Kulttuuri

Kansallisbaletissa loukkaantuneita tanssijoita kuin New York City Balletissa

David Howard tutkisi balettisalin lattian

Tilaajille

Entinen Lontoon kuninkaallisen baletin tanssija, nykyisin New Yorkissa asuva David Howard on balettimaailman guru, jonka tietämykseen ja taitoon luottavat monet baletin huippunimet, Sylvie Guillem ja Natalia Makarova esimerkiksi.

Makarova on lennättänyt Howardia ympäri maailmaa pitämään harjoitustunteja sinne missä hän on esiintynyt tai harjoittanut.

Viime syksynä Howard oli Kansallisbaletin opettajana kun Makarova harjoitti Helsingissä Bajadeeriaan , hän oli paikalla kun Guillem teki uuden, historiallisen Gisellensä lokakuussa.

"Minusta on ollut loistavaa työskennellä heidän kummankin kanssa. Guillem tuo mieleeni Gelsey Kirklandin (amerikkalainen ex-huippuballerina), kumpikin on kyseenalaistanut asioita ja vaatinut baletin tekemiseen järkeä ja logiikkaa", sanoo Howard entisestä suojatistaan Kirklandista, jonka muistelmissa (Ballerinan kuolemantanssi , suom.) Howard esiintyy tanssijoiden pelastavana enkelinä.

Suomeen tultuaan Howard törmäsi Kansallisbaletin suurimpaan nykyhetken ongelmaan - tanssijoiden lukuisiin vammoihin. Vuosi sitten tilanne Bajadeerin ensi-illan kynnyksellä oli katastrofaalinen, kun ensi-iltapari Barbora Kohoutková ja Juha Kirjonen ei voinut tanssia ja kakkosmiehitys joutui hoitamaan ensi-illan.

Ongelmat toistuivat tänä syksynä. Kovin kohtalo on ollut Helsingin kansainvälisen balettikilpailun 1995 Grand Prixin voittajalla, tshekkiläisellä lahjakkuudella Barbora Kohoutkoválla.

Kohoutková on ilmoitettu monen tuotannon ensi-iltarooliin, mutta useimmiten hän on ollut "telakalla". Kiinnitysvuodestaan 1996 lähtien hän on kärsinyt yleisestä rasitusvammasta, nk. marssimurtumasta, ja joutunut olemaan useammin sairaslomalla kuin näyttämöllä.

David Howard hämmästyi, että Kansallisbaletissa on yhtä paljon loukkaantumisia kuin New York City Balletissa, joka sesonkinsa aikana sentään tanssii kolmetoista viikkoa yhteen menoon, neljä näytöstä viikossa.

Howardin mukaan Suomessa loukkaantumisia on enemmän kuin suurissa balettiryhmissä keskimäärin, joissa sairaslomilla olevien tanssijoiden määrä on noin viidesosa.

"Syy ei ole ainakaan klassisessa itsessään, kuten yleisö tuntuu luulevan. Jos tanssija treenaa oikein - ja Kansallisbaletilla on hyvät opettajat, ainakaan sieltä ei syytä tarvitse etsiä - hänellä ei ole hätää. Marius Petipan klassisten balettien tärkeä ominaisuus ovat hyvin koordinoidut asennot ja liikkeet, joten Petipan tanssimista voi pitää suorastaan terveellisenä", David Howard naurahtaa.

Mutta kun ohjelmistossa esitetään samaan aikaan klassista ja nykytanssia, vammautumisen riski kasvaa. Klassinen ja modernit tekniikat ovat aivan erilaisia, ja vaativat tanssijoilta eri lihasryhmien käyttöä. Baletin ja nykytanssin samanaikainen esittäminen voi aiheuttaa riskitilanteita.

"Suurin osa vammoista on itseaiheutettuja, se on selvä. Balettiryhmissä on aina tanssijoita, jotka riskeeraavat terveytensä, koska he eivät pidä itsestään ja lihaksistostaan riittävästi huolta. Toinen äärimmäisyys ryhmissä ovat himotreenaajat, jotka vaarantavat lihaskuntonsa harjoittelemalla loputtomasti yhtä ja samaa." Pitkä kokemus on saanut Howardin tarkkailemaan myös harjoitustiloja, joissa lattia on tärkein.

"En väitä suoraan, että asia on näin, mutta mielestäni suuren balettisalin lattia kannattaisi tutkia. Se vaikuttaa olevan liian pehmeä, se ei anna riittävää tukea liikesuorituksille." Tanssijat puolestaan kertovat, että lattia aiheuttaa lihaksistossa jälkitärinää. Jotakin lattiassa täytyy olla vialla, koska kaikki balettisalissa paljon treenanneet - varsinkin pääroolien esittäjät - ovat yksi toisensa jälkeen sairaslomalla polvi- ja nilkkavammojen takia.

"Näyttämön musta lattia voi myös olla tanssijoille kohtalokas, koska he eivät alastulossa näe tarkasti, milloin hyppy kohtaa lattian", Howard tuumii. Näyttämöllä loukkaantumisia on kuitenkin tapahtunut hyvin harvoin - melkein kaikki ovat sattuneet balettisalissa.

Lattiakeskustelu on Kansallisoopperassa nyt siirtymässä toiminnan tasolle - tekniikka aikoo tutkia lattian ja jälkitremolon synnyn.

David Howard on tanssijoiden hyvä haltija, mutta hän myös tukee ja kannattaa uutta, jos siinä on järkeä. Hän on varsin ihastunut Sylvie Guillemin uuteen Giselleen , jossa häntä sekä esteetikkona että tanssijoiden terveysguruna miellyttää koreografian luonnollisuus.

"Sillä mitä on 'klassinen'? Minulle se tarkoittaa kahta asiaa - laatua ja kaunista yksinkertaisuutta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Jalankulkijoita varoitetaan liukkaasta kelistä – lumisade huonontaa ajokeliä Pohjois-Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää