Kulttuuri    |   KIRJAT

Reirua meininkiä

Kerttu Karhu teki murresanakirjan, joka ei nuukaale puustaavien kans

Tilaajille

"Kiriootetahanko riseljöö ärrällä vai reellä", kyseli entinen poika historian kokeissa Seinäjoen lyseossa.

Ärrällähän se kirjoitetaan (Richelieu), mutta saman suunnan kulttuuria edustava rirektiivi "kirjoitetaan" Etelä-Pohjanmaan murteessa reellä.

EU teköö kaikem maailman rirektiiviä, se määrää senkin, mihinkä mennes pitää olla kylyvös .

Ilmankos sitten maakunnan väellä on varaa kehua: Eteläpohojalaaset puhuu leviäätte, ei siinä puustaavien kans nuukaalla .

Eheroon taharoon on aseistariisuva sanakirja, ei vähiten siksi, että se kuvaa vanhan ja väistyvän ohella myös uutta ja nousevaa, kuten direktiivi-esimerkki osoittaa. Kerttu Karhun teos on ajassa kiinni.

Kovan murrekaihon harjalla ratsastava kustantaja on myös ajassa kiinni, Etelä-Pohjanmaan sanavaroja kuvaava taskukirja on jo sarjan kolmas. Lisääkin on toivottavasti tulossa. Aiemmin ovat ilmestyneet kirjaset Savon murteesta ja Stadin slangista.

Fraseologia, esimerkistö on hyvän sanakirjan puntari. Tällä perusteella arvioiden Etelä-Pohjanmaan kirja sijoittuu piripintaisen savon ja karun niukan stadin puolimaihin. Esimerkistö avaa jäyhän ja riemullisen ikkunan eteläpohjalaiseen sielunmaisemaan.

Fraseologia on monesti aivan verratonta. Istua -verbiä esitellään vain parissa erityismerkityksessä. Etelä-Pohjanmaalla kello istuu, silloin kun se muualla maassa seisoo. Istua rintahan merkitsee rintaan, henkeen, ruokatorveen kiinni jäämistä. Istuu rintahan kuk Kujalar ruotti Amerikas . Kujala-parka!

Häppä

ja kikki Menikähäv varpahat, sanoo entinem mies, kul lompuuki jaloollep putos . Kyse on lompakon putoamisesta.

Tämähän on normaalia eteläpohjalaista uhoa, tällaista olemme tottuneet odottamaan. Ja kiroamaanhan eteläpohjalaiset myös ovat kovia jo pienestä ruveten: Taatanan turha reisu niim mitättömän asian tähäre, sanoo poika, kuk kikkivieroolta tuli . Poika tuli siis rintaruokinnan vieroituksesta.

Mutta mukana on myös arjen askareita ja emännän huolia. Mukula on niin krätyynen, vaikka moon sitä kuinka paupannu .

Häppä on lapsen maitoa Satakunnassa ja Etelä- Pohjanmaalla. Tällä virossakin tavattavalla vanhalla sanalla on kiintoisa historia, nythän se laajalti slangissa merkitsee viinaa. Vaikea sanoa, liittyykö Eheroon taharoon -kirjan esimerkki jo jotenkin uuteen merkitykseen: Häppää, sanoo entinenkin mies, kul lapsem mairon joi .

Etelä-Pohjanmaa on suomen kielen päämurrealueista epäilemättä yhtenäisin. Silti pitäjien välillä on eroja niin sanojen äänneasussa kuin niiden merkityksessäkin.

Eheroon taharoon kuvaa nimenomaan Kauhajoen murretta, "maakuntamma etelääsen osan kieltä", kuten tekijä Esipuhet-jaksossa ilmoittaa. Siis kieltä eikä kiältä , kuten pohjoisessa, ilima eikä ilama , mennähän eikä menhän .

Sanojen merkitykset taas liukuvat sillä tavoin, että Kauhajoella verha merkitsee hametta ja verhat ylipäänsä naisten vaatteita. Mutta yleisesti Etelä-Pohjanmaalla verhat merkitsevät vaatteita kantajansa sukupuoleen katsomatta.

Härmäläinen kirjailija Ilmari ( Ilamari ) Turja, jonka synnyinkieli edusti siis maakunnan pohjoisosaa, muisteli osakunta-aikojaan. Muista sitte jotta tuut hyvis verhoos merkitsi yksiselitteisesti, että oli sonnustauduttava tummaan pukuun.

Heh

ja nuon Kerttu Karhu on sanakirjantekijänä hyvinkin puoliammattilainen, hän on julkaissut myös tekstikirjan Kauhajoen murteella. Niinpä hän ei ole unohtanut tärkeitä pikkusanojakaan, jotka harrastelijalta tahtovat usein unohtua. Kirja noteeraa tärkeän kohteliaisuussanan heh 'ole hyvä'.

Pois on tosin hakusanana unohtunut tiheään esiintyvä sana, jonka merkitys on 'noin'. Ulkopuolisen on vaikea uskoa, että sen säännöllinen vastine Etelä-Pohjanmaalla on nuon : Hyssytän nys sitä mukulaa, kus se nuol lujaa porajaa!

Sama ilmiö on kyseessä, kun nuo -sanan monikon taivutus noudattelee yksikköä: Siä se kävelöö ja vetääk klohonuaa nuota kummisaappahiansa .

Oman hakusanansa olisivat myös ansainneet esimerkistössä vilahtavat sanat mokkelo 'nukke' ja nakkoos 'hyppyri'.

Kirjakieleen syntyy koko ajan uusia ranneke, kieleke- tyyppisiä sanoja. Tällainen johdostyyppi on yleinen myös Etelä-Pohjanmaalla, mutta se on hauskasti es -loppuinen: flatkutes 'juoruilija', häikkäles 'pirulainen', hörötes 'äänekäs nauru', jähärytes 'kahvimaito', kruputespannu 'kahvinkeitin'.

ERKKI LYYTIKÄINEN

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää