Kulttuuri

Tuore tutkimus paljastaa, että Helsingin juhlaviikot ovat kulttuurieliitin kaupunkitapahtuma

Helsingistä puuttuu tunnelma

Tilaajille

Helsingin juhlaviikkojen (21. 8-6. 9) tämänvuotiseksi teemaksi on valittu festivaalitunnelma. Se onkin osuvasti oivallettu, koska pian julkaistava tutkimus paljastaa, että juhlaviikkojen yleisön mukaan kaupungista puuttuu juuri juhlaviikkotunnelma.

Tutkimus on tehty taiteen keskustoimikunnan ja Finland Festivals -ketjun tilauksesta ja se tutkii kaupunkifestivaaleja, Helsingin juhlaviikkoja ja viime kesänä konkurssiin menneitä Joensuun Laulujuhlia. Tutkimus julkaistaan 21. elokuuta alkavien Helsingin juhlaviikkojen alla.

Tutkimus päättää "festivaalitrilogian", noin 10 suomalaista kesäfestivaalia tarkastelevan tutkimussarjan, jonka aikaisemmin julkaissut osat käsittelivät musiikkifestivaaleja (Kuhmo, Viitasaari, Kaustinen) ja muita erikoisfestivaaleja (Kuopio tanssii ja soi, Tampereen teatterikesä, Turun musiikkijuhlat ja Ruisrock).

Uusimmassa tutkimuksessa on kartoitettu erityisesti kaupunkifestivaalien yleisöjä ja niiden arvioita juhlien merkityksestä ja sisällöstä. "Maaseutufestivaalit" ja kaupunkifestivaalit poikkeavat toisistaan siinä, että festivaalitunnelmaa enemmän kaupunkifestivaalien yleisö arvostaakin hyviä esiintyjiä, yksittäisiä korkeatasoisia tapahtumia, joita koetaan harkiten ja joista ollaan valmiita myös maksamaan.

Kaupunkifestivaalien erityispiirteitä ovat lomakauden loppuun sijoittuva ajankohta, kapea yleisöpohja ja elitismi.

Kaupunkifestivaalien yleisöt koostuvat kaupunkilaisista, erityisesti korkeasti ja vielä korkeammin koulutetuista akateemisista ja yliopistojen opiskelijoista. Työväestöä ei kaupunkifestivaaleilla näy, ei myöskään "kaljakassinuorisoa" eikä eläkeläisiä.

Väki liikkuu festivaaleilla yksin, kaksin, tai korkeintaan perheen kanssa.

"Juhlaviikoille ei tulla tilausbussilla, työporukalla, tai koko suvun kanssa. Juhlaviikoille ei juurikaan tulla ulkomailta tai edes talousalueen ulkopuolelta", sanoo kaupunkifestivaalitutkimuksen tekijä, Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkija Timo Cantell .

Taide-eliitti kohtaa

popeliitin Huvilassa "Tyypillistä juhlaviikkojen yleisölle on vahva kulttuurinen pääoma. Taloudellista pääomaa edustavaa eliittiä ei näy juhlaviikoilla samaan tapaan kuin Porissa tai Savonlinnassa", sanoo Cantell.

Hän on jakanut juhlaviikkoyleisön kahteen eri kategoriaan, perinteiseen korkeakulttuuri- tai taideyleisöön ja populaarikulttuuriyleisöön. Cantell ei käytä sanaa eliitti. "Eliittihän ei missään tapauksessa kutsu itseään eliitiksi, siksi tässä tutkimuksessakin puhutaan vaan eri yleisöistä", hän tarkentaa.

"Kaikkein merkitsevin piirre näissä molemmissa yleisöryhmissä on erottelukyky. Nämä ihmiset seuraavat aikaansa, matkustavat, lukevat lehtiä ja heillä on voimakkaita mieltymyksiä ja vahva taidemaku. He hakevat juhlaviikoilta jotain yllätyksellistä, jota festivaali heille myös tarjoaa", sanoo Cantell.

"Käyttäisin myös turismista tuttua vertausta. Kaupunkifestivaalien ydinyleisö kokee olevansa seikkailijoita, neitseellisen rannan löytäjiä, äärimmäisiä indiviidejä, jotka pelkäävät, että massat, kaljakassiyleisö, tulee ja pilaa heidän taidenautintonsa".

"Indiviidit" majoittuvat juhlaviikoilla Huvilatelttaan, missä heille tarjoillaan pieniä yllätyksiä, avant gardea ja cross-overia, eri taidemuotoja ja -tyylejä yhdisteleviä tai taiteiden välisiä rajoja rikkovia esityksiä. Tänä vuonna he nauttivat Turtle Island String Quartetista tai Kaapelitehtaan viiden ruotsalaisen tanssijan ja kuuden ranskalaisen kontrabasson välisestä "ilottelusta".

Muutoin "korkkarit" ja "popparit" pitäytyvät omissa jutuissaan. "Korkkarit" istuvat Finlandia-talolla tai elävien runoilijoiden illassa ja "popparit" Orionissa analysoimassa varhaista saksalaista mykkäelokuvaa tai Huvilalla haistelemassa junglea tai trendikästä brittipoppia intialaisin maustein.

Huvilateltta toisaalta myös laajentaa joka vuosi juhlaviikkojen yleisöpohjaa. Huvila vetää yleisöä, joka ei ole aikaisemmin osallistunut tapahtumaan. Silti läheskään kaikki helsinkiläiset eivät edes Huvilan kevyen tunnelman (ja kalliiden lippujen) vuoksi osallistu juhlaviikoille.

Lippuja festivaaleille myydään muutamia kymmeniä tuhansia ja kokonaiskävijämäärä liikkuu noin 200000 paikkeilla. Kävijämäärää nostavat ilmaistapahtumat, Taiteiden yö ja Art goes Kapakka -tapahtumat ja tänä vuonna arvattavasti myös Senaatintorin nelipäiväinen Makujen piazza -tapahtuma, jossa ruokaa, musiikkia ja elokuvia tarjoillaan kaupunkilaisille "eurooppalaiseen tyyliin".

"Kaupunkifestivaalin yksi trendi on se, että ilmaistapahtumat lisääntyvät. Myös erikoisfestivaalit, kuten Kuopio tai Tampereen teatterikesä laventavat ohjelmistoaan ja tarjontaansa kaupungille", kertoo Cantell.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta Helsinkiin saataisiin aitoa kaupunkifestivaalitunnelmaa, joka näkyy ja kuuluu?

"Pitäisi saada niin kaupungin oma organisaatio kuin liike-elämäkin voimakkaammin mukaan tapahtuman järjestelyyn. On varmasti paljon mahdollisuuksia, jotka ovat toistaiseksi jääneet käyttämättä. Nyt juhlaviikot ovat irrallinen, vain yksi tapahtuma kaupungissa", sanoo Cantell.

Voitaisiinko esimerkiksi kutsua kaikki kaupungin torit ja kauppahallit osallistumaan festivaaliin omalla ruoka(kulttuuri)tarjonnallaan sen sijaan, että järjestetään Senaatintorille erityinen "Makujen piazza"?

Juhlaviikot hävisivät

jääkiekon MM-kisoille Myös jo aiemmin keväällä valmistuneen Helsingin palveluja tarkastelevan tutkimuksen (Vesa Keskinen: Palvelut puntarissa) yhteydessä kaupunkilaisilta kysyttiin, mitä juhlaviikot heille merkitsevät.

Puolet kaupunkilaisista piti juhlaviikkoja merkittävänä tapahtumana. Kolmannekselle juhlien olemassaolo oli samantekevää ja hieman yli kymmenen prosenttia vastaajista sanoi juhlaviikkojen olevan täysin turha tapahtuma.

Juhlaviikkoja merkittävämpinä tapahtumina pidettiin jääkiekon maailmanmestaruuskisoja 1997 sekä vuoden 1999 EU:n huippukokousta. Juhlaviikkoja selvästi merkityksettömämpänä tapahtumana pidettiin Katurata-ajoja (Helsinki Thunder), joita yli kolmasosa kaupunkilaisista piti turhina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää