Kulttuuri

Sveitsiläinen Peter Zumthor sai Carlsberg-säätiön tunnustuksen

Suuri arkkitehtuuripalkinto valon mestarille

Tilaajille

KÖÖPENHAMINA-Sveitsiläinen 55-vuotias arkkitehti Peter

Zumthor vastaanotti tiistaina Kööpenhaminassa Carlsbergin arkkitehtuuripalkinnon, joka on lajissaan maailman suurin. Tanskan kuningatar Margareeta ojensi Zumthorille 200000 ecun,1.5 miljoonan markan suuuruisen palkinnon juhlallisessa seremoniassa Carlsbergin taidemuseossa.

Perusteina palkinnon myöntämiselle oli Carlsberg-säätiön raadin mukaan Zumthorin taito käsitellä valoa, sekä dramaattisesti että herkästi.

"Valo on hänen rakennustensa avaintekijä. Hän käyttää valoa mielikuvituksellisesti ja innovatiivisesti, mutta hänen rakennuksensa puhuttelevat myös muita aisteja, tuoksua, kosketusta ja kuuloa", sanoi raati perustelussaan.

Zumthor tunnetuimpia rakennuksia ovat Bregenzin taidemuseo Itävallassa ja Valsin kylpylä Sveitsissä. Berliiniin rakennetaan parhaillaan näyttelyhallia keskitysleirien uhrien muistolle. Hän suunnittelee myös Sveitsin paviljongin Hannoverin vuoden 2000 Expoon.

Carlsbergin arkkitehtuuripalkinto jaetaan joka kolmas vuosi. Viimeksi sen sai suomalainen Juha Leiviskä . Palkinnon vastaanottaessaan Leiviskä sanoi, että arkkitehdin tärkein tehtävä on luoda kauneutta ja miellyttävä elinympäristö tavalliselle ihmiselle.

"Olen samaa mieltä", leppoisan oloinen Zumthor sanoi lehdistötilaisuudessa. Hänellä on paljon ystäviä Suomessa, ja hän mainitsee Aallon yhdeksi esikuvistaan.

Zumthor valittiin palkinnon saajaksi 25 ehdokkaan joukosta, joista yksi oli suomalainen Kristian Gullichsen. Tanskasta ehdokkaana oli Jörn Utzon , Sydneyn oopperatalon suunnittelija.

Peter Zumthor on koulutukseltaan puuseppä, ja hän on opiskellut arkkitehtuuria Baselin taidekoulussa.

"Halusin tulla jazzmuusikoksi, mutta huomasin, etten ole tarpeeksi lahjakas. Nyt intohimoni on arkkitehtuuri: on hienoa tehdä jotain konkreettista, josta on ihmisille hyötyä", Zumthor sanoi.

Palkintorahoilla hän aikoo rakennuttaa lisätilaa ateljeelleen ja toimistolleen, jotka ovat käyneet ahtaiksi. Jotkut pitävät Zumthoria maaseutuun keskittyvänä uneksijana, mutta Carlsbergin raadin mukaan hänen vankassa ammattitaidossaan yhdistyy perinteen tuntemus sekä modernin ja postmodernin arkkitehtuurin hienostunut ymmärtäminen.

Zumthor itse sanoo, että hänen rakennuksensa elävät ja hengittävät ihmisten ja maiseman mukaan. "Arkkitehdeissä on nykyään paljon taiteilijoita, jotka haluavat olla muodikkaita ja keksiä koko ajan uutta. Se ei ole minun alaani", sanoo Zumthor, jonka mukaan arkkitehtuuri on oma maailmansa.

Carlsbergin olutimperiumin perustajan J.C. Jacobsenin poika Carl perusti Carlsbergin säätiön vuonna 1902. Arkkitehtuuripalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1992, jolloin sen sai japanilainen Tadao

Ando .

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää