Kulttuuri    |   Helsingin juhlaviikot

Antiikin taruun perustuva ooppera lauletaan suomeksi moderneissa lavasteissa Alminsalissa

Orfeus saa onnellisen lopun

Tilaajille

"Alussa oli ryhmä. Sitten vasta valitsimme teoksen." Sopraano Tanja Kauppinen-Savijoki ja mezzosopraano Riikka Rantanen ovat innoissaan vastaperustamastaan Taite-ryhmästä, johon kuuluu taiteilijoita eri aloilta.

Ryhmän ensimmäisen oopperan ensi-ilta on tänään Kansallisoopperan Alminsalissa. Taite esittää Christoph Willibald Gluckin Orfeus ja Eurydiken.

Riikka Rantanen kertoo, että Taite-ryhmä on perustettu "omiin tarpeisiin".

"On hauskaa, että meillä on oma ryhmä, jossa on palava halu tehdä työtä." Kauppinen-Savijoki arvostaa sitä, että laulajatkin saavat olla mukana koko tuotantoprosessissa fondien maalaamisesta lähtien. Kääntöpuoleen kuuluvat luonnollisesti monet huolet, jotka painavat tekijöitä tehtävästä riippumatta. Tuotannon talous on kaikkien vastuulla, ja ryhmän jäsenet ovat mukana omalla riskillä. Palkasta ei ole varmuutta.

Suomen kieli auttaa

seuraamaan oopperaa Orfeuksen ja Eurydiken tarina kertoo, kuinka rakkaudesta ja intohimosta voi kadottaa itsensä - ja toisen.

Taite-ryhmä esittää Orfeus ja Eurydiken alkuperäisenä "Wienin versiona", joka on vuodelta 1762. Teos lauletaan suomen kielellä, ja käännöksen on tehnyt Hannu Heikkilä.

"Ooppera sisältää niin paljon resitatiiveja, että on mielekästä laulaa se suomeksi", Rantanen toteaa.

Oopperoiden esittäminen alkukielellä oli vallitseva buumi vielä 90-luvun alussa. Viime aikoina yleisökontaktin helppoutta on alettu arvostaa entistä enemmän, ja siksi oopperoita lauletaan myös suomeksi.

Oopperan ohjaa Ville Sandqvist ja sen lavastaja-puvustajana toimii Carolus Enckell. Teoksen kapellimestari on Anssi Mattila, joka johtaa Kuudennen kerroksen orkesteria. Päärooleissa Orfeuksena kuullaan Riikka Rantasta ja Eurydiken osassa Tanja Kauppinen-Savijokea.

"Eurydiken pitää olla eteerinen, kuohkea ja kaunis", Kauppinen-Savijoki kertoo naureskellen. Hänen mielestään rooli on äänellisesti "perussopraanokamaa", joka tosin on hieman matalaa laulettavaa.

Riikka Rantanen on pyrkinyt löytämään Orfeuksen rooliinsa muutakin kuin tragiikkaa, kuten päättäväisyyttä, uhmaa ja iloa. Rooli on hyvin matalaa laulettavaa, ja kun ooppera vielä esitetään puoli sävelaskelta nykyviritystä matalammalta, "mezzo ei pääse hehkuttelemaan".

Antiikin tarussa Orfeukselle ja Eurydikelle käy huonosti. Eurydike joutuu jäämään manalaan, ja Orfeuksen repii kappaleiksi bakkanttilauma.

Gluckin oopperassa samalla tarinalla on amerikkalaisen elokuvan happy end: "Orfeus ja Eurydike saavat siunauksensa Amorin alttarin ääressä, ja kuoro laulaa rakkauden jumalan ylistystä." Mezzot esittävät

usein housurooleja Teosvalintaa Kauppinen-Savijoki perustelee sen ajankohtaisuudella. Hänen mukaansa teos käsittelee nykyaikaisen parisuhteen ongelmia, kuten menettämistä, surua ja väärinkäsityksiä. Rantanen muistuttaa, että teos on alusta loppuun "hirveän kaunista" musiikkia.

Mezzosopraano Riikka Rantaselle housuroolit ovat tuttuja. Yksi hänen bravuureistaan on Figaron häiden Cherubino, joka on nuori naisia palvova poikanen.

Oopperassa mezzosopraanot esittävät usein miehiä. Orfeus on tyypillinen housurooli, jonka voi esittää mies tai nainen. Orfeusta ovat esittäneet alttojen ja mezzojen lisäksi myös baritonit, kuten Dietrich Fischer-Dieskau ja tenorit, kuten Luciano Pavarotti.

Rantanen ja Kauppinen-Savijoki kertovat aluksi harjoitelleensa rakkausparin esittämistä hieman hämmentyneinä. Hihittelystä on jo päästy, mutta Rantanen huomauttaa näyttävänsä lavalla kovin lyhyeltä Kauppisen Eurydiken rinnalla.

Kullan arvoisia

oopperasäveliä Gluckia pidetään 1700-luvun suuren vakavan oopperan (opera seria) uudistajana. Hänen pyrkimyksenään oli selkiyttää draamaa ja muiden uudistajien tavoin alistaa musiikki draaman palvelukseen. Päinvastoin kuin monet muistavat, Orfeus ja Eurydike on lyhyt ooppera. Sen kesto on alle puolitoista tuntia.

"Joka ikinen sävel on kullanarvoinen", kapellimestari Anssi Mattila painottaa.

"Näyttämöharjoituksissa sydän pysähtyy joka kerta kuin kuolisi itse", Mattila kertoo musiikista haltioituneena.

Hänen mielestään teos on todella kompakti, koska siinä on "kerrottu ihmiselämän koko kirjo ja vähän enemmänkin".

Gluck ja libretisti Raniero de Calzabig ovat Mattilan mielestä onnistuneet yhdistämään oopperaan komiikkaa ja oikeata tuskaa.

Mattila oikaisee ajatusta tylsästä happy endistä: "Se, mikä näyttää onnelliselta lopulta, ei välttämättä ole sitä." Gluck: Orfeus ja Eurydike -oopperan ensi-ilta Alminsalissa klo 20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää