Kulttuuri    |   KUVAT

Elämän ja kuoleman kasvoja

Kasvot - Helene Schjerfbeck, Eero Nelimarkka, Unto Koistinen, Åke Mattas ja Hilma Flodin sekä Sallinen & Ruokokoski - Tyko Sallisen ja Jalmari Ruokokosken kasvotutkielmia Riihimäen taidemuseossa 31. 8. saakka, Temppelikatu 8. Ma-su 10-18.

Tilaajille

Riihimäen taidemuseossa on vielä joitakin päiviä esillä kesänäyttely Kasvot. Siinä esitellään vanhan suomalaisen maalaustaiteen mestareiden tekemiä muoto- ja kasvokuvia.

Riihimäen taidemuseo on kuuluisa Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmasta. Wähäjärvi itse oli kiinnostunut henkilöitä esittävistä kuvista, joita hänen kokoelmassaan onkin runsaasti.

Kasvot -näyttelyn symbolisesti mielenkiintoisimmaksi teokseksi nousee Helene Schjerfbeckin kaksoisomakuvamaalaus Tehtaan tyttöjä matkalla töihin vuodelta 1921-22. Siinä kaksi tehtaantyttöä kulkee vierekkäin. Eri tutkijoiden yksimielisyyteen päätyneen tulkinnan mukaan kysymys on kuitenkin Schjerfbeckin omakuvasta.

Museonjohtaja Simanaisen mukaan Schjerfbeck on tehnyt kuvan elämänvaiheessa, jolloin hän oli erakoitunut Hyvinkäälle. Hänen kotinsa sijaitsi tehtaan vieressä ja ikkunasta hän usein katseli tehtaantyttöjen kulkua. Maalaukseen hän on peilannut oman elämäntilanteensa.

Toinen tytöistä on aistillisen punainen maalattuja huulia myöten, toinen kuoleman kalpea, kuin valkoisella maskilla käsitelty.

Myös punainen tyttö muistuttaa mustine tyhjine silmänaukkoineen kuolemasta.

Myytti yksinäisestä Schjerfbeckistä on niin voimakas, että muuta tulkintaa on turha yrittääkään.

Teoksen kääntöpuolella on kolmannet Schjerfbeckin kasvot.

Onneksi Schjerfbeckiltä on myös muita kasvokuvia, esimerkiksi Pariisitar. Varmasti myös tässä kuvassa on paljon Schjerfbeckiä - onnellisten opiskeluaikojen Pariisissa.

Museoon onkin tekeillä lasivitriini, jossa yleisöllä on tulevaisuudessa mahdollisuus tarkastella kaksoisomakuvaa ja kääntöpuolta kaikista kulmista. Vitriinin valmistuttua teoksesta pidetään yleisöluento, mahdollisesti symposium.

Viettienergiaa

ja kansankuvausta Eero Nelimarkkaa on Riihimäellä runsain mitoin esillä. Valitettavasti täältä ei löytynyt yhtään Saimaa. Saima oli Nelimarkan puoliso, josta taiteilija on tehnyt useita hauskoja maalauksia.

Sen sijaan esillä on Tyko Sallisen Saima. Muutenkin Sallinen ja Jalmari Ruokokoski ovat hyvin edustettuina omaksi kokonaisuudekseen erotetussa osassa.

Sallisen ihmiskuva tuntuu välillä kyllästyttävältä. Kasvokuvissa se näkyy muun muassa pullistuvina silminä ja punoittavina poskina. Aivan kuin ihmiset olisivat räjähtämässä milloin mistäkin viettienergiasta, ei vähiten uskonnollisesta.

Lisäksi mukana on Åke Mattasta ja Aimo Kanervaa. Juho Rissasen maalauksessa Kankaankutoja (1917) tyttö on Rissaselle tyypilliseen tapaan kuvattu sivusta kangaspuiden ääressä. Unto Koistinen on kuvannut äitinsä ja Erik Enroth Nanan . Kristus-kuvia on peräti kaksi. Toinen Aimo Kanervalta ja toinen Erkki Kulovedeltä. Jälkimmäinen on enemmänkin aikalaiskuva kuin pyhimyspotretti sädekehineen.

ANNE ROUHIAINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää