Kulttuuri

Porin Maaseudun taide -näyttely pohtii kirveenterävästi maata, ihmistä ja eläintä

Halkojen, perunankuorten ja tähkien maa

Tilaajille

PORI-Porin taidemuseon Ruralia eli Maaseudun taide -näyttely ei ole mikään pehmeä, auringon kultaama matka heliseväheinäisille maaseutupelloille.

Näyttely ei ole erityisen nostalginen; sen maaseutu on nyt, tämänhetkinen, yllättävä, tuore.

Ja tietysti myös kamppaileva, vaikka suurin osa teoksista on tunnelmiltaan pikemminkin toteavia kuin selkeän kriittisiä.

On hienoa, että näyttely saa maaseudusta irti muutakin, kuin ne yleisimmät näkökulmat, eli EU:hun liittyvät ongelmat tai ikuisen kaipuun maalle. Näkökulmia maaseutuun Ruraliassa on nimittäin yhtä monta kuin taiteilijoitakin, joita taas on viisitoista kappaletta, Suomesta, Belgiasta, Hollannista, Saksasta ja USA:sta.

Maaseudun kuumimpaan perunaan, EU:hun ja sen tuomiin muutoksiin ottaa suoraan kantaa ainoastaan Niilo Hyttinen, jonka Katson maalaismaisemaa -maalauksessa alaston päätön mies kannattelee irtopäätään, keskellä eurokolikko-kuun valjusti valaisemaa latomaisemaa.

Hyttisen työt tuntuvat absurdeilta ja vaikeilta, mutta ehkä niiden sanoma pyrkiikin olemaan juuri se: maaseudunkin elämästä on tullut absurdia, kimuranttia. Siis selkeän ja yksinkertaisen vastakohta.

Ihminen ja halko,

yksinäinen ihminen Ruralian teoksissa pohditaan muun muassa "aitoutta" useammassakin mielessä. Jaakko Heikkilän valokuvissa on rehellisesti kameraan katsovia maaseudun ihmisiä, iän ja työn uurtamia.

Pekka Turusen valokuvissa taas on halkojen hakkaajia ja tekijöidensä näköisiä halkopinoja. Maaseudun estetiikka ei ole vain kaunista maisemaa, sillä maisemaan vaikuttaa ihminen, ja ihminen osaa rakentaa kaunista yllättävistäkin asioista. Niin kuin vaikkapa torneja, majoja tai taloja - haloista.

Timo Heino puolestaan käyttää teoksissaan aitoja materiaaleja, kuten puun- ja perunankuorta.

Yksi toistuvista teemoista on huumori, joka usein liitetään maaseutuun itsestään selvänä asiana; kaupunkilaiset näkevät helposti maaseudun ihmiset humoristisina, hauskoina veikkoina, joskus yksinkertaisinakin olentoina. Ruraliassa ei kuitenkaan pilkata ketään, näkymät ovat laajemmat. Huumorin avulla selvitään kovasta työstä, ja ylipäätään elämästä.

Eräänlaisena itsestäänselvyytenä näyttelyssä on mukana Matti Tieahon ja Juha Metson jo monelle tuttu valokuvadokumentti The Life of Albert - Luontodokumentti Kotkasta. Sen päähenkilö, suloisentursuinen Albert Liukkonen liikkuu sulavasti baareissa, kyläkaupoissa ja järvellä.

Kuvat Albertista ja hänen kavereistaan ovat hauskoja, mutta saavat myös mietteliääksi. Niissä eletään kiireetöntä elämää, ja pohditaan tärkeitä asioita.

Synkempiä sävyjä näyttelyyn tuo esimerkiksi Paul McCarthyn luonnollisenkokoinen, kumista ja kankaasta rakennettu Alppien mies. Hän ei jodlaa onnellisena vuoristossa, vaan tyydyttää itseään tynnyrin reikään.

Mies ei ole huvittava, vaan yksinäinen, säälittävä hahmo. Sopivan elämänkumppanin löytäminen on vaikeaa maaseudulla - muuallakin kuin Suomessa.

Eläinosastolla

röhkinää ja tuuttausta Ruraliassa kunnioitetaan niin ihmisiä kuin eläimiäkin, ja laajemmin elämää, maata sen antajana.

Saksalainen Karin Kneiffel on maalannut huvittavan seinällisen pieniä kasvokuvia sioista, lehmistä, lampaista ja kanoista. Jokaisella on erilaiset kasvot, esimerkiksi yksi sioista on selvästi nautiskelija, yksi pelkuri, kolmas terhakka ja iloinen.

Millaiset isännät eriluonteisilla eläimillä mahtaa olla, onko luonne suoraan verrannollinen eläimen elämänkohtaloon?

Maunu Tarkkasen surrealistisesti rönsyilevät maalaukset ovat täynnä maaseutusymboleja - lehmänkalloja, viljantähkiä.

Maasta taivaaseen -työssä sanoma on selkein. Maassa makaava ihminen kasvaa kuoltuaankin ruumiistaan vihreää viljaa, joka kurottautuu kohti taivasta. Muut ihmiset taitavat odotella viljan kypsymistä.

Näyttelyn hurjin projekti on Miina Äkkijyrkän yhdessä Porin työllistämispalvelun työntekijöiden kanssa toteuttama jättiläismäinen, autonromusta koostettu Peltilehmä , joka ei ensialkuun vaikuta lainkaan inhimilliseltä tai hellämieliseltä. Katsojan pää on lehmän vatsan korkeudella, eikä sen vahvoihin jalkoihin huvittaisi jäädä ruttautumaan.

Lehmän korvat ovat kuitenkin eloisat, kuulostelevat. Ehkä se tuuttaa varoitukseksi.

Oman valloittavan kokonaisuutensa muodostavat Kekkosenpää-taiteilijana tunnetun Matias Keskisen veistokset sekä valokuvat itsestään.

Porin taidemuseon kahviossa on lisäksi esillä noin kahden viikon välein vaihtuva valokuvanäyttely, Minun maaseutuni, jossa kuusi kuvaajaa tuo vuoron perään näytille kuvia maaseudun elämästä. Simo Nevanpään hauskat heinänteko- ja perunannostokuvat 1970-luvulta ja siitä eteenpäin ovat esillä 18. 7. saakka, sen jälkeen seinille nostetaan Jan Eralan kuvia.

Kahvion valokuvanäyttely tuo Ruraliaan juuri sitä nostalgiaa, jota näyttely muuten on ilmeisesti pyrkinyt välttelemään. Luultavasti mainio ratkaisu; pitäähän sitä nostalgian hykerrystäkin saada tuntea.

Kokonaisuutena Ruralia on riemukas mutta pohtiva näyttely, joka on asetettu esille väljästi ja taitavasti. Jee, hyvä, ammuu!

LEENA HONKAVAARA

Ruralia - Maaseudun taide Porin taidemuseossa 29. 8. saakka, Eteläranta. Ti-su 11-18, ke 11-20.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  5. 5

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää