Kulttuuri    |   KIRJAT

Porvarillinen rakkaustarina

Magnus von Wrightin päiväkirja kuvaa Suomen biedermeier-aikaa

Tilaajille

Verrattuna Magnus von Wrightin päiväkirjojen ensimmäiseen osaan toinen saattaa ensi silmäyksellä vaikuttaa liikaakin avioliittoromaanilta. Siinä paljastuu kuitenkin kiinnostavia kulmia porvarilliseen rakkauteen, Helsingin orastavaan taide-elämään, virastolaitokseen ja säätyihin. Lintujen havainnointi jatkuu, vaikka Magnus nähdään etupäässä Helsingissä.

Magnuksen ja Sophie Sallménin rakkaustarinan vaikeudet johtuivat ensi sijassa toimeentulohuolista: milloin Magnus pystyisi elättämään perheen? Toisen ongelman aiheuttivat sopivaisuussäännöt, jotka estivät heitä esimerkiksi tulemasta sinuiksi (tai edes senaikaisen muodin mukaan "serkuiksi"): ympäristö kontrolloi.

Puhettakaan ei ollut kädestä pitelemisestä saati suudelmista ennen kihlausta eikä niistä saanut usein nauttia kihlauksen jälkeenkään. Magnus kirjoitti Sophielle kirjelappuja myös varhaisimmalla "rakkauden" kielellään savoksi - oletamme Sophien ymmärtäneen.

Asianomaiset eivät olleet lapsia, Sophie pitkälle yli kahdenkymmenen ja Magnus naimisiin mennessään yli kolmenkymmenen.

Silti Magnuksen loputtomat pohdinnat Sophien tunteista ja epäilykset naissuvun vaihettelevaisuudesta sekä lukuisat väärinkäsitykset rakastavaisten kesken muistuttavat toisinaan luonnoksia biedermeierajan rakkauskomediaan.

Tähän antoivat päähenkilöt luonteineen ja elämäntilanteineen ainesta, mutta he toteuttivat samalla ajan kirjallisuuden kaavoja.

Elämän suuri

ratkaisu Päätöksenteko oli molemmille vakava paikka: se näkyy heidän merkitsemistään unista. Niissä ilmenee paljastavia kuvioita, joita he jossakin määrin kertoivat toisilleen kuin olisivat vaistonneet piilotajunnan ilmaisevan pelkoja ja toiveita.

Sophie, jolla ei ollut pesään paljonkaan tuotavaa, ei suinkaan ollut huutolaisen asemassa kasvatusvanhempiensa anteliaassa kodissa, mutta taloudelliset tosiasiat eivät siitä muuttuneet.

Sophie ei kuitenkaan pyrkinyt naimisiin hinnalla millä hyvänsä.

Avioliiton solmiminen oli kyllä hyvä päämäärä, mutta Sophielle erityisesti se oli elämän suuri ratkaisu, johon itse voi vaikuttaa.

Avioliiton esihistoriaa Magnus siis kuvaa ylpeyden, ennakkoluulon ja kommelluksien kautta: kaikkein pisimmät ja perusteellisimmat merkinnät päiväkirjassa koskevat sitä. Tragikoomisten piirteiden läpi kuultaa molemminpuolinen kiintymys, se vain ei saanut liikaa näkyä.

Taiteilija liikkui muuallakin kuin Sophien helmojen liepeillä Chronsien pappilassa. Mutta kun hän 1835 osallistuu nuoren Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kokoukseen, sanaakaan kokouksen sisällöstä tai läsnäolijoista ei pääse päiväkirjaan. Historioitsija saa selville, keitä kokouksessa oli ja mitä käsiteltiin, mutta Magnuksen omankuvan täydentymisen vuoksi olisi ollut hauskaa kuulla hänen kertomuksensa.

Tiedonhaluinen lukija saa useinkin näin pettyä. Magnus käy (myös Sophiensa kanssa) konserteissa, mutta kertoo korkeintaan kuka soitti, ei mitä soitettiin.

Henkilöhakemisto ei täysin palvele kulttuurihistorioitsijaa, joka etsii muita kuin lähiaikalaisia. Sipoon kestikievarissa tekemässään romanttisen sovinnaisessa muistiinpanossa Magnus siteeraa Tegnériä, joka puhuu naisen häilyväisyydestä.

Tegnérin lainaaminen ei ollut mitenkään tavatonta, vaikka se tässä hyvin kuvastaa Magnuksen pakahduttavia tunteita. Lopullisen henkilöhakemiston olisi johdonmukaisuuden vuoksi syytä mainita myös runoilijan nimi.

Politiikkaan Magnus ei puutu juuri lainkaan, mutta osaa ajaa virkansa vakinaistamisen asiaa silloisten sääntöjen mukaan. Maailmantapahtumat eivät näy häntä laajemmin kiinnostavan: Tukholma (Ruotsissa vaikuttavien veljien ansiosta) saa edustaa ulkomaailmaa. Pietari jää vieraaksi, vaikka matkaa sinne suunnitellaan.

Magnuksen sinänsä sisällökäs elämänpiiri kutistuu Helsingissä maanmittauskonttorin, pappilan ja oman asunnon kolmioon, josta irtoaminen merkitään kyllä muistiin, mutta vähin sanoin. Haminalahti sen sijaan edustaa lapsuuden rikasta aikaa.

Asema taiteilijana

vakiintuu Magnuksen lintuhavaintojen merkitys käy selville harvinaisen grönlantilaisen lokin tapauksesta. Lokki ammuttiin Helsingissä 1836, mutta nykyajan lintutieteilijät eivät uskoneet siihen, ennen kuin Magnuksen akvarelli tätä kirjaa toimitettaessa kaivettiin esiin ja havainto voitiin vahvistaa.

1839 Magnus teki ensi kokeitaan öljymaalauksen alalla. Tunnettu muotokuvamaalari Johan Erik Lindh opetti häntä ja Magnus vaikutti tyytyväisemmältä niihin kuin litografiatekniikan tutkimuksiinsa.

Merkintöjä seurustelusta eri taiteilijoiden kanssa on enemmän kuin aikaisemmin: Magnus alkoi kokea olevansa vakiintunut tekijä muutaman vielä harvan kollegansa rinnalla. Päiväkirja tulee 1840-luvulla vielä perusteellisemmin kuvaamaan Helsingin taide-elämän vahvistumista.

Hyvin voi yhtyä toimittajien käsitykseen, että päiväkirja antaa aihetta lukutapoihin ja tulkintoihin eri tieteiden alueella. Yksityiskohtien runsaus paljastuu myös toimituksen kommenteista etenkin kuvateksteissä.

Yhdestä vajeesta ei voi syyttää toimittajia, vaan päiväkirjan pitäjää itseään: ajan suurin juhlatilaisuus, Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston 200-vuotisjuhla 1840, jää kuvaamatta. Siltä kesältä merkinnät suuresti puuttuvat.

PEKKA SUHONEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää