Kulttuuri    |   KIRJAT

Brechtin kirjeenvaihto DDR:n vuosilta kertoo myös työstä ja taisteluistaNautiskelijan kirjeet ja eroottiset runokuvat"Brecht eli edelleen toinen jalka kapitalistisessa lännessä."

Tilaajille

Vuonna 1955 Bertolt Brecht kirjoitti Elvi Sinervolle vihaisen kirjeen, missä hän syytti Helsingin Työväenteatteria "röyhkeästä rosvoamisesta". Teatteri oli ottanut ohjelmaansa Brechtin näytelmän Sezuanin hyvä ihminen , vaikka tämä oli kieltänyt sen. Vihastunut Brecht uhkasi valittaa asiasta Suomen kommunistiselle puolueelle tai viedä sen oikeuteen.

Sittemmin kirjailija lauhtui ja lähetti terveisiä "arvostamalleen Elvi Sinervolle".

Brechtin noin 2400 kirjettä käsittävä kirjeenvaihto on julkaistu kokonaisuudessaan nyt ensimmäistä kertaa länsisaksalaisen Suhrkamp- ja itäsaksalaisen Aufbau-kustantajien yhdessä toimittaman 30-osaisen kriittisen Brecht-edition osana.

Runsas kolmasosa kirjeistä julkaistiin jo 1980-luvun alussa, eikä laajennettu painos sisällä varsinaisesti mitään uutta.

Brecht ei kirjoittanut mielellään kirjeitä ja puhui niissä vain vähän henkilökohtaisista asioistaan. Erityisesti kolme nidosta käsittävän kirjeenvaihdon viimeinen osa, Brechtin vuosina 1950-56 DDR:ssä kirjoittamat kirjeet ovat suurelta osalta teatterityötä koskevia tiedonantoja, kyselyjä ja pyyntöjä.

Kuitenkin uusi painos antaa edellistä monipuolisemman kuvan Brechtistä ja hänen ristiriitaisesta elämästään Itä-Saksassa. Kirjeissä puhuu oman arvonsa ja rahan arvon hyvin tunteva kirjailija, jota ei työllistänyt vain näytelmäharjoitukset ja muut velvollisuudet, vaan loppuun asti myös lukuisat naissuhteet.

Mukana ovat nyt myös vähemmän mairittelevat kirjeet, joista monesta kuultaa DDR:n systeemin tunkkainen ahdasmielisyys.Baijerilainen Brecht halusi hyvää oluttaPalattuaan maanpaosta Brecht muutti 1948 Itä-Berliiniin, mutta eli edelleen toinen jalka kapitalistisessa lännessä ja piti esimerkiksi kiinni länsisaksalaisesta Suhrkamp-kustantajastaan, koska "jonakin päivänä [Saksan] jako päättyy, ja silloin me tarvitsemme sitä".

Itä-Berliinissä Brecht saattoi vihdoinkin keskittyä omassa teatterissaan näytelmiensä esittämiseen. Viimeiset vuotensa hän asui Berliinin Chausseestrassella, talossa jossa oli "korkeat huoneet", koska hän suosi tällaista "kapitalistista ympäristöä", tietysti kunnes saadaan "se sosialistinen". Lisäksi Brecht omisti Berliinin lähellä Buckowissa, Schermützel-järven rannalla kesäasunnon, jonne hän lähti tarvitessaan lepoa tai työrauhaa.

Sanotaan, että Brecht olisi viettänyt mieluiten dandyn elämää, mutta ajat eivät olleet sen mukaiset, kaikkein vähiten Itä-Saksassa, jonka poliittiseen kehitykseen ja byrokratian pikkumaisuuteen hän pakostakin pettyi. Silti hän piti lippua ylhäällä loppuun asti, sillä "taistelussa sotaa ja fasismia vastaan" hänen paikkansa oli "puolueen rinnalla", kuten hän kirjoitti 1953 DDR:n kansannousun johdosta. Silti hän samalla myönsi "työläisten olleen syystä katkeroituneita".

Toistamiseen Brecht kirjoitti eri viranomaisille anomus- tai valituskirjeitä. Milloin hän "pyytää lupaa saada viedä" tyttärelleen Hanne Hiobille Länsi-Berliiniin "ostamansa 70 metriä verhokangasta". Tai hän valittaa pariinkin ministeriöön kansanpoliisin jatkuvasta töykeästä käyttäytymisestä tämän tarkistaessa Brechtin erikoislupaa saada kuljettaa kirjoituskonetta Berliinistä Buckowiin ja takaisin.

Brecht ei unohda mainita kirjeessään, ettei kansanpoliisin "uhkaava äänensävy" muuttunut, vaikka hänen ja Helene Weigelin papereista kävi ilmi, että he olivat DDR:n kansallispalkinnon saaneita henkilöitä.

Eikä Brecht näyttänyt muutenkaan kaihtaneen mahdollisuutta käyttää hyväkseen nimeään pyrkiessään esimerkiksi jouduttamaan Buckowiin tarvittavaa hiilikuormaa tai paloöljylähetystä.

Tai tiedustellessaan mahdollisuutta saada kerran kuussa kaksi koria DDR:n ainoaa "hyvää olutta" Radeberger-Pilsneriä, koska oli "tottunut baijerilaisena juomaan ruuan kanssa aina olutta".

Pyyntöön suostuttiin.Rakkaussuhteiden kirjallinen antiBrechtin syntymän satavuotisjuhlan kunniaksi Suhrkamp on julkaissut myös kokoelman Brechtin eroottisia ja osittain pornografisia runoja Picasson vuonna 1968 tekemien radeerausten täydentäminä. Kallis, noin 300 Suomen markkaa maksanut nide, josta julkaistiin vain 2000 kappaleen painos, myytiin loppuun muutamassa kuukaudessa.

Juuri Brechtin naissuhteet ovat olleet kuluvan vuoden teemana. Lähtökohtana on ollut amerikkalaisen kirjallisuustieteilijä John Fuegin teesi, jonka mukaan Brecht käytti rakastettujaan vain hyväkseen. Väite on typistetty yleisesti muotoon sex for text , seksiä tekstin vuoksi.

Saksalainen kirjallisuuskriitikko Marcel Reich-Ranicki näkee puolestaan, että juuri rakkaussuhteiden synnyttämät "saksankielisen kirjallisuuden kauneimmat runot" osoittavat, ettei niitä "olisi pystynyt kirjoittamaan mies, joka olisi käyttänyt naisia vain hyväkseen".

Reich-Ranicki ennustaa myös, että vaikka runoilijana Brecht on jäänyt näytelmäkirjailijan taustalle, niin hänen tuotannostaan tulee jäämään etupäässä hänen noin 2000 runoa käsittävä lyriikkansa.

Osan nyt julkaistun kokoelman runoista Brecht kirjoitti jo 1920-luvulla, toiset eri aikakausina eri rakastetuilleen. Toisinaan niissä puhutaan lempeästi ja leikkisään sävyyn rakkauden iloista, toisinaan karkein ja rivoinkin sanoin. Joskus runojen eroottisuus luodaan jättämällä nimeämättä se mistä puhutaan.

Mutta rakkauden päättyessä katosi runoilijan voima. Tilalle astui nöyryyttävä välienselvittely, kuten Brechtin Ruth Berlaulle DDR:n vuosina osoittamat kirjeet kertovat.

Berlau alkoholisoitui ja syytti siitä Brechtiä, joka vastasi tälle katkaisemalla ajoittain yhteydenpidon. Brecht väittää myös, ettei Berlaun osuus työkumppaninakaan esimerkiksi Herra Puntilan kohdalla ollut "edes yhtä sadasosaa." Brecht tarjoaa Berlaulle kuitenkin "ystävyyttä", kunhan muistaa "olla ystävällinen" ja pitää "otsan sileänä".

LEENA BECKER

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää