Kulttuuri

Eteläintialainen Siri-eepos tallennettiin suomalais-intialaisena yhteistyönä

Homeroksen Iliaan mittaista teosta laulettiin nauhalle koko viikko

Tilaajille

TURKU-Suomalais-intialainen tutkijaryhmä on saanut valmiiksi lähes koko tämän vuosikymmenen kestäneen suururakan: tulunkielisen Siri -eepoksen julkaisutyön. Mittaa teoksella on lähes saman verran kuin Homeroksen Iliaalla . Eepos on nyt luettavissa sekä alkukielisenä että englanniksi käännettynä.

Sirin lauloi tutkijoille luku- ja kirjoitustaidoton riisinviljelijä ja rituaalilaulujen taitaja Gopala Naika, jonka repertuaariin kuuluu kaikkiaan kuusi eeposta. Tapahtumapaikkana oli palmutarha Intian eteläisimmässä osassa Karnatakassa ja runoelman tallennus kesti seitsemän päivää.

"Auringon noustua aloitettiin ja vähän ennen sen laskua lopetettiin. Laulajan ääni tosin sortui muutaman päivän päästä, mutta sitä paranneltiin yskänlääkkeellä ja jatkettiin taas", kertoo tutkijaryhmää vetänyt akatemiaprofessori ja Turun yliopiston Kalevala-instituutin johtaja Lauri Honko.

Esitys otettiin talteen kahdella videokameralla ja kahdella nauhurilla.

Tuloksena on ilmeisesti maailman tähän mennessä tarkimmin dokumentoitu suullinen eepos. Samoin tallenettiin laulajan kanssa käydyt keskustelut.

"Gopala Naika oli todellinen löytö. Hän ei vain laulanut, vaan pystyi myös kertomaan eepoksen muodostumisesta ja esitystekniikasta. Eepostutkijoita se kiinnostaa yhtä paljon ellei enemmänkin kuin itse eepos", Honko arvelee.

Palmunkukasta

syntynyt Runoelma kertoo Siri-nimisestä naisesta, joka syntyy jumalan lahjana arekapalmun kukinnosta satavuotiaalle lapsettomalle miehelle. Maallisen elämänsä Siri taistelee epäoikeudenmukaisuutta ja miesvaltaa vastaan.

Hän jättää uskottoman miehensä ja solmii toisen avioliiton, molemmat ennenkuulumattomia tekoja yhä edelleenkin Intiassa. Kertomuksen edetessä Siri, hänen poikansa Kumara, sekä tytär ja tyttärentyttäret siirtyvät lopulta palvotuiksi jumaliksi.

Siri-kultin merkitys on myös terapeuttinen, osallistumalla siihen nainen turvaa terveytensä ja torjuu onnettomuuksia kuten lapsettomuutta ja esimerkiksi mielenterveydellisiä häiriöitä. Eepos ei ole pelkkä kertomus, vaan myös esikuvallisen käytöksen opas ja uskonnollisen maailmankuvan peruspilari.

Tulun kieltä käyttää pari miljoonaa ihmistä ja se on vain puhekieli; kouluissa opiskellaan kannadan kielellä. "Eepoksessa on synonyymejä kolmella kielellä: tuluksi, kannadaksi ja sanskriitiksi, se kertoo omalta osaltaan maan monikulttuurisuudesta. Pääkieliä Intiassa on satakunta." Siri-kultti on syvästi uskonnollinen ja myös hyvin suosittu. Eri kokoisia ryhmiä on kymmenittäin ja Siri-keskuksia 16. Runoelmaa esitetään erilaisissa juhlissa, rituaaleissa ja kilpailuissa. Tärkeä esitysaika on täydenkuun yö maaliskuussa.

Gopala Naikan ryhmään kuuluu 80 Siri-naista, jotka esiintyvät keltaisin kukin koristelluissa valkeissa sareissa. Naikan yllä on punainen lannevaate. Esitykseen liittyvät arekapalmun puolimetriset kukannuput. Niitä käytetään kuin viuhkoja ja runoelman edetessä ilma on sakeanaan tuoksuvia kukanhöytöjä.

Honko sanoo, että Siri-eeposta ei olisi voitu julkaista ilman Gopala Naikaa, aivan niin kuin ei Kalevalaakaan olisi ilman Elias Lönnrotia. "Mikään kollektiivi ei voi luoda eeposta, se ei ole kansanhengen tuote. Kollektiivi eli sosiaalinen ryhmä tarvitaan vastaanottamaan eepos." Folkloristit ja eepostutkijat eri puolilla maailmaa ovat jo ennakkoon osoittaneet kiinnostusta uutta teosta kohtaan. Sen uskotaan antavan myös aineksia ja teoriapohjaa kulttuuriantropologeille, uskontotieteilijöille ja filologeille.

Onko maailmassa vielä muistiin merkitsemättä vastaavanlaisia eepoksia?

"Satamäärin", arvelee Honko, "Intiassa, Keski-Aasiassa, Länsi-Afrikassa, Indonesiassa ja Filippiineillä. Euroopassa tärkeä alue oli Bosnia, jossa sekä muslimien että kristittyjen eepoksia saatiin talteen niinkin myöhään kuin 1930- ja 1950-luvuilla."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää