Kulttuuri

Edinburghin loisfestivaalina aloittanut Fringe on kolme viikkoa jatkuva taiteiden yö

Fringe on vaihtoehto- festivaalien äiti

Tilaajille

EDINBURGH-Voitko kuvitella kolme viikkoa jatkuvan taiteiden yön ilman rikottuja pulloja, virtsanhajua ja tappelunnujakoita?

Jos voit, olet luultavasti vieraillut Edinburghissa Fringe-festivaalin aikaan. "Virallisen" Edinburghin festivaalin loisena aloittanut juhla on kaikkien vaihtoehtofestivaalien äiti ja maailman suurin kulttuuritapahtuma.

Fringe levittäytyy peräti 160:een esityspaikkaan kaupungin keskustassa. Useimmat klubit, pubit, teatterit, auditoriot ja kellarit muuttuvat kolmen viikon ajaksi Fringen esitystiloiksi.

Fringeä ei pääse pakoon kaduillakaan. Esimerkiksi vanhan kaupungin kuuluisa "Royal Mile" on täynnä katuteatteria, jonglöörejä, pantomiimin esittäjiä ja katusoittajia. He esiintyvät kadulla vieri vieressä niin, että esitysten musiikit soivat päällekkäin.

Fringe kokoaa Edinburghiin Britannian parhaat stand up -koomikot, kokeilevimmat teatteri- ja tanssiesitykset ja paljon muuta. Taso vaihtelee hirvittävistä amatööriesityksistä maailmanluokan saavutuksiin.

Agenteille ja teatterijohtajille Fringe on must. Täältä löytyvät monet Lontoon West Endin ja New Yorkin Broadwayn tulevat hitit.

Fringe on ollut läpimurtopaikka muiden muassa Dudley Moorelle, Rowan Atkinsonille, Emma Thompsonille , Robin Williamsille , Stephen Frylle ja Jonathan Millerille .

Fringe ei toki yksin tee tuntemattomasta tähteä, mutta monen ura on kääntynyt nousuun juuri sen ansiosta.

Kriitikkojen

kultamaa Fringen tarjonta on hirmuisen laajaa. Kolmen viikon aikana nähdään yli 1500 showta, joista useimpia esitetään päivittäin. Pelkästään tänään keskustan alueella on yli 500 Fringe-esitystä. Päivittäin ilmestyvä ilmaisjakelulehti listaa tapahtumat kellonaikojen mukaan, mutta se ei auta paljoakaan.

Edinburghissa kritiikeillä onkin huima merkitys. Kävijät todella tarvitsevat kriitikkoja, jotka testaavat tuntemattomat tapaukset heidän puolestaan.

Noin puolet esityksistä arvioidaan. Laajimman valikoiman tarjoaa The Scotsman, joka on Edinburghin festivaalin aikaan maan vaikutusvaltaisin kulttuurilehti. Jopa Lontoon lehtien kriitikot katsovat Scotsmanista , mitkä tuntemattomista esityksistä saattaisivat olla käymisen arvoisia.

Fringen "mestaruussarjassa" esiintyvät kutsutaan supervenue -paikkoihin, kuten valtavaan Pleasance-teatterikompleksiin, Assembly Rooms -tiloihin tai Guilded Balloonin rakennuksiin. Divarisarjan esiintyjät esiintyvät pienimmissä paikoissa.

Hyvä kritiikki voi kuitenkin nostaa pienen paikan esiintyjän supervenue-luokkaan vuodessa.

Kun miesnäyttelijä

esittää Dianaa Tänä vuonna Fringessä kohistaan mm. Love upon the Throne -näytelmästä, jossa kaksi keski-ikäistä miestä esittää Charlesin ja Dianan tarinan. Shokkiarvoa näyttää olevan myös kehutulla Lady Boys from Bangkok -transvestiittiesityksellä.

Lontoon lehdet ylistävät Traverse-teatterissa pyörivää Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti -näytelmää. Brechtin ja Hella Wuolijoen yhteistyö kuvaa kriitikkojen mielestä osuvasti Britannian tämänhetkistä moraalista ja yhteiskunnallista tilaa. Kriitikot eivät mainitse näytelmän suomalaisia juuria.

Hyvätkään arvostelut eivät toki takaa kaikkea. Brittikriitikot pitävät jostain syystä koomikkopari Dallas & Packerista, mutta heidän Ticket to up -esityksensä onnistui vain vaivaannuttamaan yleisöä tekopirteydellään. Ideana oli parodioida suosittuja elämäntapaoppaita.

Positiivisiakin yllätyksiä sattuu. Vaikuttavin niistä oli kenties Legs on the Wall -tanssiryhmän "fyysistä teatteria" edustava Under the Influence . Katsoja huijataan hullunmyllyyn, jossa viaton tanssiharjoitus muuttuu tutkielmiksi sukupuolirooleista, syrjäytymisestä, rakkaudesta ja väkivallasta.

Johtaja haluaa

lisää yllätyksiä Fringen valtavan organisaation johtaja on Hillary Strong . Hän uskoo vallan jakamiseen. Strong ei päätä ohjelman sisällöstä, sillä Fringe itse ei kutsu yhtään esiintyjää festivaalille. Hän vain järjestää lipunmyynnin, mainonnan sekä palvelut esiintyjille ja lehdistölle.

"Kukin supervenue-paikka päättää itse esiintyjistään. Jotkut seurueet vuokraavat itse esiintymistilan. Me autamme kaikissa käytännön järjestelyissä", Strong kertoo.

Fringe sai alkunsa 1947, kun kahdeksan esiintyjäryhmää järjesti varjofestivaalin protestiksi sille, että he eivät päässeet mukaan ensimmäiselle viralliselle Edinburghin festivaalille.

"Se oli urhea teko. Näin sai syntynsä ensimmäinen suuri vaihtoehtofestivaali", Strong hehkuttaa.

Fringe oli pitkään vain harrastelijoiden juhla, koska ammattilaisille ei ollut tasokkaita esityspaikkoja. Fringen rakentamat, itsenäistyneet supervenuet muuttivat kaiken 1980-luvulla.

"Ongelmana on se, että supervenuet omivat kaiken huomion, mutta ne eivät enää tarjoa yllätyksiä. Haluan pitää huolen siitä, että muillakin kuin tähdillä on edelleen mahdollisuus esiintyä festivaalilla." Strongin mukaan virallisen festivaalin ja Fringen välit ovat hieman tulehtuneet, koska Fringe aloittaa nyt viikkoa aikaisemmin. Näin median huomio kiinnittyy aluksi vain Fringeen, ja toisaalta virallisen festivaalin viimeinen viikko jää ilman Fringen vetoapua.

"Turistit lähtevät ensi maanantain Bank Holidayn jälkeen, ja viimeiselle viikolle on ollut vaikea löytää yleisöä. Siksi päätämme Fringen jo maanantaina." Fringe saa julkista tukea vain kuusi prosenttia budjetistaan eli noin 180000 markkaa. Virallinen festivaali saa julkista tukea peräti yhdeksän miljoonaa markkaa.

"Kaupungin tulisi jo tajuta, että Fringe ei ole mikään täyte, vaan tärkein osa näitä festivaaleja", Strong toruu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää