Kulttuuri

Saksalainen näyttelijäsuosikki Joachim Król matkustaa junalla Suomen halki

"Saksan elokuvan ongelmat peräisin 50 vuoden takaa"

Tilaajille

Düsseldorfilainen Joachim Król saapui viikonlopuksi Helsinkiin lentokoneella eikä juna-laiva-juna-yhdistelmällä, vaikka hän esittää Junalinnut -elokuvan päähenkilöä. Junafriikki ei olekaan hän, vaan elokuvan kirjoittaja ja ohjaaja Peter Lichtefeld .

Junalinnut kertoo Królin esittämästä Hanneksesta, olutkuskista, joka opettelee huvikseen juna-aikatauluja ulkoa. Hannes lähtee lomallaan Dortmundista Inariin osallistuakseen maailman ensimmäisiin aikataulukisoihin ja tapaa matkalla suomalaisen Sirpan, jota esittää Outi Mäenpää .

Elokuva on tämä matka, ja se kuvattiin junissa. Ryhmä asui ja teki töitä yöjunissa. Aikataulu oli tiukka. Välillä matkustettiin takaisin päin. Król sanoo kysyneensä Lichtefeldiltä ensimmäiseksi, että miksi Inari. Eihän sinne mene junakaan.

Lichtefeldin vastaus oli: Luota minuun.

Król sanoo, että näyttelijä voi luottaa elokuvantekijään, joka on innostunut tarinastaan ja pitää luomistaan ihmisistä.

"Sellaiseen on helppo päästä sisälle." Król uskoo Lichtefeldin ihastuneen Lappiin, mutta myös sekoittaneen sen Villiin länteen.

Królilla on Saksassa melkoisesti mainetta kykyjensä ja rattoisan homokomedian Vapautuneen miehen armottoman suosion ansiosta. Maineensa turvin hän on auttanut muutaman nuoren ohjaajan alkuun. Lichtefeld on yksi heistä.

Król ei ole aikataulufriikki, mutta muutama fanaatikko on tullut kiittelemään häntä sielunveljeksi. Hanneksen selitykseksi riittää, että hän on kotoisin Itä-Saksasta. "Ehkä hän oppi siellä matkustamaan päänsä sisällä", Król sanoo.

Król, 42, on elegantti ja hyvin pukeutunut keskieurooppalainen, eikä ollenkaan Hanneksen tai Vapautuneen miehen Norbertin kaltainen pikkumies.

Hän sanoo, ettei ole erityisesti hakeutunut ujojen miesten osiin. Helmut Diehlin äveriäässä müncheniläiskomediassa Rossini hän esittääkin Patrick Süskindin tapaista kirjailijaa. Kokemus oli outo.

Tuotannossa oli paljon rahaa. Elokuva, jonka ensi-ilta on tässä kuussa Suomessakin, kuvattiin jättiläismäisessä studiossa. Näyttelijöillä oli omat huoneet, jotka sisustettiin heidän toivomustensa mukaan, ja ryhmällä oli oma kokki.

Juuri Budapestissa kuvatussa Rolf Schübelin elokuvassa Gloomy Sunday Król esittää suorastaan eleganttia henkilöä, juutalaista ravintoloitsijaa.

Mutta pikkumiestä olisi lisää luvassa. Ralf Königin sarjakuvaan perustuvasta Vapautuneesta miehestä aiotaan tehdä jatko-osa. Królia ajatus vähän puistattaa. "Mutta eihän sitä voi ihmetellä. Vapautunut mies sai Saksassa 7,5 miljoonaa katsojaa." Komediabuumi

Saksan elokuva on 1990-luvulla elänyt nousukautta, mutta suosituimmat elokuvat ovat olleet keveitä pikku komedioita. Varsinainen mainstream puuttuu yhä.

Joachim Król pahoittelee käsikirjoittajien puutetta. "Ongelman syyt ovat 50 vuoden takana. Juutalaiset ovat todellisia tarinankertojia. Heidät hävitettiin Saksasta, ja se puute tuntuu yhä." Królin mukaan saksalaiset ovat liian sulkeutuneita ja itsekriittisiä osatakseen kirjoittaa ajankohtaisia tarinoita.

Ja kuitenkin Saksa jos mikä on täynnä kertomatta jääneitä tarinoita.

"Vika on myös siinä, että sijoittajat ovat hätäisiä. Jos he sijoittavat elokuvan tekniikkaan, se voidaan panna käytäntöön ja rahat palaavat nopeasti takaisin. Mutta jos sijoittaa käsikirjoittajaan, ei sitä voi panna heti toimimaan. Sille on annettava viisi tai kymmenen vuotta aikaa kehittyä." Tv-raha näkyy

Televisio on mukana melkein jokaisessa eurooppalaisessa tuotannossa ja Król sanoo, että se näkyy elokuvista.

"Jossain vaiheessa vaikeudet aina alkavat. Ennen pitkää tv:n yhdysmies muistuttaa, että mehän tämä maksetaan. Joskus kohtaukset ovat liian rankkoja, mutta usein on vain kyse siitä, etteivät tv-yhtiöt halua rahoittaa sitä työmäärää, mikä oikean elokuvan tekemiseen kuluu."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää