Kulttuuri

Finlands svenska litteraturhistoria I ilmestyy Runebergin päivän kunniaksi

Odotettu teos kirjan yhteiskunnasta

Tilaajille

"Meidän ei ole tarvinnut kartoittaa tällaisen kirjan tarvetta. Se on odotettu teos, sitä on todella kaivattu", Johan Wrede ja Rainer Knapas sanovat yhdestä suusta.

Kirja on Finlands svenska litteraturhistoria eli Suomen ruotsinkielisen kirjallisuuden historia, osa yksi, vuodet 1400 -1900, joka ilmestyy tänään. Toinen, 1900-lukua käsittelevä osa ilmestyy vuoden kuluttua.

Professori Wrede on kirjan päätoimittaja ja filosofian lisenssiaatti Knapas sen toimittaja. Kirjaa on tehty viisi vuotta, ja sen synty sattuu yksiin Suomen suomenkielisen kirjallisuuden historian kirjoitustyön aloittamisen kanssa.

Kolmiosainen Suomen kirjallisuushistoria ilmestyy syksyllä, päätoimittajana professori Yrjö Varpio . Teoksien toimittamisessa on ollut yhteistyötä ja niillä on muutama yhteinen kirjoittaja.

Ruotsinkielisellä kirjallisuudenhistorialla on vankka taloudellinen tukijoukko, siihen kuuluvat Svenska litteratursällskapet, Helsingin yliopisto, Ruotsin akatemia, Åbo Akademin säätiö, Ruotsin ja Suomen kulttuurirahasto, Hufvudstadsbladetin julkkaisija Konstsamfundet ja Akateemisen kirjakaupan juhlarahasto.

Litteratursällskapet on kirjan julkaisija Suomessa ja kustannusliike Atlantis Ruotsissa.

Kirjoittajien

näköinen teos Edellinen vastaava teos ilmestyi kolmekymmentä vuotta sitten, sen jälkeen ilmestyi 1984 Thomas Warburtonin katsaus Åttio år finlandssvensk litteratur , joka oli yhden miehen selvitys suomenruotsalaisen kirjallisuuden kahdeksasta vuosikymmenestä.

Uudella teoksella on kolmekymentä kirjoittajaa, ja siinä on seitsemisenkymmentä eripituista artikkelia.

"Emme ole halunneet sitoa kirjoittajia, he ovat persoonallisia ja kokeneita tutkijoita, olemme vain sopineet yhteisistä suuntaviivoista", Wrede ja Knapas sanovat.

"Kirjoittajamme ovat eri aikakausien asiantuntijoita, emme halunneet pukea heitä metodologiseenkaan pakkopaitaan. He ovat kokeneita." Kirjassa pohditaankin kirjallisuuden eri toimintatapoja yhteiskunnassa.

"Pääperiaatteena on ollut esittää kirjallisuus kulttuurisissa yhteyksissään", Wrede painottaa.

Lähestyttekö kirjallisuussosiologiaa?

"Ehkä. Enimmäkseen mukana on kuitenkin yleisen ja aatehistorian näkökulmia. Kirjaprojektissa on mukana paljon historioitsijoita, yritin houkutella yhteiskuntatieteilijöitä kirjoittamaan, mutta erilaisia viitekehyksiä oli hyvin työlästä saada sopimaan toisiinsa." Johan Wrede kirjoittaa kirjassa, että kirjallisuus ei ole ainoastaan kollektiivinen muisti, vaan siinä on mukana myös kollektiivisen haaveen, mielikuvituksen, valheen ja manipulaation piirteitä.

"Kirjallisuutta käytetään tietoisesti myös propagandistisessa tarkoituksessa, mielipiteen kääntämiseksi johonkin tiettyyn suuntaan. Sekin on syytä muistaa, etenkin kun ajatellaan Suomelle paljon merkinnyttä poliittista kirjallisuutta. Nationalismin synnyssä esimerkiksi." Vanha kirjallisuus on mukana, vaikka sitä ei kirjoitettukaan ruotsiksi. Yhteiskunta oli siihen aikaan monikielisempi, aina 1700-luvulle saakka. Suomen erottaa Ruotsista ammoisista ajoista kaksikielisyyden perinne, yliopistoissa kieliä olivat sen lisäksi latina, kreikka, saksa.

"Kansalliskirjallisuuden isä Henrik Gabriel Porthan ei esimerkiksi julkaissut ainuttakaan riviä ruotsiksi tai suomeksi. Hän kirjoitti kaiken latinaksi", Knapas huomauttaa.

Kirjan pääpaino on kuitenkin myöhemmässä ajassa, jolloin alkoi kielten ja kansan rakennustöitten aika ja siihen sattui vielä kirjallinen kukoistus, tai ainakin sarastus.

"Kielet saivat entistä suuremman ideologisen merkityksen, tämä sattuu yhteen Ranskan vallankumouksen ja kansalaisyhteiskunta-unelman kanssa, poliittisesti pyrittiin siihen, että kaikki tekstit saattoivat periaatteessa tavoittaa kaikki ihmiset", Johan Wrede sanoo.

"Jos puhutaan 1800-luvusta, ajatus kansalliskirjallisuudesta oli Suomessa hyvin voimakas", Rainer Knapas jatkaa. "Ensin suomeksi ja sitten ruotsiksi, kirjallisuudella oli hyvin laaja yhteiskunnallinen tehtävä pienen akateemisen piirin ulkopuolella." "Propaganda, on ehkä ruma sana, mutta silloin pyrittiin luomaan solidaarisuutta yhteiskuntaan", Johan Wrede lisää.

Seuraavaksi

modernismi Ruotsinkielisen kirjallisuuden historian ensimmäinen osa päättyy Euterpeen , tämän vuosisadan alun kirjalliseen piiriin ja lehteen, jossa toimivat muun muassa Emil Zilliacus , Gunnar Castrén , Sigurd Frosterus ja Olaf Homén . Oliko Euterpe yhden aikakauden päätös vai toisen alku?

"Kysymys on filosofinen, joka tässä muuttuu käytännölliseksi. Pitäisikö sen olla viimeisenä ensimmäisessä osassa vai ensimmäisenä toisessa osassa." "Olemme valinneet näin, ehkä siksi oikein, koska on retorisesti veikeämpää aloittaa toinen osa modernismilla", Johan Wrede vastaa. Clas Zilliacuksen ja Michel Ekmanin kokoama toinen osa on siten edellisessä vuosisadanvaihteessa syntyneen suomenruotsalaisen kirjallisuuden historia.

Finlands svenska litteraturhistoria. Första delen: Åren 1400 - 1900. Svenska Litteratursällskapet i Finland, Helsingfors. Bokförlaget Atlantis, Stockholm. 480 s. 390 mk.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää