinnumeron.

kari.rydman@sci.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää