Kulttuuri    |   KESKUSTELUA

Normittavia kaihtimia, ei kiitos!

Suomalaisen tanssin ongelma eivät ole liian pitkät teokset vaan pikemminkin lyhyistä koreografioista koottu sirpaleohjelmisto, kirjoittavat Zodiakin taiteellisen toimikunnan jäsenet ja uuden tanssin keskuksen toiminnanjohtaja, jotka vastaavat Auli Räsäsen Näkökulma-kirjoitukseen.

Tilaajille

Helsingin Sanomien päätanssikriitikko Auli Räsänen on löytänyt suomalaisen nykytanssin ongelmien ytimeen: nykytanssissa "kaikki saavat kenenkään estämättä tehdä pitkän teoksen", vaikka "vain mestarit hallitsevat tunnin keston" (Lyhyitä teoksia, kiitos! link{ETR=tl;HS990514SI1KU012h9.jtun.;all;hesa} HS 14. 5.). Tämän ongelman hän katsoo "piilevän tanssitaiteilijoiden hallitsemassa uuden tanssin keskuksessa", joka ei kannusta lyhyiden teosten tekemiseen. On totta, että Zodiakin ohjelmistoa ja taiteellista profiilia hallinnoivat taiteilijat itse. Totta on sekin, että Zodiakissa sekä kokeneemmat että nuoremmat koreografit saavat tehdä haluamansa pituisia teoksia. Taiteellinen toimikunta ei valitse produktioita ohjelmistoon niiden pituuden mukaan eikä puutu teosten kestoon tai sisältöön sittemminkään. Tanssitaiteen laadusta pyritään pitämään huolta antamalla taiteilijalle kohtuulliset resurssit ja luomisrauha teoksen tekemiseen.

Tanssi on niin tiivis taiteenlaji, että teoksista yleensä tulee pikemminkin lyhyitä kuin pitkiä. Tanssiteoksen pituus riippuu valitusta genrestä, sisällöstä ja teoksen estetiikasta. Lyhyistä teoksista kootut sirpaleohjelmat ovat olleet tanssin ongelma - myös Zodiakissa.

Uuden tanssin keskuksen kahden ja puolen näytäntövuoden ohjelmistossa on ollut kaikkiaan 45 eri tanssiohjelmaa. Näistä 22 eli puolet on koostunut Räsäsen mittatikun (10-30 minuuttia) mukaisista lyhyistä koreografioista tai kahdesta neljään eri koreografian yhteisesityksistä (13 yhteisiltaa). Näistä lyhytohjelmista Auli Räsänen on nähnyt ja arvioinut kahdeksan, eli hänen torjuntaprosenttinsa on 64.

Tanssiesityksillä

on kestonsa Useamman koreografian tekninen toteuttaminen samana iltana on yleensä vaikeampaa kuin yhden teoksen illan jo teknisen kapasiteetin vuoksi, sekä kotona että kiertueilla.

Niiden yhdistely ja kierrättäminen ei ole erityisen "joustavaa" eikä taloudellisesti kannattavaa. Mitä enemmän on väkeä, sitä kalliimpi on tuotanto. Lyhytteokset tarvitsevat kukin teknisen henkilökuntansa, oli niiden kesto tai esiintyjäjoukko mikä tahansa. Yksi sooloesitys illassa olisi taloudellisesti kannattavaa sekä myyjälle että tilaajalle, ei usean työryhmän kokonaisuudet.

Kokoillan teosten ensi-iltoja Zodiakissa on ollut 23. Auli Räsänen on arvioinut niistä kymmenen.

Bagnolet-katselmus, johon Räsänen viittaa "eurooppalaisena käytäntönä", on luonteeltaan kilpailu, jossa katsastetaan kerralla kymmeniä teoksia. Siksi teosten pituus on rajoitettu. Zodiakin esitykset eivät ole kilpailu eivätkä katselmus.

Useimmilla kansainvälisillä festivaaleilla on tarjolla pääosin kokoillan teosten esityksiä. Eniten kiertäviä ovat ryhmät, jotka esittävät kokoillan teoksia tinkimättömästi omalla estetiikallaan, kuten DV8, Wim Vandekeybus, Jan Fabre, Rosas jne. Ne eivät esitä määrämittaista ja tasalaatuista tanssitaidetta.

Tämänvuotinen EU:n teatteripalkinto jaettiin Pina Bauschille, joka tunnetaan mm. kolmetuntisista esityksistään. Niissä läsnäolo ja tapahtumien todellinen kesto luovat sisältöä.

Kritiikki ei saa

antaa direktiivejä IETM:n kokouksen aikana Suomessa kokoontui myös vuoden 2000 kulttuuripääkaupunkeja kiertävän Trans Dance 2000 -nykytanssifestivaalin esityksiä valitseva raati. Sen mielestä Euroopassa kiertää riittävästi teknisen osaamisen ja virtuositeetin pohjalta arvostettuja "hyviä" esityksiä, mutta vailla paikallisia ja yhteisöllisiä ominaispiirteitä. Sellaisen he löysivät Zodiakin kokoillan teosten joukosta. Paula Tuovisen Faravidin maa lähtee ensi vuonna kulttuuripääkaupunkien kierrätykseen, sikäli kuin koti- ja ulkomainen rahoitus järjestyy.

Jos olemme ymmärtäneet oikein Räsäsen toiveet ja mieltymykset, suomalaista nykytanssia saisivat tehdä lähinnä ulkomailla vierailleet miespuoliset koreografit. Teokset olisivat 10-30 minuutin mittaisia ja ne esitettäisiin valkoisella tanssimatolla, kauniissa, hohtavassa valossa (ks. arvostelu HS 10. 5.).

Toivomme vilpittömästi, että kritiikki ei määrittelisi taiteentekemiselle direktiivejä. Vain metrinmittaisia tauluja, kiitos?!

ISMO-PEKKA HEIKINHEIMO

PETRI KEKONI ULLA KOIVISTO SOILE LAHDENPERÄ KATARINA MCALESTER KIRSI MONNI LIISA PENTTI TUOMO RAILO PAULA TUOVINEN KATARIINA VÄHÄKALLIO Zodiakin taiteellinen toimikunta

RAIJA OJALA Zodiakin toiminnanjohtaja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää