Kulttuuri

Arvostettu brittiläinen arkkitehtuurilehti arvioi Kiasmaa laajasti ja myönteisesti:

Steven Holl loi "taitavan tulkinnan Suomesta"

Tilaajille

Helsingissä kauan odotettu Nykytaiteen museo on arkkitehti Steven Hollin "taitava tulkinta tehtävästä, tontista ja mikä ehkä tärkeintä suomalaisesta psyykestä", arvostettu arkkitehtuurijulkaisu, brittiläinen The Architectural Review kirjoittaa.

Lehti omistaa tuoreessa elokuun numerossaan Kiasma-museolle kansikuvan ja kahdeksan sivun myönteisen esittelyn.

Helsingissä keskustellaan parhaillaan rakennuksen akustiikasta. Brittilehti tarkastelee museon arkkitehtuuria laajasti ja monesta näkökulmasta. Akustiikkaan se ei puutu.

Julkaisun teemana ovat modernit laitosrakennukset, joihin Kiasma-museo kuuluu. Muita esimerkkejä on eri puolilta maailmaa: oikeustaloja, kirkko ja pääkonttoreita. Helsingistä mukana on Mikko Heikkisen ja Markku Komosen Pikku-Huopalahteen suunnittelema McDonaldsin pääkonttori, "elegantti tuotemerkin ylistys".

Aikamme instituutioiden muutos näkyy arkkitehtuurissa, lehti kirjoittaa. Enää ei haluta rakentaa jäykästi ja liioitellen vaan rohkaista pyrkimystä "arvokkuuteen ja mielihyvään".

Steven Hollin Kiasma-museo "pyrkii jalostamaan taidemuseota laitoksena. Se on vaihtanut mielikuvan elitistisestä aarrekammiosta kaupungin dynaamiseksi julkiseksi kohtauspaikaksi", lehti toteaa pääkirjoituksessaan.

Ajankohtainen

kohtauspaikka "Uuden museon sijainti on hyvin valittu tukemaan ajatusta taiteesta julkisen kanssakäymisen välineenä", Helsingissä vieraillut kriitikko Annette Lecuyer arvioi.

Museo itse korostaa rooliaan kohtauspaikkana iltaan ulottuvilla pitkillä aukioloajoilla ja rikkaalla, vaihtuvalla ohjelmistolla.

Museon sijainti ajankohtaisella Töölönlahden alueella saa runsaasti huomiota. Holl on kirjoittajan mielestä liittänyt metallinhohtoisen, sulavasti kiertyvän rakennuksensa rohkeasti Helsingin kaupunkikuvaan samalla, kun hän on luonut sisätiloihin rikkaan ja salaperäisen tunnelman.

Valo ja valaistus ovat taidemuseossa tärkeitä. Keskeistä on myös yleisön kulku museossa, "kävelemisen arkkitehtuuri", jonka reittejä ei ole nyt ennalta määrätty. "Talon sisäinen järjestys avautuu elokuvankaltaisesti liikuttaessa sisätilojen maisemassa." Pieni kauneusvirhe löytyy pesutiloista, joiden pesukalusteet on huolellisesti viimeistelty, mutta sähkökytkentöjen muotoilu on jäänyt ratkaisematta.

Rakennuksessa on jylhää verstaan kaltaista ilmettä. Ajan patina tulee varmasti rikastamaan sen fenomenologista kokemusta, mutta toisaalta riisuttu estetiikka vaikuttaa jo paikoin kuluneelta, kirjoittaja arvioi.

Kansallinen

muistomerkki Saldo on kuitenkin ylistävä.

"Uusi museo on sekä myyttistä kertomataidetta että kansallismuistomerkki." Kiasma ei säihky vaan on "hienostuneisuuksien essee".

"Hiljainen tapa, jolla Kiasma avautuu yhdistäen sisäisen salaperäisyyden ulkotilojen horisonttiin, on herkkävaistoinen tulkinta Suomesta ja sen kansasta", The Architectural Review arvioi.

Suomalainen arkkitehtuuri on sekin ollut huomion kohteena kesän kuluessa. The Architectural Review esitteli heinäkuun vapaa-ajan arkkitehtuurille omistetussa numerossaan Kaustisen kansanmusiikkikeskuksen, jonka Mikko Kaira , Ilmari Lahdelma ja Rainer Mahlamäki ovat suunnitelleet.

Pohjanmaan pieni kukkula on kohotettu kulttuurirakennuksella suomalaiseksi akropoliiksi, johon sisältyy arvokkuutta ja draamaa, lehti arvioi.

Sanaksenahon työ

komeasti esillä Nuori Matti Sanaksenaho nousi näyttävästi kansainväliseen huomioon arvostetussa ranskalaisessa Larchitecture daujourdhui -julkaisussa.

Lehti omisti peräti yhdeksäntoista sivua vain 32-vuotiaan arkkitehdin työlle kesäkuun numerossaan.

Kuulemme tällöinkin arvioita myös Suomesta. "Koska Suomi on vielä nuori kansakunta ja koska sen alue on laaja mutta vielä pilaantumaton, sen arkkitehtuuri korostaa identiteettiä." Arkkitehtuurilla on suhde maahan ja maisemaan mutta myös myyttinen suhde historiaan.

Sanaksenaho kuuluu uuteen sukupolveen, joka on sitäkin radikaalimpi suhteessa perintöönsä. "Tuoreutta ei pidä sekoittaa naivismiin", lehti kirjoittaa.

Se nostaa nuoren suomalaisen arkkitehdin laajemminkin aikansa sankariksi. "Puhuessaan auringonvalosta, funktiosta, muodosta ja materiaalista, illuusiosta ja todellisuudesta Sanaksenaho herättää eloon liekin, joka paloi modernismin ensi hetkillä ja jonka monet olivat uskoneet jo kuolleeksi." Arvioiden ohella lehti julkaisee arkkitehdin haastattelun ja esittelee laajasti kolme suunnitelmaa, joista Vaasan opiskelija-asuntola valmistui tänä vuonna.

Hollantilainen De Architect esitteli kesäkuun numerossaan nuoren kansainvälisen Ocean-ryhmän arkkitehtuuria, joukossa suomalaisten Markus Holmsténin ja Kivi Sotamaan suunnitelmia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää