Kulttuuri

Elokuvia mielentilasta nimeltä Suomi

Lasse Saarinen on tuottanut suuren osan 90-luvun parhaista dokumenttielokuvista

Tilaajille

Lasse Saarinen tuottaa tämän maan kalleimpia dokumenttielokuvia. Ne kuvataan filmille, ja niiden tekemiseen käytetään paljon aikaa, jopa vuosia. Vaikka niiden tärkein foorumi on aina televisio, ne ovat parhaimmillaan valkokankaalla.

Silti kalleimmatkin dokumentit ovat aika halpoja, jos niitä vertaa esimerkiksi pitkiin elokuviin. Tai vaikkapa mainoksiin: puolen minuutin mittainen mainos maksaa yhtä paljon kuin Saarisen Kinotar Oy:n tuottama tunnin dokumentti.

Taidolla tehdyt dokumentit ovat eräänlaista ylellisyyttä tekijöille ja toivottavasti katsojillekin. Niillä ei kukaan rikastu, mutta ei välttämättä köyhdykään. Paineet eivät ole kohtuuttomia, mutta rima voi silti olla korkealla.

"Dokumenttien tuottamisessa riskit ovat hallittuja", sanoo Saarinen, jolla on kokemuksia pitkistäkin elokuvista. Kinottaren ensimmäinen tuotanto oli Kaisa Rastimon Suolaista ja makeaa . Ennen Kinottaren perustamista Saarinen oli tuottamassa Ilkka Järvi-Laturin Tallinnan pimeyttä , ja nyt on syksyksi valmistumassa Veikko Aaltosen Rakkaudella, Maire .

Saarinen tunnetaan kuitenkin parhaiten dokumenteistaan, joita hänellä on yleensä tuotannossa useita yhtaikaa. Tämän viikonlopun aikana Helsingissä näytetään dokumentteja kahdessakin tapahtumassa, Kiasman Lyhyt kevät -ohjelmassa ja Andorran dokumenttipäivässä. Kinottaren tuotantoja on mukana viisi: Kiasmassa nähdään Sakari Kirjavaisen Ruunaus , Susanna Helkkeen ja Virpi Suutarin Valkoinen taivas , Markku Heikkisen Ristiriita sekä Anu Kuivalaisen Musta kissa lumihangella , ja Andorrassa nähdään vielä Mika Taanilan Thank you for the music .

Saarinen on tuottanut myös mm. Mika Taanilan uusimman dokumentin Futuro - tulevaisuuden olotila , joka sekin palkittiin Tampereella, Taru Mäkelän dokumentit Lotat ja Daavid sekä Virpi Suutarin ja Susanna Helkkeen Synnin ja heidän uusimpansa Saippuakauppiaan sunnuntai .

Nyt Saarinen on tuottamassa Kanerva Cederströmin uusinta dokumenttia. Tähän asti 39-vuotiaan Saarisen ympärille on kerääntynyt vain hänen itsensä ikäisiä tai nuorempia dokumentaristeja, mutta Cederström on alan veteraaneja. Saarisen maine siis kasvaa yli sukupolven.

"Menestys tuo mukanaan lisää ihmisiä", Saarinen toteaa ihan aiheesta, sillä Kinottaren tuotannot ovat keränneet monia palkintoja ja ylipäätään kiitosta.

"Alan sitä paitsi jo olla virkaiältäni vanhimpia tuottajia", hän muistuttaa. Saarinen on ottanut ensimmäiset kerrat tuntumaa tuottamiseen jo 80-luvun puolivälissä.

Persoonallisia

dokumentteja Saarinen päätti ryhtyä toden teolla tuottamaan dokumentteja vuonna 1995. "Hain helpommin hallittavissa olevaa elokuvan lajia, ja sen lisäksi suomalainen dokumentti oli juuri tuolloin nousussa", Saarinen kertoo.

Sen jälkeen tietty dokumenttiohjaajien ryhmä - ellei suorastaan sukupolvi - on hyvin luontevasti löytänyt Saarisesta sopivan tuottajan. Kinottaren dokumentit eivät muistuta toisiaan, mutta yhteistä niille onkin ehkä juuri se, että ne tuntuvat olevan tekijöidensä näköisiä - luontevia ja persoonallisia.

Dokumenttien tekemisessä ennakkosuunnittelulla on erittäin suuri merkitys. Siinä vaiheessa tuottajakin on aktiivisemmin mukana, koska siinä tehdään samalla ratkaisuja myös budjetista.

"Todellisuudessa dokumentista ohjataan suurin osa vasta leikkauspöydässä. Silloinkin pyrin sanomaan mielipiteeni, mutta se riippuu ohjaajastakin. Toiset haluavat kuulla enemmän tuottajan mielipiteitä, toiset vähemmän", Saarinen sanoo.

"Esimerkiksi Kanerva Cederströmin elokuvaa leikatessa vahvistin vain ohjaajan omaa käsitystä siitä, mikä ongelma elokuvan lopussa oli. Hänen elokuvansa on enemmän kuvataidetta kuin dokumentti, se kertoo mielentilasta nimeltä Siperia." "Sitten on toisenlaisia elokuvia, kuten Taru Mäkelän Lotat, jotka ovat selkeämpiä ja silloin keskusteluja käydään enemmän rakenteesta." Intuitiot

tärkeitä Lasse Saarinen käyttää sanaa taidedokumentti puhuessaan omista tuotannoistaan. Se sopii kuvaamaan suomalaista 90-luvun dokumenttia, joka on kansainvälisestikin erikoinen ilmiö. Suomalaiset dokumentit herättävät usein kiinnostusta festivaaleilla, mutta Saarinen huomauttaa, että niiden myyminen ulkomaille on silti vaikeaa.

"Suomalaisissa dokumenteissa korostuu tunnelman merkitys", Saarinen sanoo. Se tekeekin tuottajan roolin erityisen hankalaksi.

Saarinen myöntää, että hänen omat tuotantopäätöksensä syntyvät usein puhtaasti intuitioiden pohjalta. Ja vuosien mittaan ostajatkin ovat alkaneet luottaa Saarisen vaistoon.

Tuottajalle on merkitystä silläkin, kuka idean esittää. Pienestä maasta on paljon haittaa elokuvanteossa, mutta siitä on toisaalta se etu, että ihmiset tulevat tutuiksi.

"Ajattelen aina sitäkin, että haluanko olla tuon ihmisen kanssa tekemisissä seuraavan vuoden ajan", Saarinen tunnustaa.

Dokumenttien pitkät tuotantoajat saavat aikaan sen, että dokumenttiohjaajat ovat toivottoman huonosti palkattua väkeä.

Kun elokuvien budjetit ovat nyt nousussa, Saarinen toivoo, että se koituisi myös dokumenttiohjaajien henkilökohtaiseksi eduksi.

Sosiaalinen

ammatti Suomessa on pulaa hyvistä elokuvatuottajista. Lasse Saarisen kilpailijat ovat harvassa "taide-elokuvien" saralla. Jos joku haluaa rikastua tuottajana, hänen kannattaa valita mainosten tai puhtaasti tv-työn lyhytjänteinen uraputki. Vaikka ei Saarinenkaan köyhä mies ole.

"Mikä on mun motivaationi? Että on osaltaan tekemässä jotakin, jolla on merkitystä vuosienkin päästä. Jotakin joka ei häviä." "Tämä on myös äärimmäisen vaihteleva työ. On paljon asioita, joita pitää hallita. Ja koko ala on sosiaalinen: kaikki perustuu sille, että tulee ihmisten kanssa toimeen."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää