Kulttuuri

Pommitusöitä ja ensi-iltoja Belgradin sotanäyttämöllä

Tämä on kakkosotsikkoa joka täydennetään myöhemmin

Tilaajille

BELGRAD-Teini-ikäinen Bojana on meikannut ja pukeutunut joka aamu parhaimpiinsa viimeisten kymmenen päivän aikana ja lähtenyt tuhansien toisten lailla konserttiin Belgradin Tasavallan aukiolle. Kaikkien muiden tavoin hän kiinnittää mustavalkoisen "kohde"-paperilapun takkiinsa uhmaamaan Naton pommeja, joita on pudotettu Jugoslaviaan 24. maaliskuuta alkaen.

Konserttien mottona on säe Laulut ovat pitäneet meidät hengissä , joka palauttaa mieliin vanhan partisaanilaulun toisen maailmansodan vuosilta. Bojanan isoisä, 78-vuotias eläkeläinen ja kerran natseja vastaan taistelleen vastarintaliikkeen jäsen, muistaa laulun hyvin. Hänen ryhmänsä teki sabotaasheja Belgradin postitoimistoon, saksalaisten valloittajien radiolähettimiin ja polttoainevarastoihin.

"Olin toivonut, että lastenlapsieni ei olisi koskaan täytynyt kokea tällaisia aikoja", hän sanoo Naton Jugoslavian sotaretkestä. Useimmat isovanhemmat jakavat tunteen sekä Serbiassa että Kosovon maakunnassa, jossa tuhannet albaanit ovat menettäneet koko omaisuutensa.

Bojanan tuhansien ihmisten kanssa Tasavallan aukiolla kuuntelema musiikki ei ole leimallisesti isänmaallista. Tunnetut yhtyeet soittavat suosittuja lauluja ja balladeja, joista jotkut ovat kymmenen, viisitoista vuotta vanhoja.

"Konserttien pitäisi helpottaa rauhatonta ja jännittynyttä tilaamme", suosittujen paikallisten yhtyeitten Bajagan ja Instruktorin johtaja Momcilo Bajagic , 39, sanoo.

Monien muitten muusikoitten lailla Bajagicilla ei ole juuri nyt inspiraatiota. "Nyt ei ole oikea hetki. En kykene kirjoittamaan mitään uutta juuri nyt, ehkä myöhemmin." "Konsertit ovat eräänlaista kollektiiviterapiaa", Lukrecija Vranjesevic , tunnettu belgradilainen psykologi, sanoo.

"Ihmiset pelkäävät niin paljon pommeja, epävarmuutta. Heidän elämänsä on muuttunut ilmahyökkäysten alettua painajaisuneksi. Nyt tuntuu hyvältä olla toisten kanssa, ryhmässä ja jakaa ja keventää pelkoja", hän lisää.

Uusi "galleria"

kävelykadulla Bojana kävelee monien kanssa kolmen tunnin konsertin jälkeen Tasavallan aukiolta Knez Mihailovnan kävelykadulle Belgradin sydämeen. Paikallisten maalareitten ja veistäjien improvisoidut näyttelyt avataan kolmelta joka iltapäivä. Näyttelyiden tunnuksena on Lopettakaa sota . Taiteilijat asettelevat töitään ohikulkijoitten katseltavaksi uudessa "galleriassa" laittamalla taulut ja veistokset korttelin seinille tai myymälöitten ikkunoihin.

"Tämä ei ole minulle mitään uutta, olen esitellyt töitäni näin ennen sotaakin", sanoo Marija Stefanovic , nuori belgradilainen maalari, jonka Savan ja Tonavan maisemat vetävät useimpien huomion puoleensa.

"Kun nyt katselen tuttuja siltoja, mietin, ovatko ne enää parin päivän päästä tämän kaupungin tunnuksia", Marija sanoo.

Nato tuhosi viikonvaihteessa kaksi pohjoisserbialaisen Novi Sadin kaupungin siltaa ja monet Belgradin kahdesta miljoonasta asukkaasta pelkäävät, että lukuisat kauniit, kaupungin vanhan ja uuden osan yhdistävät sillat ovat Naton seuraava kohde.

Kansallisteatteri

alituiseen täynnä Myöhemmin iltapäivällä Bojana ystävineen voi valita teatterin, elokuvan tai taiteenystävien yhden lempipaikan, elokuva-arkiston, väliltä.

Teatterit aukeavat Belgradissa jo viideltä iltapäivällä, ja yksi suosituimmista on Tasavallan aukion laidalla oleva Kansallisteatteri. Ennen sotaa liput maksoivat 50 dinaaria, noin kaksikymmentäviisi markkaa, nyt dinaarin, viisikymmentä penniä.

Teatteri on alituiseen täynnä, yleisö voi katsoa päivittäin vaihtuvasta ohjelmistosta oopperoita kuten Nabuccoa tai Aidaa , balettia kuten Prinsessa Ruususta tai Fedor Dostojevskin Idiootin näytelmäversiota.

Teatterinjohtaja Bozidar Djurdjic sanoo, että hänen uusimman ohjauksensa - Aiskhyloksen Persialaiset - ensi-ilta on suunnitelmien mukaisesti Kansallisteatterissa tänään torstaina. Tragediassa kuvataan antiikin Kreikan voittoa persialaisista maahantunkeutujista.

"On pelkkä yhteensattuma, että näytelmän ensi-ilta on torstaina. Olemme harjoitelleet sitä kolme kuukautta", Djurdjic sanoo. "Mutta on hyvä, että se tulee näyttämölle nyt, tällä hetkellä. Aiskhylos esittää näytelmässään kansansa uljaimman hetken ilman ahtaan kansallisen vihan häivääkään." Kusturicaa

elokuvateatterissa Belgradin asukkaat käyvät elokuvissakin, kunhan vain näytetään kotimaisia filmejä. Niihin kuuluu Cannesin ja Venetsian juhlilla voittaneen Emir Kusturican Underground ja Musta kissa, valkea kissa .

Monet kulttuurin ystävät arvostavat vanhaa tenhoa ja tyyliä ja he menevät elokuva-arkistoon, jota pidetään Kaakkois-Euroopan monipuolisimpana. Siellä voidaan katsoa esimerkiksi Eisensteinin klassisia mykkäelokuvia ja Chaplinin parhaita, mutta esillä on myös monia suosittuja 1970-luvun elokuvia kuten Verinen sotilas , Mansikoita ja verta , MASH , Woodstock ja Easy Rider .

"Lastemme on nähtävä elokuvia, joitten kanssa me kasvoimme", arkiston johtaja Rade Zelenovic sanoo. "Se saa heidät ymmärtämään asioita paremmin."

Mutta kello kahdeksalta, jolloin iltaelämä ennen alkoi, Belgradista tulee aavekaupunki. Ilmahyökkäyksistä varoittavat sireenit huutavat silloin minuutin ja hälytys on voimassa koko yön.

Belgrad aloittaa joka ilta kello 20 pelokkaan yön, jonka täyttävät matalalla lentävät lentokoneet ja ohjukset.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää