Kulttuuri

Paavo Sarkkaman legendaarinen Pienet sydämet valloitti Oulussa myös uusintaensi-illassaan

Luovaa hulluutta kuin 50 vuotta sitten

Tilaajille

OULU-Kaikeksi onneksi tekno-Oulusta löytyy vielä ripaus luovaa hulluuttakin. Sillä ainakin jonkinasteista hulluuttahan tarvitaan, kun ryhdytään rekonstruoimaan Oulun kaupunginteatterin lavealle suurelle näyttämölle kansakoulunopettajan kirjoittama ja säveltämä 50 vuotta vanha satuooppera amatöörivoimin.

Vieläkin hullumpaa on, että Paavo Sarkkaman Pienet sydämet valloitti jälleen kerran täpötäyden ensi-iltakatsomon. Kaikki muutkin esitykset ovat jo nyt loppuun varattuja. Pienten sydänten uutta tulemista seurattiin lempeästi hymyten ja välillä kyynelsilmin. Eritoten seurasivat ne, jotka olivat olleet mukana ensikoitoksessa 50 vuotta sitten, näyttämöllä tai katsomossa.

Vuonna 1949 kaikki oli toisin. Oulu vielä raivasi raunioitaan, kun kaupungintalon juhlasaliin uurastettu Pienet sydämet -esitys, silloinkin lapsiesiintyjien eli harrastajien varassa toteutettu megatyö, sai ensi-iltansa.

Vielä silloin Oulusta oli monin verroin pitempi matka Helsinkiin kuin nyt. Se, että Pienet sydämet vieraili myös pääkaupungissa ja peräti Suomen Kansallisteatterissa, teki hyvää oululaiselle itsetunnolle.

Kadulla tiedettiin kertoa, että itse näyttelijä Ella Eronenkin oli kiitellyt. Se oli meille silloin kova juttu.

Lapsille lapsivoimin tehty esitys oli tietenkin 1949-1951 täydellinen ihme. Liikettä, musiikkia, värejä ajan ankeuteen. Sillä oli merkitystä.

Pienten sydänten uudesta tulemisesta tahdottiinkin tehdä mahdollisimman paljon alkuperäisen näköinen, tosin uudempaa teatteritekniikkaa, äänentoistoa ja valojen mahdollisuuksia hylkäämättä.

Valtaisa lapsikuoro

oli nyt näkyvissä Tällä kertaa myös valtaisa lapsikuoro oli näyttämöllä näkyvissä. 50 vuotta sitten se oli tungettu kaupungintalon pienissä tiloissa piiloon pahvikulissien taakse.

Nykyinenkin tulos oli omassa ja kieltämättä hieman oudossa laadussaan sekä valloittava että liikuttava.

Valloittavaa oli tietenkin se, että nykyoululaiset koululapset olivat omaksuneet Sarkkaman satumaailman keijuja ja joka ikistä hyttystä ja muuta ötökkää myöten niin kokosydämisesti kuin olivat.

Nämä lapset uskoivat sittenkin vielä satuun, nämä nykylapset.

Liikuttavaa oli havaita, mitä kaikkea tuo muistojen kultaama teatteri-ihme ihan oikeasti piti sisällään: aika leveällä pensselillä maalattuja pahvikulisseja, paperisia tekokukkia ja keijun siipiä, ilmeisesti värjätystä sideharsosta kursittuja hamosia, ehkä joulukuusenkoristeista sommiteltua kullan välkettä.

Muutahan ei siihen aikaan ollut tarjollakaan.

Husaarit hallitsivat

marssikuvionsa Sitä en tiedä, riittääkö tuo kaikki, juonen heppoisuus mukaan lukien, katsomon nykylapsille vai onko kaikki vain hassua. Sillä hassua Pienten sydänten näyttämöpuuhastus tepastelevine koreografioineen usein oli ja on siksi hassua nytkin, kahden aikakauden amatööriteatteria.

Toisaalta oli ilmiselvää, etteivät nykyversion ohjaaja Tarja Ukkola tai koreografi Sari Lievonen millään tavoin hävenneet urakkansa olemusta. Työtä oli tehty ahkerasti ja, näin luulisin, ankarastikin. Sen verran topakasti ensi-illan husaarit hallitsivat marssikuvioitaan, hovineidot liitelyjään ja muurahaiset napakoita hyppyjään.

Mikä parasta, musiikillisesti Pienet sydämet toimi harrastajatyöksi erittäin hyvin. Markku Jounelan johtama orkesteri soitti Sarkkaman marssivoittoista, mutta melodista musiikkia iloisesti ja täsmällisesti. Laulajat ja eritoten väkivahva lapsikuoro osasivat asiansa ihan oikeaksi nautinnon aiheeksi asti.

Jotain ehdottoman uuttakin Pienten sydänten ensi-illassa nähtiin. Lapsikuoroon kuului sekä Aasiasta että ilmeisesti Afrikasta muuttaneita lapsia, jotka kaiken lisäksi puhuivat ehtaa Oulun murretta esityksen jälkeen.

Oulu ja maailma ovat muuttuneet. Sarkkaman satumetsässä liitelee nykyään kaikenrotuisia keijuja. Hyvä niin.

Pienet sydämet. Oulun kaupunginteatteri. Sävellys ja sanoitus Paavo Sarkkama, ohjaus Tarja Ukkola, koreografi Sari Lievonen, kapellimestari Markku Jounela, puvut Pirjo Valinen, lavastus Sakari Murtola.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Huono huumoriräppi on Suomen kovinta hittimusiikkia, vaikka yli 30-vuotiaat eivät tajua siitä mitään – Lajin ykkösnimen Slim Millin mukaan nykyräppi on tylsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää